Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчават ресторантьорския бранш в Сливен, спират и синята зона

Снимка: Община Сливен

С 50 % ще бъдат намалени наемите на общински нежилищни имоти, включително и обекти, предоставени за управление на общински предприятия, представляващи барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, както и таксата за разполагане на маси и столове пред заведенията за хранене и развлечение. Това решение взеха общинските съветници в Сливен на днешната си редовна сесия. Предложението бе на кмета Стефан Радев и идва в подкрепа на местния ресторантьорски бизнес. Другата мярка касае освобождаване от заплащане на наемни вноски от наематели на общински нежилищни имоти, в това число и предоставените обекти за управление на общински предприятия като барове, ресторанти, питейни заведения и за бързо обслужване и кафе-сладкарници за периода от 1 до 28 февруари. По отношение на последното бе направено допълнение от общинския съветник Здравко Костадинов за отпадане на „Синя зона“ в Сливен за периода на обявения национален локдаун.

Сред точките, получили одобрение, е и промяна в Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Сливен. Тя касае основно срока за премахване на излезли от употреба моторни превозни средства, намиращи се върху имоти - държавна или общинска собственост, който досега беше 2 години. С изменението се предвижда той да бъде намален на 3 месеца, което според Стефан Радев е решение за дългия престой на такива автомобили, което предизвиква и недоволство сред гражданите.

Общинските съветници гласуваха и две допълнителни предложения от дневния ред. Първото е свързано с упълномощаване на представител на Община Сливен в общото събрание на ВиК, второто е за учредяване на безвъзмездно право на ползване на „Общинска охрана и СОТ-Сливен“ ЕООД на два леки автомобила.

На днешното заседание подкрепа получи и Бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г. на постъпленията от местни приходи и разходите за местни дейности,беше приета и Програмата за работата на местния парламент през второто тримесечие на 2021 г.

Общинският съвет даде съгласие Община Сливен да кандидатства по Целева програма „Подобряване на материалната база на Домашен социален патронаж и/или Обществена трапезария“ с проектно предложение „Ремонт на сградата на Домашен социален патронаж – Сливен“. Програмата е финансирана от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика.

В хода на сесията бяха гласувани още утвърждаване на Програма за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи за 2021 г., както и отчетите за 2020 г. на програмите за опазване на околната среда, за намаляване на замърсителите в атмосферния въздух и достигане на установените норми за вредни вещества, а също и за управление на отпадъците.

Одобрение получиха и точките за отпускане на финансови средства и помощи на граждани, обичайните разпоредителни сделки с общинска собственост, в това число изготвяне на подробни устройствени планове, прекратяване на съсобственост и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП напомня: Остават шест дни за подаване на коригиращи данъчни декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица, съобщават от НАП.  Те имат възможност еднократно да коригират данните, които са посочили в годишната си декларация за облагане на доходите на физическите лица или във формуляра за облагане с корпоративен данък по чл. 92 от ЗКПО на..

публикувано на 24.09.24 в 10:50

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе в Бургас през тази седмица. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в Бургас съвместно..

публикувано на 24.09.24 в 08:30

Прецизират механизма за субсидия на транспортни фирми

Община Бургас е включена в списъка с общини, попадащи в граничните и планински райони и могат да кандидатстват за субсидиране на междуселищни автобусни линии. Те са от общинската, областна и републиканска транспортни схеми. Заради пропуски се налага прецизиране на приетия механизъм за разпределяне на субсидиите, покриващи загубите на фирмите..

публикувано на 24.09.24 в 08:10

Предстои уикенд „Бургас без граници"

Бургас ще бъде домакин на грандиозното събитие, което ще изпълни пространствата с поредица активности, на хора над 50-годишна възраст, от 22 до 27 септември. Акцент в "Бургас без граници" ще бъде Европейският фестивал по гимнастика за хора над 50-годишна възраст - Golden Age Gym Festival 2024 ще стартира на 22 септември. Началото ще бъде дадено с..

публикувано на 20.09.24 в 14:25

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма народни..

публикувано на 18.09.24 в 15:52

НАП провери над 4000 търговски обекта по Черноморието

Над 4 000 търговски обекта по Черноморието се проверили от Националната агенция по приходите от края на юли до средата на септември. Служителите на приходната агенция са съставили над 1 000 акта предимно на заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки по морето. В преобладаващия брой от нарушенията е..

публикувано на 18.09.24 в 13:45

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 07:33