Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С протест:

Жители на Приморско искат основен ремонт на пътя между курорта, ММЦ и Китен

Не е по силите на общината, търси се външно финансиране, дотогава дейностите ще са козметични, коментира кметът Димитър Германов


Жители на Приморско и представители на местния бизнес се събраха на моста на река на Дяволска на вътрешния път между Приморско-  Международния младежки център и Китен, за да протестират срещу лошото състояние на пътя. Участъкът остана отворен за преминаване на автомобилите, осигурено бе полицейско присъствие.
Нова, достъпна и безопасна инфраструктура на мястото на кърпения асфалт, оскъдното осветление и затревените тротоари поискаха протестиращите. Инициаторът Здравко Василев, който е председател на сдружение „Приморско 21 век“, заяви:

"Преди няколко дни заради катастрофа на централния път Приморско-Китен целият трафик бе отбит през тази пътна отсечка, положението беше трагично. Наложи ми се да пътувам до Китен-велосипедист беше паднал в една от големите дупки на тротоара, опитах се да му помогна, не мога да ви опиша възмущението, което той изрази и това беше капката, която преля." 

В протеста с колата си се включи таксиметровият шофьор Панайот Вълчев: 

"Пътят е в окаяно състояние. Возим туристи между ММЦ и Китен, недоволни са от друсането, само викат :"Ой, ой,ой! Трошим си и колите. Необходим е капитален ремонт на пътя."

Председателят на Туристическата камара Стоян Петров обобщи:

"Това е част от основната туристическа инфраструктура на Приморско и досега не са взети никакви конкретни мерки за реновация или нов проект. Крайно време е да се направи едно планиране, изграждане на модерен, вътрешен път, който да е алея за туристите."

Проблемът е поставян многократно, заяви общинският съветник Златина Величкова:

"Всяка година този проблем стои в бюджета и в предложенията за корекция на бюджета и всяка година общината кандидатства за някакво  външно финансиране, но докато не тръгнем да правим нещо със собствени средства няма как да се случи." 

Огромен ресурс се иска за пълен ремонт. Мащабите на проекта не са по силите на общината, затова се търси външно финансиране, посочи пред БНР-Бургас кметът Димитър Германов:

"Само двата проекта, които засягат ММЦ до урбанизираната част на Китен и Китен до автогарата са на стойност около 4 млн.лв. Ние сме в процедура, но реално нямаме изготвен проект заради това, че сме заявили през съответните министерства, които са компетентни, за разширяване на габаритите на пътя. Другото с мостово съоръжение, подземната инфраструктура, която засяга ВиК съоръженията, може би ще бъде между 6 и 8 милиона лева."  

До намирането на средства ремонтите ще са козметични-почистване на тротоари, поддържане на осветление, категоричен е Германов.

Според градоначалника протестът не е случаен преди изборите, а най-засегнатите хотелиерите в района не са присъствали, защото били наясно със ситуацията. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов парк ще има в Приморско

Нов парк ще има в Приморско от следващия сезон. Той ще се намира на мястото на имот на "Гранична полиция". На официална церемония вътрешният министър Калина Стоянов връчи решението на Министерски съвет, с което се прехвърля безвъзмездно на общината 14 дка. до морето. "На мястото общината ще изгради парк, зона за отдих, фитнес на открито и паракалис",..

публикувано на 23.05.24 в 14:56

"Върнете ни улицата" - протест на бургазлии от ж.к. "Славейков"

Живущи в бургаския комплекс „Славейков“ се събират на протест в събота, заради продължаващия година и половина ремонт на прилежаща улица. Тя засяга хората, които живеят в  блокове с номера  15, 16, 19, 20, 21, 22, 65, 71, 72, 113 и 114.  Протестиращите очакват представители от Община Бургас и от водоснабдителното дружество в града..

публикувано на 23.05.24 в 13:12

Благотворителен книжен базар в Несебър набира средства за лечението на Петър Златинов

Благотворителен книжен базар се провежда днес в средно училище „Любен Каравелов“ в Несебър.  Желаещите да помогнат могат да закупят книги, като изберат от предлаганото голямо разнообразие.  Средствата от продажбата им ще са в подкрепа на Петър Златинов на 24 г. , който пострада при жесток побой и се нуждае от   скъпоструващи операции в България и..

публикувано на 23.05.24 в 10:06
Комисар Марин Димитров

Шествие на 2200 абитуриенти в Бургас тази вечер

Шествие с участието на близо 2 200 абитуриенти ще се проведе в Бургас тази вечер, в навечерието на празничния 24 май, когато зрелостниците ще отпразнуват и завършването на училище с балове в Слънчев бряг. Младежите ще започнат да се събират около 18:30 ч., а парадът ще започне в 19 ч., предвождан от Бургаския духов оркестър. Началото му е..

публикувано на 23.05.24 в 08:59