Ден след като отпадна забраната за работа на заведенията в Бургас все още има такива, които не са отворили. Причините са различни -липса на персонал, зареждане с пресни продукти, обща подготовка на обектите.
Един от първите ресторанти,които отвориха на първи март, бе знаково за града заведение в близост до Ценралния плаж. Успяхме да запазим служителите си, да получим помощ от държавата и сега очакваме клиенти, обясни собственикът му Юлиян Кулев:
След такава дълга почивка, може би, малко плахо, но като че ли повечето искат и очакват да се съберат отново позаведенията, за да могат да контактуват.
Със сигурност ще има иколеги, които няма да отварят.Дано по-бързо да мине мярката за 50 % пълняемост, защото всяка мяса си носи оборот.А ако са по-малко и персоналът е същият,това се отразява на печалбата.Не се знае дали ще има и печалба.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:
От тези, които изчакаха и не побързаха да отварят, е Валентин Димитров.Той е собственик на един от най-старите ресторанти на ул. " Богориди". В момента подреждаме и доставяме продукти. Искам всичко да е прясно, ще имаме нови неща в менюто и се надявам клиентите да останат доволни. Димитров също е успял да задържи персонала си, който е работил преди три месеца. Няма да има съкращения, въпреки че заведението ще работи на 50% процента от капацитетат си, обясни рестораньорът. Ще се постарая да запазя хората, да мине март, после нещата ще се подредят:
Така или иначе ние трябва да се погрижим за всички наши хора, толкова време си стояха в трудности и несгоди!Затова ще се постараем да осигурим работа на всички, дали ще правим подготовки, дали ще правим различни тестове на менюто, което ще е ново, имаме доста неща, които да правим.
Част от заведенията на Димитър Найденов също са отворени. Трябва да създадем такава организация,че да можем да продължим да работим и с доставката на храна у дома.Това става трудно с персонал 30-40 души, който трябва да премиене от един в друг режим на работа. Сътресенията, които предизвикват тези постоянни затваряния и отваряния се отразяват много зле на бизнеса.Надявам се, че управляващите да знят какво правят. Мног от колегите в бранша няма да издържат на още едно затваряне.Ако си мислите, че има някакво радостно въодушевление, че отваряме, не е така, подчерта той.
Един от обектите на Найденов в мола остава затворен:
Поне още седмица няма да може да отвори, защото се окомплектова персоналът.Има хора, през това време на затваряне са избрали да се пренасочат към други сфери и са напуснали този бранш.Трябва да наемаме нови хора, да ги обучаваме.
И Кулев, и Димитров и Найденов считат, че въпросът за ваксинирането на персонала засега не е дневен ред. Според тях това трябва да става доброволно, при желание от страна на служителите.
ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ
Извършва се планов ремонт на пътя за село Кости. Започна планираният по бюджет за 2025-та година и заложен в управленската програма ремонт на пътя за село Кости. Ще бъдат преасфалтирани участъци с нарушена настилка. На следващ етап ще бъдат запълнени и банкети в някои участъци. Призоваваме шофьорите да бъдат внимателни - ремонтираните..
Министерството на туризма внесе в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за туризма, с който се създава Туристически гаранционен фонд. Целта на фонда е да се гарантират правата на потребителите и националното законодателство да се хармонизира с Директивата за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги...
В разгара на летния сезон отново се обръща внимание на сигурността по родните плажове. Созополския плаж "Хармани" попада в черния списък на рисковите места за къпане. Въпреки това броят на летовниците не намалява. „Плажът Хармани, като цяло, е доста опасен. Води се от трите най-тежки плажове за охраняване на българското Черноморие.“, заяви пред БНР..
Европейският съюз въведе по-благоприятни правила за издаване на шенгенски визи на турски граждани, които ще улеснят пътуванията в рамките на Шенгенското пространство. Новите правила, приети на 15 юли, ще позволят поетапно издаване на многократни визи с по-дълъг срок на валидност за турски граждани с установена история на редовни и..
Приключва жътвата на ечемика в Ямболско, вече са пожънати и повече от половината блокове с пшеница. Средните добиви са по-високи от миналогодишните, отчитат земеделските стопани. Над 600 кг от декар е средният добив при пшеницата, като най-висок е в община Ямбол - близо 650 кг от декар. При ечемика средните добиви са около 580 кг от..
Тридневният земеделски форум "Ден на полето" предстои да бъде открит днес. Събитието, организирано от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, има за цел обмен на опит между земеделски производители, агрономи търговци на селскостопанска техника. Платформата на земеделското изложение е разположена върху 100 декара, в близост до Балчик. Сред основните..
" Ние не само сме притеснени, а сме много притеснени , защото ако не ни чуят, наистина нашата индустрия успя да устиска през две страхотни кризи - Covid-19 и началото на войната, където навсякъде в Европа имаше празни рафтове, ние успяхме на собствени ресурси и с наши усилия да не допуснем това да се случи в България и никога не е имало, но твърдим..
Приключва жътвата на ечемика в Ямболско, вече са пожънати и повече от половината блокове с пшеница. Средните добиви са по-високи от миналогодишните,..
Европейският съюз въведе по-благоприятни правила за издаване на шенгенски визи на турски граждани, които ще улеснят пътуванията в рамките на Шенгенското..
Министерството на туризма внесе в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за туризма, с който се създава Туристически..