Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелостният изпит по български език и литература започва в 8 часа (ОБНОВЕНА)

| обновено на 19.05.21 в 07:51

Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в страна няма да могат да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Те са с положителен тест за коронавирус към вчерашна дата. Други двама ученици, които са под карантина като контактни, ще могат да положат изпита.
Матурите ще се проведат в над 5000 зали. Ангажирани са повече от 15 000 квестори. До трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

Подалите заявление да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература в бургаска област са 3034 абитуриенти, съобщи началникът на Регионалния инспекторат на образованието Виолета Илиева:

"Всичките тези ученици са разпределени в 37 училища и са определени 323 зали. За провеждането на изпита са ангажирани 894 квестори. За провеждането на изпита са спазени всички противоепидемични мерки, както и най-малко два входа."

В Бургаска област няма карантирани ученици, които да се явяват на матурата. Шестима от подалите заявления са със специални образователни потребности, уточни Илиева.


За първи път във всичките 28 регионални управления на образованието са изградени локални центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област. Зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат (на телефон). Документът за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) обаче е задължително да бъде представен в оригинал.
49 373 ученици са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература. По традиция изпитният материал ще се генерира рано сутринта в деня на изпита. Това е станало днес малко преди 5:30 часа. 
Зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – също линия, пергел, триъгълник. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание и защитни ръкавици. Може да носи лични средства за дезинфекция.
Всички изпити продължават четири астрономически часа. Задължителната матура по български език и литература е разделена на три модула: първи с 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се очаква създаване на есе или интерпретативно съчинение по зададена тема върху изучавано литературно произведение.
Задължителният втори държавен зрелостен изпит е разделен на два, съответно на три модула в зависимост от предмета. Ученикът може да излезе от изпитната зала след приключване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с продължителност 60 или 90 минути. Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след изтичане на първите 90 минути.

Общо 49 122 зрелостници са пожелали да положат втори задължителен изпит на 21 май 2021 г. От тях 13 066 са пожелали да заменят изпита по втори предмет с държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация. Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май т.г.
Следващата изпитна сесия ще се проведе през август т.г. – достатъчно рано, за да е възможно кандидатстване във висши училища. В 41 университета ще се приемат студенти с резултати от матурите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Българският национален отбор по математика на олимпиадата в Анталия.

Ученик от Бургас с бронзов медал на Балканската олимпиада по математика

Седмокласникът от Профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас Стоян Балтов спечели бронзов медал на Балканската олимпиада по математика за участници на възраст до 15 години и 6 месеца, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Представянето на целия ни национален отбор на провелото се в Анталия,..

публикувано на 01.07.24 в 14:57

МОН публикува резултатите от изпитите след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от изпитите след 7. клас, съобщи пресцентърът му. Всеки може да провери резултатите на дете в системата https://infopriem.mon.bg , след като напише входящия му номер и идентификационния код. На националното външно оценяване по български език и литература се явиха 57 415..

публикувано на 01.07.24 в 14:47

Ученици от Френската гимназия с престижни награди

Престижни награди на различни конкурси по френски език, завоюваха ученици на  ПГРЕ „Г.С.Раковски“.  Биляна Стефанова от 12. клас спечили конкурса „Златното перо“ (La Plume d’Or) и завоюва престижното първо място. Конкурсът се организира всяка година от асоциация „Защита на френския език” и Алианс франсез-Бургас в качеството на местен партньор и..

публикувано на 01.07.24 в 11:08

Възможност за стаж на студенти по медицина в детски ясли и градини в Бургас

За трета поредна година Община Бургас дава възможности на студентите по медицина и здравни грижи за стаж през лятото в детски ясли и градини. Програмата се изпълнява в партньорство с Факултетите по „Обществено здраве“ и „Медицина“ към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Целта е запознаване на бъдещите медицински специалисти с организацията и..

обновено на 29.06.24 в 12:23

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Бургас

„Летен хъб за младежи“ ще се проведе в Младежкия  международен център в Бургас, съобщават от Общината. В него може да се включат ученици  от 10 до 14 години. Летните активности ще започнат на 1 юли и ще се провеждат всеки делничен ден от 10.00 до 12.30 часа, а целта е развитието на талантите и повишаване мотивацията за учене у младежите по един..

публикувано на 27.06.24 в 15:19

Включват ученици в изследователски проекти с български учени

Над 5000 ученици с интерес към науката от 150 училища в страната ще могат да се включат в научно-изследователски проекти съвместно с утвърдени учени. Това става възможно чрез нова национална програма „Образование с наука“, одобрена от правителството. Целта е в училищата да се използва потенциала на академичните среди в дейности с..

публикувано на 27.06.24 в 07:45

Бъдещи първокласници усвоиха правилата за безопасно движение по пътищата

Малчугани от детска градина “Звездица Зорница”, които есента ще бъдат първокласници показаха, че вече знаят правилата за безопасно движение по пътищата. Инициативата е на Община Бургас, на Областната дирекция на полиция и на Областната администрация, съвместно с инспектор Хитами.    Различни групи от бургаската детска градина „Звездица..

публикувано на 26.06.24 в 13:05