Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Ямбол откупува емблематична къща, за да я спаси

Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.
Снимка: Община Ямбол

Една от емблематичните сгради на Ямбол – Брънековата къща, ще бъде откупена от наследниците с общински средства. Сградата е паметник на културата от местно значение, но близо 20 години се руши.

Общинският съвет на Ямбол подкрепи предложението на кмета Валентин Ревански къщата да бъде откупена срещу 130 000 лева. Това се оказа единственият изход за спасение на сградата, тъй като дългогодишните опити, на няколко местни управи, да принудят наследниците да я ремонтират, се оказаха напразни. Откупуването е съгласувано и с Националния институт за недвижимо културно наследство. В социалните мрежи предложението също срещна огромна подкрепа.

Брънeкoвaтa къщa e пocтрoeнa прeз 1908 г. Хaрaктeризирa ce c трeвнeнcкaтa възрoждeнcкa aрхитeктурa, oткъдeтo ca кoрeнитe нa Брънeкoви, а  фaмилният гeрб, изoбрaзявaщ плaнинcкoтo цвeтe eдeлвaйc, oщe мoжe дa ce види нa eднa oт фacaдитe.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тракийският университет и Царево изграждат експериментален център за аквакултури

Тракийският университет в Стара Загора и община Царево ще реализират проект за изграждане на експериментален център за аквакултури в Черно море. Този проект е пилотен и е част от по-мащабна инициатива за изграждане на Център за аквакултури. На първо време се предвижда проектиране и изграждане на Център за култивиране и наблюдение на бяла мида и..

публикувано на 17.06.24 в 17:18

Димитър Николов пред министър Милошев: Ремонтите на пътя Бургас - Сарафово ще приключат до края на юни

Ремонтните дейности на пътя Бургас - „Сарафово“ ще приключат най-късно до края на юни и не би следвало да има излишно напрежение. Това уверение е дал кметът Димитър Николов при среща с министъра на туризма Евтим Милошев.  По този въпрос е разговаряно и с представители на сдружение „Съюз на собствениците“- Слънчев бряг, както и с представители на..

публикувано на 17.06.24 в 16:57

Как църквата да предоставя социални услуги, обсъждат на семинар в Бургас

Държавата и църквата си подават ръка при предоставянето на социални услуги. Това стана ясно по време на двудневен семинар в Бургас на тема „Социална свързаност и подкрепа“. Идеята е представителите на епархиите в Сливенска митрополия и местната власт да се запознаят с възможностите за сътрудничество при разкриването на социални центрове, патронаж..

публикувано на 17.06.24 в 16:51

Модернизират 70-годишния водопровод на Варвара

Първа копка бе направена във Варвара на проекта за реконструкция на водоснабдителната мрежа на селото. Предвижда се модернизиране на вече остарялата водоснабдителна система, което ще намали загубите на вода, които в определени месеци са достигали 90%. Това  ще осигури по-чиста вода и ще намали честотата на прекъсванията на услугата. Ще бъдат..

публикувано на 17.06.24 в 13:25

В Бургас започна раздаването на хигиенни продукти и храни от втория транш за подпомагане

В Бургас от днес започва раздаването на храни и хигиенни продукти от втория транш по Програмата за основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд. Правоимащите ще получат по 9 вида хигиенни материали и два вида консерви, съобщи директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева: " На едночленни и двучленни семейства се..

публикувано на 17.06.24 в 10:24

Започва издаването на личните карти с биометрични данни

Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда от днес нов образец на българската лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.  Какви предимства дава личната карта от ново поколение -..

обновено на 17.06.24 в 09:23

Затварят част от улица "Райна Княгиня" за месец в Бургас

От 10 часа днес се спира движението  на автомобили по ул. „Райна Княгиня“ в участъка от ул. „Алеко Богориди“ до ул. „Митрополит Симеон“.  Причината е ремонт след реконструкция на ВиК мрежа.  Временната организация ще бъде в сила до 31 юли. 

обновено на 17.06.24 в 07:25