Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рубриката ни "радиомагазинче" представя:

Творчеството - всекидневен кръговрат в социално предприятие в Трявна

„Работилница за сувенири и култура” обединява талантите на жени с увреждания

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата Купи подарък от майка на дете с увреждане. В нея майки на деца с увреждания, показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. В нея участват и социални предприятия и хора с увреждания.

„Работилница за сувенири и култура” в Трявна обединява талантите на жени с увреждания. Социалното предприятие популяризира автентичния бит и история, то оказва помощ и съдействие на творците, помага им пред  институциите за правата, интересите и възможностите.

"Следващата ни цел са онлайн продажбите извън страната. Вече показахме какво изработваме на базар в Швейцария, тази година ще добавим и Германия и Италия като места за продажби. Това ще се случи първо чрез българските общности там, чрез избора на  своеобразни тревненски посланици - представители във всяка държава, посочени измежду съмишлениците. Предстои изготвянето на платформи на съответните езици и проучване какво би се търсило преди празник в Европа. От природните материали могат да бъдат популяризирани венците за Великден с вълна с дървени елементи", разказа Доника Балабанова, мениджър проекти в сдружение „Цветница“.

Работилничката на социалното предприятие се намира в закрит етнографски комплекс, който домакинства различни събития. Така обвързва двете дейности - продажба и културен живот. През март популяризират ново книжно издание. Чрез продажбата от него ще организират събития за таланти и конкурси с участието на деца. След като наградят най-добрите малчугани в конкурс, посветен на шевицата, ще насочат вниманието си към празнуването на Цветница.

Сувенирите, които се изработват може да видите тук: https://kupipodarak.com/store/tryavna/





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова зона за детски игри и отдих е изградена в КТК "Ченгене скеле"

Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ се разшири с атрактивна зона за детски игри и отдих, посветена на морската флора и фауна, както и на рибарския занаят. За целта Община Бургас подготви проект, с който за част от дейностите осигури външно финансиране от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Вложени са и общински средства...

публикувано на 05.06.24 в 10:31
Община Тунджа

Разкриват подслон за хора в кризисна ситуация в село Скалица

Подслон за хора в кризисна ситуация ще бъде разкрит в село Скалица, община Тунджа от 1 юли. Той ще е с капатитет за 10 души и ще се помещава в сградата на центъра за спешна медицинска помощ, която е с отпаднала необходимост.  В него временно ще могат да бъдат настанявани бездомни и семейства в безопасна среда.  Разкриването на новата социална..

публикувано на 05.06.24 в 09:39

Ракетната система Himars не е сред перспективите на Българската армия

Придобиването на артилерийската ракетна система Himars не е част от непосредствените перспективи на Българската армия. Това заяви заместник-началникът на отбраната ген. л-т Михаил Попов след приключване на най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село".  В..

публикувано на 04.06.24 в 16:56

По-скъп ток и по-евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%,..

обновено на 04.06.24 в 15:57

Модерна пречиствателна станция поема 100% от отпадъчните води в "Меден рудник"

Завършването на два ключови обекта от мега проекта за водния цикъл на област Бургас обяви днес местното ВиК дружество. Те касаят реконструкцията на канализационната и водопроводна мрежа в комплекс „Меден рудник“ и разширението на пречиствателната станция там. С ремонтните дейности 100% от отпадъчните води на комплекса се събират и..

публикувано на 04.06.24 в 13:45

Награждават бургаските първенци в разделното събиране и предаване на отпадъци

За да поощри бургазлии да събират и предават отпадъци разделно, Общината за пета година организира своеобразно екологично съревнование. В него се включиха стотици граждани. Най-усърдните сред тях се награждават по традиция на 5 юни - Световен ден на околната среда. Заедно с тях утре ще бъдат почетени и мобилните центрове с техните служители, които..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

Тактическо учение ще се проведе днес на полигона "Корен"

Днес на полигона „Корен“ военните формирования, участващи в тактическото учение „Тракийски воин - 24“ ще демонстрират способности. В него участват военни от многонационалната група на НАТО, българската Втора механизирана бригада, ВВС, ВМА, Военна полиция, 181 -артилерийски полк от Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ и други.  По време на учението..

публикувано на 04.06.24 в 08:15