Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българо-швейцарско семейство отглежда шафран край Тънково

4
Катя и Чарлс Беер отглеждат шафран в несебърското село Тънково

Катя Ивановска е от Кюстендил, художничка е, но като много българки в началото на демокрацията търси щастие в чужбина. Изборът ѝ е Швейцария. Там среща Чарлс Ернест Беер, който работи в маркетинга и става негова жена. Отначало той иска да отглежда трюфели в Аржентина, но след проучване на пазара семейство Беер купува имот в несебърското село Тънково и сбъдва една мечта-да се занимават с градинарство, но не какво да е, а с отглеждането на шафран. За екзотичната подправка Чарлс Беер казва:

"Казват, че шафранът в древността е тръгнал от Гърция, минал е през България и след това се е разпространил почти навсякъде по света. Хората като са видели, че е много тежка работа, са го поизоставили." 

Край Тънково лилавият минзухар е на три декара. В сухо състояние семейство Беер успели да достигнат над килограм шафран. Катя Ивановска-Беер разказва:

"На четвъртата година имаме над милион луковици, което прави над 3 милиона цветя. Вече не можем да смогваме, затова сме го намалили наполовина. Два месеца в годината е невероятен труд-есента се събира, обаче се плеви пролетта поне веднъж, за да цъфне хубаво. Най-големият производител на шафран в света е Иран, те произвеждат с тонове и подбиват цените, но европейският е с по-добро качество."

Шафранът е полезен с лечебните си свойства, като подправка в гурме кухнята и суровина в луксозната козметика:

"Той има мирис на антибиотик. Много ценен е за здравето. Правят се болкоуспокояващи чайове, също за нервно напрежение. Сосовете за риби и морски дарове също са популярни. 

Тази година семейство Беер очакват реколта от около 800 грама. Отглеждаме шафрана абсолютно чисто и със сигурност отговаряме на критериите за биопроизводство, но не сме правили стъпки за сертифициране, казва Катя:

"Измислят всякакви условия, които са трудни за покриване. По европейските стандарти биопроизводството е сложна история. Продавала съм на фермерския пазар във Варна и колегите много се оплакват. Това не е лесна работа-иска се сърце за нея! А кой ги оценява- нито купувача, нито държавата. Как да просперира това в България?". 

Повече чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Област Бургас е на 8-мо място по БВП на човек от населението през 2023

Произведеният брутен вътрешен продукт (БВП) за област Бургас през 2023 г. възлиза на 8 458 млн. лв. по текущи цени и е с 14.4% по-голям в сравнение с 2022 година. Делът на БВП за област Бургас е 4.6% от общо произведения за страната, съобщават от Териториално статистическо бюро – Югоизток, клон Бургас. По БВП на човек от населението област..

публикувано на 17.02.25 в 17:30

Няма да има преосмисляне на ДДС-то за ресторантьорите

Месец мина откакто България има ново редовно правителство. Все още то не е решило най-спешната и важна задача-да бъде одобрен държавният бюджет. Част от него трябва да бъдат и новите данъчни промени. Както вече е известно представянето му беше отложено със седмица. Ресторантьорите вече няколко месеца алармират, че скокът на данък добавена стойност..

обновено на 17.02.25 в 16:45

Втори бойкот срещу търговските вериги на 20 февруари

Гражданският натиск срещу високите цени на храните трябва да продължи, докато правителството не осъществи обявените мерки след бойкота на хранителните вериги. Депутатите трябва да се заемат незабавно с проектозаконите за ограничаване на търговските надценки на основните хранителни стоки. За това призоваха обществените организации, които организираха..

публикувано на 17.02.25 в 13:00

Габриела Руменова: Намаляването на количеството в опаковките заблуждава потребителите

Много от потребителите вероятно са забелязали, че през последните години опаковките на някои продукти стават все „по-широки“ за съдържанието в тях. Това обаче обикновено им прави впечатление едва когато отворят кутията и видят необичайно голямото празно пространство в нея, защото в магазина дори не са си помислили да погледнат посочения от производителя..

публикувано на 16.02.25 в 08:16
Теменужка Петкова

Петкова: 28.8% е бил спадът в оборотите на големите вериги в деня на бойкота

С близо 30 процента е спаднал оборотът на търговските вериги в деня на потребителския бойкот 13-и февруари в сравнение с ден по-рано. Данните обяви финансовият министър Теменужка Петкова след края на извънредното съвещание в Министерския съвет за цените на храните. "На 12 февруари 2025 година оборотите на големите вериги са били на стойност 27 300 000..

публикувано на 15.02.25 в 12:56
Министър-председателят Росен Желязков

Извънредно съвещание на правителството заради цените на хранителните стоки (ОБНОВЕНА)

Министър-председателят Росен Желязков свика днес извънредно съвещание на правителството. Темата на срещата - цените на хранителните стоки. Като правителство няма да се увлечем от популизъм, но ще направим необходимото за нормалното функциониране на пазара. Това заяви премиерът Росен Желязков. Той посочи, че ще бъдат разгледани всички елементи по..

обновено на 15.02.25 в 12:36

Бургазлии: Между съмнения за картел и скептицизъм относно бойкота на големите вериги

Картелно споразумение стои зад високите цени на основните хранителни продукти. Така коментираха някои бургазлии причината да се стигне до бойкот на големите търговски вериги. Днес обаче повечето хора подкрепиха протеста само символично, защото магазините в Бургас отново бяха пълни.  Нищо необичайно не се случи днес в Бургас, въпреки призивите за..

публикувано на 13.02.25 в 17:20