Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Средец усвои 2 600 000 евро по 8 европейски проекта

Община Средец е водеща с най-много реализирани проекти в двата програмни периода сред общините в обхвата на  Програма Интеррег за трансгранично сътрудничество България-Турция. Тя е с на стопроцента  усвоени средства от  2007 до  2020 година и то без финансови корекции.Това са 2 млн. и 600 хиляди евро за 8 проекта. Самата Програма е замислена в рамките на Европейската стратегия за интелигентен, приобщаващ и устойчив растеж, тя е съфинансирана от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ,  както и от двете партньорски страни България и Турция.Една от основните й цели е развитието на устойчив туризъм и околна среда. Това постига и община Средец с проекта "Популяризиране на културния туризъм в Пехливанкьой и Средец".Пандемията не забави неговото реализиране и той трябва да приключи юли тази година. Водещ партьор е  турската община.Финансовата му рамка е 453 хиляди евро. От тях 246 хиляди са за Община Средец, обясни ръководителят му Петя Шиварова. Целта ни беше да повишим туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура:

При нас беше водещо подобряването на инфраструктурата, която извежда до единствения действащ манастир в Странджа - “Св. Животоприемен източник”.  Неговата социализация е важна, защото тя увеличава туристопотока.Едновременно с рехабилитацията на пътя, ние сме подготвили и една екопътека.Неслучайно двете вървят синхронно. Не се припокриват като терен, защото ние сме се интересували да хванем различни типове туристи.Едните предпочитат автомобилния транспорт, другите предпочитат екологичния.Нашата основна задача бе да акцентираме на т.н зелен туризъм или бавен туризъм. Те са иновативно и водещо направление в Европа. В България са малко дестинациите, предлагащи възможности за такъв тип туризъм.Затова включихме и екопътеката.

Инфраструктурата се създава за даване на възможности за развитие на т.н меки дейности, поясни  Шиварова.  Друга цел е създаване на съвместен цифров атлас на планинските извори в Странджа.Това е цифрово приложение на антлийски, български и турски език за разпространението на лековитите извори. То ще бъде направено от програмист и е почти готово.

Една от най-важните ползи от проекта е развитието на туризма в Странджа, подчерта и кметът на Средец Иван Жабов:

Другото е, че по този начин показваме, че в Странджа има интересни места, които всеки един бихме желали да ги посети.С рехабилитацията на пътя поставихме своето начало. Манастирът се посещава от хора от цялата страна. Това е пътят, по който трябва да вървим, за да покажем Странджа такава, каквато е с нейните красоти.Направена е и барбекю зона на една от чешмите по пътя за манастира.Единствено това, което се иска от нас и от посетителите е да опазим пътя.

20 години се опитвахме да ремонтираме пътя от  Голямо Буково, каза кметският наместник на селото  Пенчо Пенчев. Той бе откритминалата година и оттогава се наблюдава ръст на посетителите. Туристите се увеличиха  многократно, поясни той.

Благодарен на местното ръководство  за изпълнението на проекта и изграждането на пътя е и отец Александър, който посреща посетители в манастира. След ремонта на пътната отсечка, продължава благоустрояването  на светата обител. Дарители са дали различни материали и мрежи, за да бъде изградена ограда.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП напомня: Остават шест дни за подаване на коригиращи данъчни декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица, съобщават от НАП.  Те имат възможност еднократно да коригират данните, които са посочили в годишната си декларация за облагане на доходите на физическите лица или във формуляра за облагане с корпоративен данък по чл. 92 от ЗКПО на..

публикувано на 24.09.24 в 10:50

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе в Бургас през тази седмица. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в Бургас съвместно..

публикувано на 24.09.24 в 08:30

Прецизират механизма за субсидия на транспортни фирми

Община Бургас е включена в списъка с общини, попадащи в граничните и планински райони и могат да кандидатстват за субсидиране на междуселищни автобусни линии. Те са от общинската, областна и републиканска транспортни схеми. Заради пропуски се налага прецизиране на приетия механизъм за разпределяне на субсидиите, покриващи загубите на фирмите..

публикувано на 24.09.24 в 08:10

Предстои уикенд „Бургас без граници"

Бургас ще бъде домакин на грандиозното събитие, което ще изпълни пространствата с поредица активности, на хора над 50-годишна възраст, от 22 до 27 септември. Акцент в "Бургас без граници" ще бъде Европейският фестивал по гимнастика за хора над 50-годишна възраст - Golden Age Gym Festival 2024 ще стартира на 22 септември. Началото ще бъде дадено с..

публикувано на 20.09.24 в 14:25

Депутатите приеха промени в Закона за туризма

След прегласуване на първо четене бяха приети и промени в Закона за туризма. С тях се уреждат реда и критериите за обявяване на един курорт за национален. Това ще става с решение на МС по предложение на министъра на туризма, като заявление до него трябва да подават общините, на чиято територия или част от нея са курортите. "За" гласуваха 83-ма народни..

публикувано на 18.09.24 в 15:52

НАП провери над 4000 търговски обекта по Черноморието

Над 4 000 търговски обекта по Черноморието се проверили от Националната агенция по приходите от края на юли до средата на септември. Служителите на приходната агенция са съставили над 1 000 акта предимно на заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки по морето. В преобладаващия брой от нарушенията е..

публикувано на 18.09.24 в 13:45

Очаква се МС да одобри компенсация на разходите на бизнеса за ток

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.  В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в закона за държавния бюджет за тази година. Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли..

публикувано на 18.09.24 в 07:33