Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

Снимка: www.kulinarno-joana.com


След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва. Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо, козунака и яйцата.

„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита  -  хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.

С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.

Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.

Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световни топ кулинари ще приготвят паеля в Бургас

Бургас става част от квалификациите за Световната купа по приготвяне на паеля в испанския град Валенсия. Състезанието ще се проведе в рамките на първия за страната Фестивал на испанската култура, музика и кулинария. На него се очакват топ артисти и кулинари от Испания.  Кандидатурата на Бургас за кулинарните квалификации е била представена на..

публикувано на 10.02.25 в 15:20

Десислава Христова - от пчелина през фитнес залата до модния подиум

Десислава Христова е красива, упорита и силна жена. Тя умее да сбъдва мечтите си, прави го с много труд, упоритост и ентусиазъм, въпреки трудностите в живота си. Т я е една от малкото жени пчелари в България, учила е пчеларство в Тракийския университет и се занимава с производството на мед и пчелни продукти. Майка е на дете с увреждане –..

публикувано на 09.02.25 в 14:00

платена публикация
Платена публикация: 6 идеи как да обособим офис пространство вкъщи

С все по-голямата популярност на работата от дома, ефективното обособяване на офис пространство у дома става приоритет за мнозина. Създаването на удобна и продуктивна работна среда може да подобри ефективността, да намали стреса и да осигури комфорт в ежедневието. В тази статия ще разгледаме шест практични идеи за оптимално организиране на домашния..

публикувано на 07.02.25 в 13:30

Отбелязваме Седмицата на брака

Любов, брак, деца…но какво, ако искрата угасне?! Инициативата „Седмица на брака“ цели именно да възвърне и заздрави връзката на двама влюбени. Събития, предизвикателства, семинари и дори конкурс за двойки са част от едноседмичното приключение за семейни и несемейни. Тя започва днес и ще продължи до 14 февруари. Инициативата е стартирала..

обновено на 07.02.25 в 08:45

платена публикация
Как да съчетаем стил и практичност в екстериора на дома си?

Екстериорът на дома е не само първото, което хората забелязват, но и елементът, който ежедневно ви посреща и изпраща. Той създава първото впечатление, определя атмосферата на пространството и представя вашия вкус и личен стил. Добрият екстериор не е красива визия – той трябва да бъде функционален, издръжлив и съобразен с предизвикателствата на..

публикувано на 04.02.25 в 13:00

"Майки за донорството" с онлайн базар в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми

Фондация „Майки за донорството“, чрез благотворителен онлайн базар , набира средства в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми. Тя е неправителствена организация, учредена преди 10 години от жени станали донори на репродуктивен материал. Целта й е да се информира обществото за необходимостта от даряване на яйцеклетки и сперматозоиди...

публикувано на 02.02.25 в 17:00

Група "Черно Фередже" гостуват тази събота в Бургас

Музикален разказ за весела компания предлагат на своите почитатели група "Черно Фередже". Те ще гостуват тази събота в „Модерен театър“ в Бургас. Музикантите, заедно с Фънки обещават да покажат най-нестандартното от себе си и да накарат публиката да пее заедно с тях, песни познати на голяма част от аудиторията още от детството. Е дин от..

обновено на 01.02.25 в 16:33