Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

Снимка: www.kulinarno-joana.com


След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва. Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо, козунака и яйцата.

„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита  -  хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.

С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.

Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.

Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пол и Реми с два медала от американското първенство по пясъчни скулптури

Реми Хогард спечели два медала на Американското първенство по пясъчни скулптури като представител на България. Нейната скулптура Purrfect Love получи наградата на публиката в категория Master solo. Спечелен е и медал на състезанието по бърза скулптура Quicksand, в което художниците имат 10 минути, за да издълбаят скулптура по тема, избрана от..

публикувано на 27.11.25 в 10:00

Откриват изложбата "Медникарството – древно и вечно" в етнографския музей в Бургас

Регионален исторически музей – Бургас ще представи колоритната изложба „Медникарството – древно и вечно“.  Тя е дело на етнографите от РЕМ – Пловдив и ще бъде открита днес от 16:30 часа в залата за временни изложби на Етнографската експозиция в морския град на ул. „Славянска“ 69. Още през ХVІІІ век много от произведенията на българските медникари се..

публикувано на 26.11.25 в 11:00

Странно явление в небето притесни местните в Синеморец (видео)

Клип в социалната мрежа показва странно огнено кълбо, придружено от силен тътен в небето над Синеморец. Местните - очевидци на явлението в неделя вечер, го заснели, но според кмета Костадин Диков се касае или за ракета, или реактивен самолет.    "Това което знам от хората, тъй като аз не съм видял нищо, е имало много силен тътен, който се е чул..

публикувано на 25.11.25 в 11:49

Жителите на Долно Ябълково събират средства за изграждане на символ на селото си

Жителите на Долно Ябълково искат да поставят скулптура на ябълка в населеното си място, затова стартират дарителска кампания за събирането на средства за реализирането на идеята. „ Скъпи приятели, съселяни и родолюбиви българи, имаме една мечта – нашето любимо село Долно Ябълково да се сдобие със своя истински символ! Стартираме инициатива за..

публикувано на 23.11.25 в 14:00

Владо Николов представя книгата си "Високо" в Бургас

Един от най-големите волейболни шампиони на България – Владо Николов, ще се срещне с бургаската публика днес, 23 ноември, от 13:00 часа, в Културен дом НХК – Бургас. Той ще сподели своя път към успеха – за победите и загубите, за дисциплината и вдъхновението, за това как се възпитават истински шампиони.  Специално за бургаската публика Владо ще..

публикувано на 23.11.25 в 09:30

Бургаска ученичка е на полуфинал в "България търси талант"

Бургаската ученичка  Арина Шило е полуфиналист в „България търси талант“. Тя е възпитаник на Музикалното училище "Проф. Панчо Владигеров" в града. Във фейсбук страницата си от учебното заведение споделят, че участието в предаването е изключително важно  з а Арина.  "Т я вложи много труд, отдаденост и сърце в своя нов номер, който..

публикувано на 22.11.25 в 16:50

Осем „златни“ двойки подновиха брачните си клетви в Камено

Осем „златни“ двойки, които навършват 50 години съвместен живот, подновиха брачните си клетви в Камено  в Деня на християнското семейство, който се отбелязва днес.   Общинската администрация организира за втори път  честване на „златни сватби“. Инициативата е дело на кмета Жельо Вардунски, с цел да вдъхнови младите хора и да подчертае значението на..

публикувано на 21.11.25 в 14:15