Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийци отрупаха с венци и цветя паметника на Капитан Петко войвода в Морската градина


Десетки тракийци почетоха паметта на Капитан Петко войвода  в Бургас. Днес се навършват 121 години от смъртта на националния ни герой. Членове и симпатизанти на тракийското дружество „Екзарх Антим Първи“ отрупаха с венци и цветя паметника му в Морската градина.

Председателят на организацията Тодор Ангелов разказа за живота и делото на Петко войвода, а членове на дружеството изпяха песента за защитника на Тракия и Родопите.

Той е един от големите герой на България! Велик българин, който се е борил за свободата на беломорските българите. И точно това е ролята на тракийското ни дружество, да съхранява паметта за такива наши герои и да я предава на следващите поколения. През тази година дружеството „Екзарх Антим Първи“ ще отбележи 125 години от учредяването си!“

Присъстващите запазиха и минута мълчание в памет на героя.

Венци пред паметника на Капитан Петко войвода положиха и представители на ПП“Възраждане“ и ПП“ Средна европейска гласа“и десетки граждани.

повече може да чуете в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Локализация през 112 е помогнала за спасяването на двама туристи в Котленския Балкан

Внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация (Advanced Mobile Localization - AML) е помогнала да бъдат открити двамата туристи, които които се изгубиха в Котленския балкан в началото на седмицата. Според планинските спасители тя е спестила много време за търсене мъжете, когато е имало риск те да не бъдат открити заради..

публикувано на 31.05.24 в 10:33

Авиобаза Безмер отвори вратите си за безплатни посещения днес

Ден на отворените врати е обявен в авиобаза Безмер днес. Поводът е Международният ден на детето - 1 юни. До 13 часа малките любители на авиацията ще имат възможността да се запознаят отблизо със самолетите Су-25, стрелково въоръжение, летателна екипировка, спасително оборудване и не по малко интересната самолетообслужваща техника  в..

публикувано на 31.05.24 в 10:30

Форум за свързаност Бургас ще се проведе днес в Конгресния център

Фондация Конрад Аденауер България организира Форум за свързаност Бургас 2024 днес от 9:30 до 19 часа в зала Форос на Международния Конгресен Център. Събитието ще бъде открито от Норберт Бекман-Диркес, ръководиел на Фондация Конрад Аденауер България, Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Федерална Република Германия в България, Мария Габриел, Европейски..

обновено на 31.05.24 в 08:20

Служебният кабинет увеличи почти двойно таксата за издаване на лична карта

Служебното правителство прие почти двойно увеличение на цените за издаване на лична карта от идната година, както и да отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти на хора на възраст над 58 години. Поскъпването става по искане на МВР с аргумента, че се въвеждат по-модерни документи за самоличност, които съответстват на европейския..

публикувано на 31.05.24 в 07:50

Разкриват временен консулски отдел на Чехия в Бургас за сезона

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова прие Посланика на Чешката Република в България Н. Пр. Мирослав Томин, придружаван от Почетния Генерален консул на Чешката Република за Варна, Бургас и Добрич – г-жа Зденка Боевова. По време на разговора бе заявена и от двете страни готовност за съвместна работа в посока задълбочаване..

публикувано на 30.05.24 в 16:37

В началото на юни „Алеф” награждава победителите в литературния конкурс

На 1 юни на официална церемония Център „Алеф” ще награди победителите в XI Единадесетият Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Церемонията по награждаване ще започне в 18 часа в Културен дом НХК. Стойността на човешкия живот и цената, която нашите предци са били готови да платят за..

обновено на 30.05.24 в 16:25
снимката е илюстративна

Сливен търси пари за възстановяването на пет войнишки паметника

Област Сливен ще кандидатства за финансиране от държавния бюджет за ремонти и възстановяване на пет войнишки паметника в населени места в общините Сливен и Нова Загора. Това е решено на заседание на Областната комисия „Военни паметници“.  Община Сливен кандидатства за ремонт на четири паметни плочи на обща стойност близо 6 хиляди лева в селата..

публикувано на 30.05.24 в 15:02