Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изслушаха вещо лице по делото за плажа край "Росенец"

Снимка: Радио Бургас/Митко Иванов

С изслушване на вещо лице продължи делото за специализираната карта за плажа край т. нар. „сараи“ в „Росенец“. Процесът е по жалба на фирмата „Стрейтлайн“, а един от мотивите е, че теренът не е пясъчен, а е самозалесил се. Парцелът, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица.

Според адвоката на „Стрейтлайн“ Иван Цанев има съществени разминавания в кадастралната карта и това, което вещото лице е установило на място. „Вижда се, че първо границите не съвпадат. Един от много важните елементи – дюните. Дюните ги няма. Как така изчезнаха? Вещото лице заяви, че в протокола на комисията е присъствал биолог и лице с нужната квалификация, но такова няма. Наредбата изисква това да се направи предварително. Имаме нарушение на самата процедура“, обясни той.

Цанев коментира и заповедта на Агенцията по кадастър за обявяването на плажа, която вече е влязла в сила. „За мен е странно, че са минали толкова години и изведнъж се появява един плаж. Има две вероятности – или до този момент плажът да е съществувал и администрацията да не си е свършила работата, а се дадоха не малко пари за изготвянето именно на тези специализирани карти, или другият вариант е там да няма плаж, а сега по една или друга причина, да се създаде този плаж. Това е и причината за изисканата от мен геоложка експертиза – да проследим назад във времето там има ли наноси, има ли пясък,има ли съществуващ плаж или имаме нещо друго. Някой с тази карта промени границите на България“, посочи адвокатът.  

Вещото лице, което трябваше да направи геоложката експертиза не присъства днес на делото заради лични причини. По искане на адвокат Цанев, съдът прецени да не я възлага на инж. Стоян Илчев. Причината, която посочи адвокатът е, че той няма диплома по специалност геология. Делото е отложено за 17 септември.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тялото на млад мъж изплува в Созопол

Тялото на млад мъж изплува в Созопол.  Предполага се, че то е на 35-годишнен турист от София, който влязал в морето в петъчния следобед, за да помогне на давеща се жена. Тя плувала въпреки предупредителния червен флаг и започнала да се дави.  Спасена е, но мъжът изчезнал в бурните вълни, поясниха от Областната дирекция на МВР в Бургас.   Тази..

публикувано на 30.06.24 в 17:18

Малолетни потрошиха 85 надгробни плочи в Нова Загора

85 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни вандали. Вандалският акт е извършен вчера около 17.00 часа. Нанесените щети са в процес на установяване. По случая са задържани няколко малолетни момчета на възраст между 9 и 11 години, съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е..

публикувано на 30.06.24 в 16:03

ВАС отмени заповедта за обявяване на защитена местност „Залив Корал“

Върховният административен съд отмени заповедта на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов от 2022 г., свързана с обявяването на защитена местност „Залив Корал“ в района на Лозенец. Делото е образувано по 3 жалби – на две търговски дружества, Община Царево и Националната асоциация „Българско Черноморие“.  Защитената местност беше..

публикувано на 28.06.24 в 17:15
снимката е илюстративна

Почина младият мъж, който пострада с тротинетка в Средец

Почина младият мъж, който пострада при управлявление на електрическа тротинетка в Средец, съобщават от полицията. Пътният инцидент стана на 13 юни. Тогава 29-годишният мъж загубил контрол при преминаване през гумен ограничител и катастрофира самостоятелно. Пострадалият беше настанен в отделение "Реанимация" на УМБАЛ – Бургас с наранявания по главата, в..

публикувано на 28.06.24 в 07:42

Катастрофа блокира движението към Созопол

Катастрофа е блокирала движението към Южното Черноморие. Верижно са се ударили няколко коли в отсечката след първата бензиностанция и ПЦ"Пода"в посока към Крайморие. Задръстването е огромно. Тези, които искат да пътуват на юг, трябва да минат през"Меден Рудник", Твърдица и Маринка, за да стигнат до моста за  "Крайморие".

публикувано на 27.06.24 в 17:52

Кола се запали и изгоря напълно на АМ „Тракия“ до Карнобат

Кола се запали и изгоря напълно на АМ „Тракия“ преди отбивката за Карнобат.  Инцидентът е станал около 2 часа следобед, информират от полицията.  56-годишният шофьор и двете му спътнички са невредими. Те напуснали автомобила преди да се запали, усещайки неприятна миризма в купето.  Изгорялата кола е изтеглена от пътното платно. Движението по..

публикувано на 27.06.24 в 15:50
Снимката е илюстративна, архив

Задържаха в Слънчев бряг пласьор на амфетамини

Полицията задържа при рутинна проверка в Слънчев бряг 28-годишен пласьор на амфетамини. това съобщиха от ОД на МВР в Бургас.  Мъжът е от Пловдив. Това е станало тази рано около 01:40 ч. в района на централна крайбрежна алея в курортния комплекс. Полицаите са открити около 30 бели таблетки, със специфична щампа, реагирали при полевия нарко-тест на..

публикувано на 27.06.24 в 11:39