Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяват Зоната за обществен достъп, архитекти – с редица възражения

Снимка: ДППИ

Яхтена марина, зони за отдих, амфитеатър…Всичко това трябва да се реализира в Зоната за обществен достъп на бургаското пристанище, която вече се разширява и в района около входа на порта. Вече има и стартирала обществена поръчка за изготвяне на работен проект, а от бургаската камара на архитектите изразиха редица възражения и поискаха процедурата да бъде прекратена.

От местната колегия изпратиха отворено писмо с техните възражения до редица институции. Проектът предвижда зоната в района около седмо до девето корабно място да се изчисти от товаро-разтоварна дейност и да стане за обществен достъп и яхтено пристанище. Според арх. Костадин Христов, някои от процедурите са нарушени. В момента има открита такава за изработване на генерален план на Зоната за обществен достъп, при одобрено задание, посочва той. Те се бавят и се минава към частично реализиране на елементи от този план, без да е ясна цялостната визия за развитие на участъка. Преди време се организира конкурс за идейна концепция именно за тази зона, на който да стъпи бъдещият работен проект. Самият Христов е участвал в него, но посочва, че не е обжалвал решението на журито. А относно процедурите той и колежката му Венета Иванова поясняват, че генералният план е градоустройствената основа, върху която трябва да стъпи всичко, което ще се реализира в тази територия. А в този случай не се върви от общото към частното, а обратно. Така обществената поръчка за работен проект е пусната на база на спечелилия конкурса за идейна концепция, а Венета Иванова допълва:

Без да е обсъдено нито с обществеността, нито с регионалната колегия, което е наясно с тази проблематика. И, мен лично, много ме смущава фактът, е зоната, в която ще случват най-големите обществени нови сгради, зона, която е изключително значима и е връзката между града и морето, стават без обществено презентиране“, коментира Иванова.

В идейния проект има интересни идеи, но имаме притеснения относно транспортната обвързаност с останалата част от зоната, посочва Костадин Христов. Затова беше важно да видим и останалите предложения, но те не бяха обсъдени с нас и не получихме достъп до тях, поясняват архитектите.

По първоначалния генерален план е предвиден, в оста на входа на пристанището, да бъде реализиран един пешеходен мост, който да подобри достъпността до южната част на зоната. В проекта, който е премиран на първо място, този пешеходен мост е отпаднал, защото тази зона, тихата, седмо – девето корабно място, се предвижда за зона за т. нар. „елитни яхти“, казва Христов.

Автогарата стеснява достъпа до зоната, а по първоначално предвиждане, трябваше да има голям площад, който към момента е с намалени размери, добавя Костадин Христов. Архитектите настояват за широко обществено обсъждане на проектите, за да се намери най-доброто решение за бъдещата зона за обществен достъп.

Тенденциите в съвременните градове са да могат хората не просто да се разхождат покрай кея и да се любуват на яхти, а да могат да се докоснат и до морето. Най-грубият пример е масовата посещаемост на понтонните мостове на Кристо Явашев на езерото Комо. Реално, ние имаме възможност тук, в сърцето на пристанището, да реализираме подобна идея. Тук е водна повърхност, която целогодишно е тиха. Тук може да има водни колелета; лодки за разходка; понтони; аквапарк; водни ски… Атракции, които да обслужват целия град и да привличат туристически поток. Яхтите привличат, ама не са всичко“, смята архитектът.

Няма да се прекрати на обществената поръчка за работен проект на разширението на Зоната за обществен достъп в Бургас. Затова са категорични от Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). Към момента има подадени две оферти за изработването на работен проект на зоната, която трябва да отвори Бургас към морето и от страната на ж.п. гарата. На базата на спечелилите конкурса проекти за идейна концепция на зоната, е изготвена техническа спецификация, а предложенията в настоящата процедура трябва максимално да съответстват на нея. Именно в тези проекти е отпаднал моста, който трябва да минава над морето. От ДППИ казват, че той не е задължителен елемент, но не посочват причини, освен че той просто не бил предвиден в проектите и отрекоха, че това е, за да не се пречи на акостирането на яхтите. Но посочват, че може и да се направи мост в бъдеще.

А защо яхтена марина? На първо място, казват от предприятието, защото сме пристанище и е нормално да има пристанищна дейност, в случая - за пасажерски плавателни съдове. Казват, че имало и желание за марина, защото все повече хора имали лодки и яхти. Според тях - ще привлича и туристи. Също така - ще носи и приходи на порта.

И още - пешеходният достъп трябва да бъде осигурен през ул. „Александровка“, покрай автогара Юг и да излиза в зоната. Той трябва да е съобразен със съществуващата инфраструктура.  Автомобилният ще бъде през входа на пристанището. Предвижда се между 1 и 4 корабно място да има паркинг, четириетажен, с 400 места.

От ДППИ отговорят уклончиво за провеждане на обществено обсъждане. Такова, на този етап, няма как да се проведе, поясняват и добавят, че в последствие ще бъдат спазени всички законови процедури. А относно конкурса за идейна концепция, поясняват, че представител на архитектите е участвал в него и е имало време да се отправят възражения. Темата ще бъде разглеждана и от местните общински съветници, така че тя ще търпи развитие. В момента, от държавното предприятие са категорични, че няма да прекратят обществената поръчка, каквото е желанието на камарата на архитектите в Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В ямболското село Миладиновци имат нов кът за отдих и игра

Нов кът за отдих и игра бе изграден в ямболското село Миладиновци. Днес той бе открит в присъствието на  кмета Димитър Димитров, кметът на община „Тунджа“ Станчо Ставрев, жители и гости на селото.  Новата придобивка е реализирана по обществената инициатива „С Тунджа в сърцето“. Кметство село Миладиновци кандидатства с проектно предложение за..

публикувано на 02.07.24 в 17:20

Над 13 000 лв. се събраха на благотворителен концерт в подкрепа на деца и младежи със Синдром на Даун

Над 13 000 лв. се събраха на организирания от областния управител благотворителен концерт под надслов „Да прегърнем слънцето“ в подкрепа на деца и младежи със Синдром на Даун. Детски състави и изпълнители огласиха  откритата сцена „Охлюва“ в Морската градина. „Добрина и талант, ръка за ръка в една кауза! Слънчеви, усмихнати, гласовити и уверени в..

публикувано на 02.07.24 в 15:34

Публично обсъждане на Бюджета на Община Бургас

Публично обсъждане ще се проведе във връзка с бюджета на Община Бургас. То ще е на 11 юли  (четвъртък), от 17.30 часа, в Заседателната зала №1 на Общината. Тогава ще се представи  Годишният отчет за изпълнение на бюджета и на сметките за средства от Европейския съюз на Община Бургас към 31.12.2023 г. Обсъждането се провежда на основание чл.140,..

публикувано на 02.07.24 в 13:25
Община Нова Загора

Продължава отстраняването на щетите от бурята в Нова Загора

Продължава отстраняването и описването на щетите от бурята в Нова Загора. Бедствието от 13 юни е засегнало почти всички имоти в град Нова Загора, унищожена е и земеделска продукция в селата в общината. В момента се обобщават данните от протоколите, описани при обходите на комисиите по жилищните сгради. Продължават да се подават и заявления..

публикувано на 02.07.24 в 12:00

Спират водата на няколко улици в Бургас, Айтос и Камено

На няколко улици в Бургас ще бъде спряно водоподаването, информират от ВиК. Без вода ще са ул."Одрин", ул. "Княз Борис", както и в с. Твърдица и в кв."Долно Езерово" ул."Кавакли"7.  Водоповаването ще бъде затруднено и в Айтос на ул. "В. Априлов", ул. "Богориди", ул. "Дядо Стойно", ул. "Бр. Миладинови". Причината е реконструкция на стари водопроводи...

публикувано на 02.07.24 в 10:20

В 7 къщи ще живеят хора с ментални увреждания в село Мамарчево

Възрастни хора с ментални увреждания ще живеят в нови жилища в боляровското село Мамарчево. Те ще бъдат изградени така, че да заместят настоящия социален дом. Идеята е да бъдат в среда максимално близка до семейната, а в същото време да не бъдат лишени от социални и медицински грижи. Средствата ще дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост...

обновено на 02.07.24 в 09:18

Атанас Орачев: Новият патриарх трябва да свика църковно - народен събор и да постигне единство в Църквата

България има нов патриарх - това е видинският митрополит Даниил. Разнопосочни са коментарите в медиите, църковните среди и обществото за това дали е направен правилният избор и каква ще е ролята на новия духовен глава за обединението на разединения Свети синод. Постигане на единство в българската православна църква е основната задача,..

публикувано на 01.07.24 в 15:13