Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават с нови паралелки приема на първокласници в шест бургаски училища

Така свободните места за първи клас вече са 2046

С решение на кмета Димитър Николов и с цел спокойствието на родителите ще бъде увеличен приемът в първи клас в Бургас с 6 допълнителни паралелки или с още 132 места. Така обявените първоначално тази година 1914 свободни места в първи клас ще нараснат на 2046.

Новите паралелки ще бъдат разкрити в 6 различни бургаски учебни заведения, които ще обхванат буквално всички райони на града. Те ще бъдат в 2 училища в ж.к. „Меден рудник“ – СУ „Константин Петканов“ и ОУ „Елин Пелин“, 2 в Централна градска част – ОУ „Васил Априлов“ и СУ „Св. св. Кирил и Методий“, 1 в ж.к. „Изгрев“ – СУ „Йордан Йовков“ и 1 в ОУ „Васил Левски“ в кв. „Горно Езерово“.

Причината за това е големият брой регистрирани заявления в електронната система на Община Бургас за прием в първи клас, който надвишава броя на приетите деца по първо желание на родителите. Това означава, че за поредна година Бургас отчита повишаване на броя на децата, кандидатстващи в бургаски детски ясли и градини, и в училищата.

В последните години се забелязва отчетлива тенденция Бургас да се налага като предпочитано място за живот и обучение от много млади семейства от други населени места, както и от млади хора, които се връщат от чужбина в родния град.

За сравнение през миналата 2020 г. приемът в първи клас е бил 1876, а тази година с увеличението ще бъде 2046 или с 170 места повече. Същата тенденция на увеличение на броя на децата се регистрира и в детските ясли и в градините. През 2020 г. местата в яслите са 938, а тази година са 1032. В детските градини – през 2020 г. са били 1724, а сега са 1753.

Това налага местната администрация да строи всяка година нови детски градини и училища, които да поемат увеличаващия се брой на децата и учениците в тях, привлечени от качественото образование и новата материална и учебна база, в които Община Бургас инвестира последователно вече цяло десетилетие.

Затова в момента се изграждат 2 нови детски градини - ДГ „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“ и ДГ „Синчец“ в кв. „Горно Езерово“. Предстои да започне строеж и на трета нова детска градина - ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“.

Освен детски градини в Бургас се строят и нови корпуси към 2 бургаски училища - СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в ЦГЧ и Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в ж.к. „Меден рудник“. Проектира се и още трети нов корпус – на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и Гимназия за романски езици „Георги С. Раковски“.

Въведената в Община Бургас преди 8 години за първи път в страната електронна система за прием в детски ясли, градини и училища помага на администрацията в реално време да проследи процесите и броя на свободните места в детските и учебни заведения на нейна територия и да вземе адекватни и навременни решения, за да може всяко дете да получи достъп до съвременно и качествено образование.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Просветното министерство публикува верните отговори от изпита по БЕЛ за 7 клас

Подробен преразказ по произведението "Изборът" на Кристин Димитрова и съставяне на теза по цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Това бяха две от общо 26 задачи, с които трябваше да се справят седмокласниците на национално външно оценяване по български език и литература.  Министерството на образованието и науката публикува на сайта си..

публикувано на 19.06.24 в 16:31

Млад преподавател от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отличен на лекарски форум

Доктор Христо Хлебаров, асистент по обща хирургия към Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, бе отличен с приз в категория „Най-добър клиничен случай от млад лекар“. Това се случи на провелия се ежегоден венозен форум – Phlebacademy 2024, организиран под егидата на Българското  национално дружество по съдова и..

публикувано на 19.06.24 в 10:20

Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература

Очаква се над 59 000 седмокласници да се явят на Национално външно оценяване по български език и литература. Изпитният вариант за него ще бъде изтеглен в 7 ч. в Министерството на образованието и науката. Изпитът, резултатите от който участват във формирането на бала за кандидатстване в гимназии, ще започне в 9:00 ч. и ще се проведе в 1665 училища в..

публикувано на 19.06.24 в 07:45

Три нови магистърски програми на СУ ще се изучават в бургаския филиал

Три нови магистърски програми на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се изучават в бургаския филиал от тази година, съобщават от ВУЗ-а. Те са в професионално направление „Науки за земята“ и имат за цел подготовка на специалисти за справяне с проблемите, предизвикани от измененията на климата и..

публикувано на 18.06.24 в 13:48

В Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието

Кметът Димитър Николов и представители на учителските синдикати в Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието. В документа са договорени условията на труд и заплащане в учебните заведения.  Предвидено е увеличение на допълнителните плащания и увеличение на заплатите на квалифицирания непедагогически персонал в училищата и..

публикувано на 18.06.24 в 12:14

Курс по японски език и култура за ученици през юли в Бургас

Двуседмичен курс „Мацури - магията на японските летни фестивали“ ще се проведе в Бургас. Организатори са Филиалът в Бургас на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Факултета по класически и нови филологии, Катедра Японистика.  Курсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас и ще се провежда всеки делничен ден в периода от 29 юли до 10..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Тракийският университет в Царево започна кандидатстудентската си кампания

В Общинския исторически музей в Царево  Тракийски университет – Стара Загора даде официален старт на кандидатстудентската си кампания в черноморския град. За втора поредна година старозагорското висше училище предлага възможности за изнесено обучение по редица свои специалности в базата си в Царево. На информационен щанд представители от..

публикувано на 15.06.24 в 08:43