Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епидемиологът д-р Бацелова препоръчва да се ваксинират и тези, които се прекарали Ковид

Безплатни консултации по телефона за ваксините срещу COVID-19

Снимка: npo.bg

Национална пациентска организация  поде инициатива за безплатни  консултации по телефона. Двама специалисти – по епидемиология и имунология, предоставят информация на хора от цялата страна за всички аспекти на ваксините срещу СOVID-19.

Лекарите - д-р Бацелова и д-р Великова, са на телефон 0800 14 515 всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 ч. Гражданите могат да задават въпроси за възможните странични ефекти, както и за ваксинирането при пациенти с различни хронични заболявания. Специалистите са запознати с характеристиките на препаратите за ваксиниране, следят новостите и съобщенията за ефектите от приложението им.

Безплатната телефонна линия 0800 14 515 подкрепя пациенти с хронични заболявания с възможностите за безплатно и анононимно консултиране със специалисти в лечението на COVID-19, на диабет, на онкологични и кардиологични заболявания, както на пациенти, нуждаещи се от консултации с психолог.

Д-р Христиана Бацелова е епидемиолог и преподава в Медицинския университет в Пловдив. Тя е направила своя избор и вече се е ваксинирала:

И двете ваксини са доказано безопасни, тогава, когато се прилагат според указанията и противопоказанията, нещо, което е много важно.Това обяснявам. При какви състояния, какво се прави.

Двете ваксини са много идентични и хората могат спокойно да бъдат ваксинирани или с едната или с другата.Те са информационни РНК ваксини.Механизмът на действие в човешкия организъм е един и същ. Има малки разлики в липидното нано, мехурче,ако мога така да го нарека, което въвежда информационната РНК в клетката.Това ги различава на базата, как се съхравява и транспортира ваксината. Коя от тях да изберат? Ако мене ме питате,коя да избера -тази, която бих имала като възможност, когато ми дойде реда.

Ваксините се прилагат в блонични уславия и от медицински екипи, уточни д- р Бацелова. Всеки един случай е индивидуален, това важи за хората с автоимунни или хронични заболявания.Те не са категорично противопоказание за отказ от ваксиниране с информационните РНК ваксини.Няма данни те да повлияят негативно на такива пациенти.Теоретично при хора с автоимунни заболявания има риск да бъде обострено състоянието им, обясни епедемиологът. Това е теоретичен риск, не можем да сме категорични, че при тези и тези лица не трябва да се слата ваксината.Те трябва да се ваксинират под внимание на медицинския екип, подчерта д-р Бацелова.

Тези,които са прекарали ковид, трябва също да се ваксинират. Тези, с по-тежки форми на заболяването, на които са преливали плазма, трябва да изчакат 90 дни между оздравяването и датата на ваксината.При останалите няма минимален интервал. Важно е да се знае:

Първата доза не ни осигурява необходимата сигурна защита. Затова хората трябва да продължават да се пазят. Те могат да се заразят не от ваксината, а комуникирайки по някакъв начин с някого, който е болен или заразен.Тогава може да се заразят между първата и втората доза.И за двете ваксини се смята, че след 14 дни на втората доза се осигурява добра защита.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Включват 34 селища от Бургаско в европроект за детско здравеопазване

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност стартират с европейско финансиране, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията. Четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 млн. евро. Един от тях касае и пряко Бургас. Един от големите  доставчици на мобилни услуги у..

публикувано на 21.10.24 в 12:44
д-р Калина Цанкова, началник на Микробиологична лаборатория и д-р Тодор Шуплев, хирург

В УМБАЛ Бургас спасиха жена от рядка "бактерия човекоядец"

В УМБАЛ Бургас спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия - Вибрио вулнификус, съобщават от лечебното заведение. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани „бактерии човекоядци“. В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път. Единственият описан в литературата случай е на..

публикувано на 21.10.24 в 10:00

Връчиха наградите за "Лекар на годината" в Бургас /СНИМКИ/

В деня на българския лекар - 19 октомври връчиха наградите "Лекар на годината" в Бургас.  Празникът започна с шествие от храма "Св. Йоан Рилски" до Културен дом НХК, в което се включиха десетки бургаски лекари и специалисти. Кардиохирургът доц. Владимир Корновски спечели наградата в категория "Лекар с най-голям принос за..

публикувано на 19.10.24 в 22:19

Връчват тази вечер Годишните награди „Лекар на Бургас“ за 2024

С голям и тържествен концерт-спектакъл днес, на професионалния празник на българския лекар – Деня на св. Иван Рилски Чудотворец, ще бъдат връчени Годишните награди „Лекар на Бургас“ за 2024“ г. Празничното събитие ще започне в 19.00 часа в Културен дом на НХК и ще бъде под надслов: „За лекарите на Бургас – с благодарност!“.  На него са поканени над 500..

публикувано на 19.10.24 в 09:30

Шарка по овце и кози, забраняват пашата в Ямбол

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въвежда допълнителни мерки срещу разпространението на шарката по дребните преживни животни в определени области на страната от днес, 18 октомври. В   Ямбол и в други две области, до 30 ноември 2024 г., се забраняват пашата, търговията, придвижването и транспортът на дребни преживни животни, с..

публикувано на 18.10.24 в 13:02
Клиниката по съдова хирургия също обяви свободно място за лекар-специализант

УМБАЛ Бургас дава възможност на 18 лекари да получат желана специалност

УМБАЛ Бургас обяви 18 свободни места за лекари – специализанти. Те ще бъдат заети след конкурс, за който вече могат да се подават документи. Местата са в 15 отделения и клиники на болницата – диагностични, терапевтични и хирургични.  За разлика от други лечебни заведения, в които специализантите трудно получават достъп до практическа работа, в..

публикувано на 16.10.24 в 11:58

Лекари: Не подценявайте симптомите при вирус, тествайте се

Повечето болни от остри респираторни заболявания в момента са с коронавирус, смятат здравните власти. Рядко обаче пациентите си правят тестове, казват общопрактикуващи лекари от Бургас. Изследванията не се поемат от здравната каса, но в аптеката бързите антигенни тестове могат да се намерят за около 10 лева. Пациентите не се самоизолират, каквото..

публикувано на 14.10.24 в 14:46