Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 общини в Бургаско ще монтират модерно осветление

Жечо Станков

Бургас, Малко Търново, Поморие и Средец ще получат средства за подмяна на уличното осветление с модерни, енергийно ефективни лампи. Финансирането е по Норвежкия механизъм, след спечелени проекти пред Министерството на енергетиката.

20 общини от 107 кандидатствали са одобрени по проекта. По тази мярка ние ще финансираме улично осветление; подмяна на осветителни тела; стълбове, където е необходимо, поясни заместник – министърът на енергетиката Жечо Станков. Проектът на Община Бургас е бил сред най-добрите, добави той:

Над 2 600 осветителни тела по 22 улици и булеварди ще бъдат подменени. На пешеходните пътеки, с цел да гарантират сигурността на пешеходците, също ще има допълнително осветление, което ще бъде захранвано отново от възобновяеми енергийни източници. Като сме заложили осветлението да бъде максимално енергийно ефективно или т. нар. LED осветление. С което, от една страна, да спестяваме енергия, от друга страна – да защитаваме и гражданите, и околната среда от допълнително светлинно замърсяване“, добави Жечо Станков.

В Поморие, освен в общинския център, осветление ще бъде подменено и в Каблешково, Ахелой и Каменар. В Средец е заложено цялосно заменяне на старите луминисцентни лампи. Малко Търново ще изградят фотоволтаична централа, която да захранва уличното осветление.

Списък с улиците и булевардите, които ще бъдат осветени в Бургас, можете да видите тук, а в прикачения файл – да чуете повече подробности. 

1. Бул. „Тракия“;
2. Бул. „Стефан Стамболов“ от бул. „Транспортна“ до бул. „Никола Петков“;
3. Ул. „Янко Комитов“;
4. Ул. „Проф. Яким Якимов“;
5. Ул. „Лазар Маджаров“;
6. Бул. „Стефан Стамболов“ от бул. „Демокрация“ до бул. „Сан Стефано“;
7. Ул. „Одрин“;
8. Бул. „Княгиня Мария Луиза“;
9. Ул. „Фердинандова“ – от ул. “Уилям Гладстон“ до начало на ул. „Индустриална“;
10. Ул. „Христо Ботев“;
11. Бул. „Сан Стефано“ – от бул. „Княгиня Мария Луиза“ до бул. „Христо Ботев“;
12. Бул. „Сан Стефано“ – от бул. „Христо Ботев“ до бул. „Стефан Стамболов“;
13. Бул. „Сан Стефано“ – от бул. „Стефан Стамболов“ до бул. „Демокрация“;
14. Бул. „Демокрация“ – от ул. „Цар Симеон I“ до бул. „24-ти черноморски пехотен полк“;
15. Бул. „Булаир“;
16. Ул. „Цар Симеон I”;
17. Бул. Стефан Стамболов“ от бул. „Сан Стефано“ до ул. „Гурко“;
18. Ул. „Константин Величков“;
19. Бул. „Демокрация“ от бул. „24-ти черноморски пехотен полк“ до ул. „Дунав”;
20. Бул. „Тодор Александров“ от ул. „Спортна“ до бул. „Захари Стоянов“;
21. Ул. „Индустриална“;
22. Ул. „Чаталджа“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

АПИ: До обяд движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София е в аварийната лента

До 12 ч. днес движението при км 263 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в аварийната лента поради ремонтни дейности, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

публикувано на 11.05.24 в 10:33
Икона Св.Св.Кирил и Методий, РИМ-В.Търново

Православната църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна се отслужват празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните. Първите сведения за празника са на Неофит..

публикувано на 11.05.24 в 09:25

В родното село на Стефан Караджа отбелязаха 184 години от рождението му

На Стефан Караджа - един от най-бележитите български герои беше посветен днешният ден в родното му село Стефан Караджово. Тук все още пазят родната му къща, която днес е превърната в музей, паметник на културата от национално значение. В местната над 250-годишна църква е съхранен и котелът, в който е кръстен Стефан Тодоров Димов. Цветя красят и първия..

публикувано на 11.05.24 в 08:42

В Ямбол РЗИ ще проверява обработените терени срещу кърлежи и комари

От Регионалната здравна инспекция в Ямбол ще направят проверки в петте общини на областта  за извършените обработки на тревни  и водни площи срещу кърлежи, комари и гризачи. Със затоплянето на времето и зачестилите валежи са се увеличили сигналите за наличие на кърлежи в паркове и затревени блокови пространства, оплаквания има и  за големи популации..

публикувано на 11.05.24 в 07:20

"Ние сме Созопол" с екоакция

За пореден път в Созопол ще се организира почистване, организирано от Обществения съвет и подкрепено от община Созопол, под мотото „Ние сме Созопол“. Обектите, които са включени в каузата: СТАР ГРАД • Парапета до църквата “Кирил и Методий" • Пейките пред Амфитеатьра • Градската градина - боядисване и почистване на детският кът • Боядисане и..

публикувано на 10.05.24 в 16:40

Увеличават се украинските бежанци у нас

Две години след началото на войната в Украйна бежанският поток не спира. Това твърдят сънародниците на украинците, които са в България и помагат за адаптацията на пристигащите. Повечето от тях и преди, и сега  са жени и деца.Тяхната социализация, както и хуманитарната, и психологическа подкрепа беше обсъдена на конгрес на Европейската асоциация..

публикувано на 10.05.24 в 15:27

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир в помощ на приюта за кучета

Бургаски ученици организират благотворителен футболен турнир. Средствата от продажбата на билети ще отидат за Общинския приют за безстопанствени кучета в града. Инициаторите са единадесетокласниците от Немската езикова гимназия "Гьоте", а в инициативата им ще се включат и ученици от английска "Гео Милев", природо-математическата "Акад. Никола..

обновено на 10.05.24 в 12:24