Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво да правим с останалите от Великден козунак, агнешко и яйца?

Снимка: www.kulinarno-joana.com


След Великден все още ни остава храна от богатата празнична трапеза. И колкото и добре да сме се справили като кулинари или колкото и да обичаме ястията, които ни приготвят нашите близки, след втория ден малко започва да ни омръзва. Кулинарният блогър Йоана Петрова предложи няколко варианта за това как може да преобразим агнешкото месо, козунака и яйцата.

„От останалото агнешко месо може да направим овчарски пай. Месото така или иначе вече е сготвено, просто можем да добавим повече пролетни зеленчуци – грах или аспержи. След това да го покрием с картофено пюре. Можем да използваме и някакво многолистно тесто и да го запечем. Така ще получим ново ястие. Друг вариант за агнешкото е да го загърнем в някаква пита  -  хляб или пшенична тортия също със зеленчуци, хумус или млечен сос. Има такова ястие от източната кухня, което се казва шаварма“, обясни тя.

С останалите яйца можем да направим салати, като ги смесим с майонеза, цедено кисело мляко или заквасена сметана. „Друго предложение от източната кухня е да направим къри яйца. В случая се сотират лук, чесън. Добавят се източни подправки като куркума, джинджифил и кимион. Става много вкусно ароматно ястие. Аз задължително слагам и прясна мента, която дава свеж аромат и вкус на всички пикантни подправки“, обясни кулинарния блогър.

Според нея най-удачно за останалия козунак е да го превърнем в пудинг. „Нарязва се на филийки и се залива със смес като за крем карамел от разбити яйца, прясно мляко, захар. Може да се добавят аромати като ванилия, лимонова кора. Ако козунакът е чист и няма пълнежи в него, може да се добавят сушени или пресни плодове като ягоди. Друг вариант е да се направи като бисквитена торта със сладкарски крем. Филийките козунак да се наредят като блатове и между тях да се сложи сладкарския крем. И така да се остави да попие. това е много хубаво и вкусно предложение особено за децата“, обясни тя.

Йоана Петрова е кулинарен блогър от 2008 г. В момента тя е професионален сладкар, и както сама описва себе си „изследовател на храната и нейното приготвяне“. В нейния блог може да научим не само как да приготвяме трудни и интересния ястия, но и да пътешестваме заедно с нея, опитвайки рецепти от целия сват. За себе си казва, че има малка компактна кухня, голяма кулинарна библиотека и огромно желание да приготвя разнообразна храна. Най-важното обаче, което трябва да запомним е да последваме нейния пример, а именно – да приготвяме храна, която да ни е вкусна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ева и Мария-две книжни феи в света на децата

Книжни феи-така определят себе си Ева и Мария. Двете дами битуват в света на децата само със своите малки имена, вълшебният дрескод, с който се появяват на събитията, които организират и книгите, носещи имената им и излезли под щемпела на едноименното бургаско издателство. Рожденият ден на издателството ще бъде отбелязан на 1 юни в..

обновено на 29.05.25 в 15:23

В Малко Търново канят да опитаме вкуса и ритъма на Странджа

Два фестивала „Вкус (на) Странджа“ и „Хоро в Странджа“ предстоят тази събота, 31 май в Малко Търново. Те съчетават традиции, аромати и музика и в тях участват майстори на странджанската кухня и фолклорни състави. Подготвили сме пъстър, вкусен и незабравим празник и каним всички да дойдат, за да се повеселим, съобщи Мария..

публикувано на 29.05.25 в 11:41

Започна подготовката за 18-ия Фестивал на пясъчните фигури в Бургас

Започна подготовката на осемнадесетото издание на емблематичния Фестивал на пясъчните фигури в Бургас. Екипът изглажда терена и оформя пирамидите, върху които ще се изграждат пясъчните скулптури. Художниците вече работят по своите проекти, а темата тази година обещава да привлече вниманието както на деца, така и на възрастни. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 28.05.25 в 12:40

Томас Гаро, учител: Искам да провокирам учениците да мислят и да бъдат добри хора

Томас Гаро е бургаски преподавател, който работи вече 10 години в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“. Той преподава „Паркостроителство и озеленяване”. Влиза като учител в гимназията, която е завършил, на 25 години и вече има зад гърба си десетилетие стаж в тази професия. И понеже е човек с..

публикувано на 25.05.25 в 15:00

Вениамин - бургазлията, който сбъдва мечтите си с талант и постоянство

Вениамин е талантлив, можещ, търсещ изпълнител, който тепърва ще покорява сцени, не само у нас, но и по света.  Младият бургазлия спечели 13- тото издание на предаването „Като две капки вода“ и казва че е сбъднал една от мечтите си. Той има опит с телевизионните формати – преди е участвал в две музикални предавания и дори стигна..

публикувано на 25.05.25 в 14:00

Пламена Гиргинова - оперната прима, която обича да се предизвиква в музиката и в живота

Сопраното Пламена Гиргинова е родена в София. Завършва Първа немска гимназия. След повече от 10 години като хорист и солист на Детския хор на Българското национално радио, тя започва да учи класическо пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Мила Дюлгерова и завършва с магистърска степен и..

публикувано на 25.05.25 в 13:00
Снимки: Фондация Геа Челониа-
Център за спасяване на сухоземни костенурки

Благотворително парти в неделя за Световния ден на костенурките

Инициативата цели да привлече вниманието към оцеляването на едни от най-древните същества на нашата планета, които са считани за символ на дълголетие, мъдрост и богатство. По този повод единственият център за спасяване на сухоземни костенурки у нас прави благотворително костенурково парти в неделя, 25 май от 11 часа. Събитието ще се проведе в..

публикувано на 25.05.25 в 08:30