Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Средец усвои 2 600 000 евро по 8 европейски проекта

Община Средец е водеща с най-много реализирани проекти в двата програмни периода сред общините в обхвата на  Програма Интеррег за трансгранично сътрудничество България-Турция. Тя е с на стопроцента  усвоени средства от  2007 до  2020 година и то без финансови корекции.Това са 2 млн. и 600 хиляди евро за 8 проекта. Самата Програма е замислена в рамките на Европейската стратегия за интелигентен, приобщаващ и устойчив растеж, тя е съфинансирана от Европейския съюз чрез Инструмента за предприсъединителна помощ,  както и от двете партньорски страни България и Турция.Една от основните й цели е развитието на устойчив туризъм и околна среда. Това постига и община Средец с проекта "Популяризиране на културния туризъм в Пехливанкьой и Средец".Пандемията не забави неговото реализиране и той трябва да приключи юли тази година. Водещ партьор е  турската община.Финансовата му рамка е 453 хиляди евро. От тях 246 хиляди са за Община Средец, обясни ръководителят му Петя Шиварова. Целта ни беше да повишим туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура:

При нас беше водещо подобряването на инфраструктурата, която извежда до единствения действащ манастир в Странджа - “Св. Животоприемен източник”.  Неговата социализация е важна, защото тя увеличава туристопотока.Едновременно с рехабилитацията на пътя, ние сме подготвили и една екопътека.Неслучайно двете вървят синхронно. Не се припокриват като терен, защото ние сме се интересували да хванем различни типове туристи.Едните предпочитат автомобилния транспорт, другите предпочитат екологичния.Нашата основна задача бе да акцентираме на т.н зелен туризъм или бавен туризъм. Те са иновативно и водещо направление в Европа. В България са малко дестинациите, предлагащи възможности за такъв тип туризъм.Затова включихме и екопътеката.

Инфраструктурата се създава за даване на възможности за развитие на т.н меки дейности, поясни  Шиварова.  Друга цел е създаване на съвместен цифров атлас на планинските извори в Странджа.Това е цифрово приложение на антлийски, български и турски език за разпространението на лековитите извори. То ще бъде направено от програмист и е почти готово.

Една от най-важните ползи от проекта е развитието на туризма в Странджа, подчерта и кметът на Средец Иван Жабов:

Другото е, че по този начин показваме, че в Странджа има интересни места, които всеки един бихме желали да ги посети.С рехабилитацията на пътя поставихме своето начало. Манастирът се посещава от хора от цялата страна. Това е пътят, по който трябва да вървим, за да покажем Странджа такава, каквато е с нейните красоти.Направена е и барбекю зона на една от чешмите по пътя за манастира.Единствено това, което се иска от нас и от посетителите е да опазим пътя.

20 години се опитвахме да ремонтираме пътя от  Голямо Буково, каза кметският наместник на селото  Пенчо Пенчев. Той бе откритминалата година и оттогава се наблюдава ръст на посетителите. Туристите се увеличиха  многократно, поясни той.

Благодарен на местното ръководство  за изпълнението на проекта и изграждането на пътя е и отец Александър, който посреща посетители в манастира. След ремонта на пътната отсечка, продължава благоустрояването  на светата обител. Дарители са дали различни материали и мрежи, за да бъде изградена ограда.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на сделките с имоти в Бургас и региона отчитат експерти

Отчита се ръст на сделките с имоти не само в Бургас, но и в цялата страна, стана ясно на форум за недвижими имоти, който се проведе в морския град. Темата на дискусията е „Стандарти на бъдещето в средата ни на живот“. Събитието събра за девета година представители от сектора с недвижими имоти, банки и кредитори, за да бъдат показани тенденциите в..

обновено на 10.06.24 в 15:57

Морската вода е отлична, показва съвместна проверка на трима министри

Водата по Черноморието е с отлично качество, показва съвместна проверка с участието на трима министри в началото на летния сезон . Министър Евтим Милошев бе заедно с министрите на здравеопазването д-р Галя Кондева и на околната среда и водите Петър Димитров. „Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не сме констатирали..

публикувано на 07.06.24 в 07:56

Фалитът на третия най-голям туроператор в Европа няма да се отрази на летния сезон

Най-голям ръст на чуждестранни туристи по Южното Черноморие се очаква от Великобритания. Това показват данните на бургаското летище. За популяризиране на българския туризъм под мотото „Изживей България“ в Несебър се провежда конференция, на която присъстват представители на туристическия бранш от Германия, Австрия и Швейцария. Целта на инициативата е..

публикувано на 06.06.24 в 14:15

Топлото време напълни хотелите по Южното Черноморие

Германци и поляци са първите чужди туристи по южното ни Черноморие в началото на новия летен сезон. Вече има почиващи почти във всички морски градчета и курорти, поетапно отварят врати магазини и заведения. Това коментира на старта на сезона Евелина Пулева от Регионалната туристическа камара в Бургас. По думите й топлото време в началото на юни е..

обновено на 06.06.24 в 08:25

„ОМВ" е единственият титуляр при търсенето на нефт и газ в Черно море

„ОМВ Офшор България“ ГмБХ - Австрия става единствен титуляр на разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух“ в Черно море. Това е възможно, след като Министерският съвет разреши на днешното си заседание „ТоталЕнерджис ЕП България“ Б.В. да прехвърли своя дял от 57.14% „ОМВ". Така тя вече има 100% дял...

публикувано на 05.06.24 в 15:33

“Изживей България“ ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг

"Изживей България" ще популяризира Българското Черноморие в Слънчев бряг. Събитието ще събере над 180 от най-изявените представители на туристическия бизнес от Германия, Австрия и Швейцария между  5 и 7 юни в най-големия роден курорт.  “Erlebe Bulgarien”/“Изживей България“ се организира съвместно от fvw|TravelTalk , най-популярната медия за..

обновено на 05.06.24 в 09:19

Кметът на Царево и министърът на туризма посетиха къмпинги по Южното Черноморие

В рамките на обиколката си по Южното Черноморие министърът на туризма  Евтим Милошев посети къмпинги в община Царево, които предлагат различен тип лятна почивка и алтернатива за повече досег с природата. Министърът посети къмпинга „Якото място“ в близост до плаж „Корал“, в който преди дни започна премахване на незаконни постройки, за да се..

публикувано на 04.06.24 в 17:53