Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

Снимка: www.kulinarno-joana.com


След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва. Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо, козунака и яйцата.

„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита  -  хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.

С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.

Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.

Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водолази отново ще почистват морското дъно около Моста в Бургас

Водолази от цялата страна се събрат в Бургас, за да се включат в почистването на морското дъно около Моста. Акцията ще се проведе утре, 13 септември от 10,30 часа. Тя се организира от Сдружението с нестопанска цел “Приятели на Морето – Бургас” и ще се проведе под мотото “Да запазим чисти морето и морския бряг заедно”...

публикувано на 12.09.25 в 13:15

Пътеката на саблеклюна край Атанасовско езеро с обновена визия и нови атракции

Едно от най-посещаваните кътчета за природолюбители в Бургас – Пътеката на саблеклюна, вече е изцяло реновирано. Промяната е реализирана от Българска фондация Биоразнообразие по проект Empower Us, който цели социално-икономическо овластяване на крайбрежните общности и устойчиво развитие на региона. Обновеното пространство предлага нови..

обновено на 11.09.25 в 10:45

Бургас е домакин на Четвъртия Фестивал на способностите

Бургас ще бъде домакин на Четвъртия Фестивал на способностите, който ще се проведе на 13 септември в Морската градина пред Пантеона. Събитието се организира от Българската асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) със съдействието на Община Бургас. През целия ден посетителите ще могат да разгледат и да се включат в 26 ателиета, в които..

публикувано на 10.09.25 в 16:15

Диана Фъртунова разказва „Легенди от крепостта Русокастро“

Диана Фъртунова издаде книгата си „Легенди от крепостта Русокастро“. В нея има три художествени разказа, вдъхновени от реални археологически находки, открити при разкопки на едноименната средновековна крепост. Сюжетите са развити в исторически достоверен контекст и пренасят читателите назад във времето, каза при представянето на книгата..

публикувано на 10.09.25 в 09:50

В Созопол се провежда фестивалът "Вино и любов"

Фестивалът "Вино и любов" съчетава вкуса на качественото вино и красотата на изкуството. Стартът на събитието бе даден от зам.-кмета на Созопол Тодор Дамянов. Програмата днес и утре включва италианска вечер с Моника Карагенова и „The Style“, както и шоуто „Flamingo“. На феста участват 6 винопроизводители. Могат да се дегустират био храни,..

публикувано на 07.09.25 в 15:00

Тони Димитрова: Хубавите моменти в живота са такива, каквито си ги направиш

Тони Димитрова изпраща динамично лято тази година с много участия и концерти, това сподели тя в предаването на БНР - Бургас "Ева в неделя". Певицата реализира и национално турне под надслов "Бъди щастлива, Ани", което започна през юни в София в зала 1 на НДК и премина през препълнените летни театри на още 8 града - Плевен, Велико Търново, Стара..

публикувано на 07.09.25 в 13:00

Оксана Желяпова: Семейството и дейността ми в подкрепа на бесарабските българи в Молдова са моето щастие

Оксана Желяпова е бесарабска българка, родена в Кишинев, Молдова. Майка й е молдовка, а баща й българин. Оксана е юрист, носителка е на титлата „Мисис България Вселена 2022“, известна е със своята благотворителна и обществена дейност в подкрепа на българската общност в Молдова и България. Тя е първата бесарабска българка, която я печелила..

публикувано на 07.09.25 в 12:00