Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бургасбус" намалява загубите, "Чистота" - с редуцирани приходи

Част от медицинските дружества, собственост на Община Бургас, търпят сериозни загуби за изминалата година. Сред тях е и Белодробната болница. Сериозно завишават приходите си „Дезинфекционната станция“ и „Обредния комплекс“.

Тенденцията „Бургасбус“ да е на загуба продължава и през 2020-та година. Факт е, че тя е доста намалена, спрямо предходната. 181 000 лв. са загубите на общинския превозвач за миналата година. С близо 40% са паднали приходите от транспортна дейност за периода, а с 35% - тези от продажба на горива. Намалените приходи, посочва заместник – кметът Красимир Стойчев, частично са компенсирани от няколко програми, по които „Бургасбус“ е получило средства заради пандемията. Само за сравнение – през 2019 г. загубите на превозвача бяха почти 650 000 лв.

На печалба, макар и минимална, завършва годината „Благоустройствени строежи“ – 6 000 лв., която продължава да пада през годините. Въпреки че приходите им от продажба на фракции и скална маса се се увеличили, оттам отчитат по-малко строителни работи.

56 000 лв. печалба има и стабилното до момента дружество „Бургаски пазари. Приходите им се увеличават спрямо предходната година. Оттам отчитат и близо 200 000 лв. собствена инвестиция, вложена в ремонта на пазар „Лазур“.

Най-сериозна печалба отчитат от „Дезинфекционната станция“. Трикратно е завишена, спрямо предната година, на малко над 150 000 лв. Причините са, че дружеството е сключило договор с Министерството на здравеопазването и извършва услуги и в Созопол, Малко Търново, Руен, Сунгурларе и Царево. Освен това са увеличили и продажбите на препарати.

„Иновационни системи“ запазва печалба от 13 000 лв. Приходите им са намалени, но са оптимизирали разходите си.

Сериозен ръст на печалба има и „Обреден комплекс“ – 161 000 лв. спрямо 72 000 за предходния период. Извършили са и инвестиции – за малко над 120 000 лв.

Намаляват осезаемо и приходите на „Чистота“. От милион и половина за 2018 г., за 2020 г. те са под 300 000 лв. Посочената причина е по-малко работа в сферата на строителството и приключилия договор с Претоварната станция, която беше прехвърлена на Община Бургас.

38 000 загуби за ДКЦ 1, се отчитат още в докладната записка. Посочените причини са повече разходи заради противоепидимичните мерки, както и платен ДДС за извършеното саниране по сградата.

40 000 лв. са загубите и на друго лечебно заведение „Медицински център 3“. Посочената причина – по-малко платени прегледи, повече – по здравна каса. Въпреки че общината наля 30 000 лв. за звеното по спортна медицина. От края на миналата година, центърът се влива в ДКЦ – 2.

С 23 000 лв. падат и приходите на Белодробната болница. Което може и да звучи странно, след като тя беше буквално претоварена от работа именно покрай пандемията. Какво е обяснението? Лечението на пациентите с коронавирус излиза по-скъпо на болницата – около 80 лв. е леглоден за тях. А Министерството на здравеопазването плаща 53. 

„Комплексният онкологичен център“ запазва стабилно ниво на достигнати приходи, които в последните три години са в близки нива. За изминалата дружеството е на печалба в размер на 45 000 лв.

Запазва се и стабилното положение с малко нарастваща печалба на Центъра за психично здраве, през миналата година са на плюс с 28 000 лв.

Леко увеличение в приходите имат „Дентален център 1“; „ДКЦ 2“, „Медицинския център 1 и 2“.

С 5 милиона лева са се повишили разходите за лекарства на Комплексния онкологичен център в Бургас. Това стана ясно при обсъждането на годишните отчети на общинските дружества по време на комисия по бюджет и финанси. Те са над 28 милиона лева, посочи съветникът от БСП Христо Панайотов, а управителят му Христо Бозов поясни:

„Това увеличение е, че всяка година навлизат нови онколекарства. Които са основно тези молекули, които ги лансират по този начин, но това са нови онколекарства, които са доста скъпи. Примерно, има лекарства, които струват, колкото една нова кола, само една ампула. И когато се прилагат тези лекарства, те само минават през нас. Ние, всъщност, даже сме на известна загуба от тях. Защото като се изпишат нови лекарства, касата ни ги плаща. Но ни ги плаща в срок от 3 месеца“, коментира Бозов.

Въпреки сериозно намалените приходи и работа, успяхме да запазим персонала си. Това коментира пък управителят на общинското предприятие „Чистота“ Анета Младенова. От милион и половина за 2018 г., приходите за 2020 г. те са под 300 000 лв.

Буквално от 13 март, до май месец, трябва да ви кажа, че приходите бяха 0. Докато разходите… Персонал не сме освобождавали, хората са запазени на работа. Но нито строителна дейност, нито в тоалетните влизаше някой, нито строително депо, защото строителството беше спряно. Просто буквално всичко беше приключило. В тази връзка сме кандидатствали и по програмата 60/40“, поясни тя.

Продължаваме да работим по програмата, защото все още имаме спад, посочи Анета Младенова.

Над 4 милиона лева е получило дружеството „Бургасбус“ от държавния бюджет за загубите покрай пандемията. Подробности разясни пред съветниците управителят на превозвача Петко Драгнев.

Март и април месец 2020 г., когато започна пандемията, на курс возехме по не повече от 10 души. Направихме, по най-бързия начин, намаляване на броя на курсовете, да ги реализираме до възможния санитарен минимум, независимо, че някои граждани пък тогава имаха претенции, че дистанцията се намалява, когато пък през май месец малко се повиши потокът. Така или иначе, постоянните разходи не можем да ги намалим“, поясни той.

Нямаме просрочени задължения, добави Петко Драгнев. Около 700 000 платихме просрочени наеми към Община Бургас, поясни той.

Подробности можете да чуете в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АПИ кандидатства с 16 концепции за интегрирано градско развитие по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

 Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на програмата е 3,6 млрд. лв., които се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие. От тях предвиденият финансов ресурс за интегрирано градско развитие на регионите е..

публикувано на 11.05.24 в 08:31

Началото на "Фестивала на зелениката" в Странджа е днес, домакин е село Граматиково

"Фестивалът на странджанската зеленика" ще се проведе на 11 и 12 май. Домакин на 20-тото му юбилейно издание ще бъде малкотърновското село Граматиково, съобщи директорът на ПП „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „ Празникът ще включва различни приключения за участниците. Сред тях ще са традиционните вече и много харесвани кулинарен конкурс,..

обновено на 11.05.24 в 08:20

В Черноморец отключиха морето на летния Никулден

В Черноморец днес отключиха морето. Това се прави по традиция в деня на летния Никулден. Денят започна с литургия в храма "Св. Никола". На нея присъстваха кметът на Черноморец Росен Деспов, зам.-кметът на община Созопол Андрей Николов, председателят на общински съвет Созопол Станимир Андонов, общински съветници, началникът на Военноморска база Бургас..

публикувано на 09.05.24 в 12:23

Започва процедура по разширяване на граничния пункт „Малко Търново"

Започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт „Малко Търново“. За това се договориха отговорните за целта институции на среща при премиера Димитър Главчев. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета..

публикувано на 09.05.24 в 11:33

Започва изплащането на помощите за фермерите заради войната в Украйна

Седмица по-рано от обещаното от служебното правителството започва днес изплащане на помощите на земеделските производители, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна. На компенсации имат право над 51 хил. фермери, между които ще бъдат разпределени 295 млн. лева.  166 млн. лв. от тях са за градинари, животновъди, пчелари, производители на..

публикувано на 09.05.24 в 08:32

През април: Повече работни места за търговия и туризъм

С 5% са се увеличили работните места през април според анализ на най-голямата платформа за предлагане на работа и подбор на персонал. Пазарът на труда отчита усилено търсене на работна сила в търговията и туризма. Търговията, хотелиерството и ресторантьорството търсят най-много служители и работници. Само в тези сектори предложенията са 2200 повече,..

публикувано на 08.05.24 в 14:23

В Китен посрещат лятото със завършена пешеходна алея край морето

Китен ще посрещне лятото със завършена пешеходна алея край морето. Това е дълго чакан проект , каза за БНР Бургас кметът Николай Марков. По думите му това ще позволи на жителите и гостите на града, той да бъде цялостно обходен край морето. Идеята за облагородяването на тази зона е от 30 години. Началото на проекта започна през 2020-та, а 2..

публикувано на 08.05.24 в 11:53