Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската студентска карта ще бъде като дигитална студентска книжка

| обновено на 05.04.21 в 09:27


Европейската комисия присъди на Бургаския свободен университет "Еразъм" хартата за висше образование. Тя е за периода 2021-2027 година. Учебното заведение има двустранни споразумения с 47 университета по програмата "Еразъм+", а новото ѝ мобилно приложение е в помощ на всички студентите. През септември тази година предстои финализирането и на инициативата за европейска студентска карта. Очаква се тя да стартира през следващата 2022 г. Възможността, която дава е за мобилност и онлайн обучение в държави от Европейския съюз, както и да се използва мобилното приложение на „Еразъм +“, обясни проф.Милен Балтов, зам.-ректор по научноизследователската дейност и международното сътрудничество в Бургаския свободен университет (БСУ):


"Приветстваме въвеждането на европейската студентска карта, тя все още не е факт. За разлика от обичайната международна студентска карта, ще включва резултатите от проведени изпити, натрупани кредити и периоди на обучение в различните държани. Едновременно и в дигитален вариант, тя ще представлява и студентската книжка, в която се отразяват оценките. В момента чуждестранните студенти по програма "Еразъм" са осем. Очакваме още няколко. Ние сме обнадеждени, защото ограниченията заради пандемията от КОВИД не спряха процеса на обмен. Другият позитивен момент е, че се мисли на ниво от програма "Еразъм" към по-гъвкави форми, при които може да се съчетае процес на присъствено обучение в партньорския университет, с период, в който ако студентът не може да присъства би могъл да продължи да  се обучава онлайн. Имаме и наши студенти, които се обучават в чужбина -  Полша, Германия, Нидерландия, както и входяща мобилност, която е свързана със студенти от Словакия, Румъния. По-важното е, че динамиката се запазва. Студентите се обучават по един семестър, за разлика от предходни периоди, в които студентите се обучаваха и цяла година. Сега имаме нов подход, затова е един семестър. Благодарение на гъвкавостта и възможността в периодите на обучение то да е присъствено в чуждестранния университет,  но в други периодите нашите студенти или чуждестранните да се обучават онлайн, се надяваме да нарасне допълнително интереса, както и допълнително и броя на студентите, които ще реализират такива мобилности."

Самата програма Еразъм вече е с удвоен бюджет от 26 милиарда евро. Бургаският свободен университет има двустранни споразумения с 47 университета по програмата "Еразъм +", посочи ректорът на БСУ професор Галя Хистозова:

"Обучението е 1 семестър, обикновено е на английски език. Например ако е в Германия, то може да бъде и на немски език. Слушат няколко дисциплини, полагат изпити, когато се върнат ние признаваме тези изпити. Тази мобилност по "Еразъм" е абсолютно регламентирана и много точна. Тази година Европейската комисия присъди на БСУ "Еразъм" харта, която е в период на действие 2021-2027 година. Тя осигурява общите условия, а от максималните 100 точки, ние получихме 100. БСУ е един от първите университети, който има "Еразъм" харта от самото създаване на програмата в България. По програмата "Еразъм" освен мобилности на преподаватели и студенти, в момента работим по 13 проекта, по стратегически партньорства. Някои от проектите са  Работим в партньорство с десетки университети, с някои от тях по трети, пети проект, което означава, че вече сме се доказали като коректни партньори. Срещите ни се осъществяват заради пандемията и ограничението онлайн - семинари, конференции, кръгли маси. Не можем за съжаление на този етап да се пътува, става дума и за преподавателите и за студентите. Въпросът е да не се губи в никакъв случай набраната скорост, да работим на пълни обороти, защото няма нищо по-смислено от това да вършиш нещо образователно или научно в тази ситуация, в която си ограничен да бъдеш на едно място." 


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна на държавния изпит днес

Интерпретативно съчинение на тема "Цената на компромиса" по "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература.Учениците  можеха да избират дали да разсъждават върху автора на "Братчетата на Гаврош" или да пишат есе   „Мълчанието – сила или слабост“...

публикувано на 17.05.24 в 12:34
Снимка: Архив

Удължават срока за записване на ученици в първи клас след първо класиране в Сливен

Срокът за записване на ученици в I клас след първо класиране се удължава до 6 юни, съобщават от Община Сливен. Електронната система за подаване на заявления за учебната 2024/2025 година започва на 20 май от 13 часа и ще бъде затворена на 27 май.  Началната дата за записване на приетите ученици е 30 май. До края на юни ще се извършат три класирания...

публикувано на 17.05.24 в 11:33

Ректорите се събират извънредно за да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до..

публикувано на 17.05.24 в 11:18

20% от зрелостниците в Ямбол не са допуснати до матурата по БЕЛ

Близо 20% от зрелостниците в област Ямбол не са допуснати до матурата по български език и литература заради слаби оценки. На изпита днес ще се явят 702 зрелостници. Заявления са подали 861 ученици от 18 училища в областта, като от тях 159 не са допуснати, уточни Стойко Стойков от Регионалното управление на образованието в Ямбол (РУО). "Повечето са..

публикувано на 17.05.24 в 08:20

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература. Тя ще започне в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори. 3 385..

публикувано на 17.05.24 в 07:56

Среща във финансовото министерство по казуса за заплащането в университетите

И след днешната среща във Министерството на финансите по казуса за заплащането в университетите от Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ потвърдиха, че ще протестират пред ведомството на 20 май.  Причината - все още не са осигурени средства за изпълнение на промените в Закона за висшето образование, които предвиждат от 1 април..

публикувано на 16.05.24 в 16:21

ДГ "Златното ключе" отпразнува 40 години от създаването си (ГАЛЕРИЯ)

С шествие от площада пред общината започна празника на детската градина "Златното ключе", която отбеляза 40 години от създаването си. Под аплодисментите на бургазлии, водени от духов оркестър, деца и педагози преминаха през централната улица "Александровска" до площад "Тройката", където се състоя пищен концерт-спектакъл. Областният управител проф...

обновено на 16.05.24 в 14:37