Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложения за регламентиране на превоза на малки туристически групи

Екипът на служебния министър на туризма започна  законодателна инициатива, с цел регламентиране на превоза на малки туристически групи в превозни средства тип 8+1 и изсветляване на този сив сектор. Проблемът година наред остава нерешен.През последните два месеца са били проведени четири работни срещи – една на ниво министри и три – на ниво заместник-министри и експерти, в тясно сътрудничество между министерствата на туризма и на транспорта, информационните технологии и съобщенията-

 Министерството на туризма смята, че е назрял моментът за законодателни промени, тъй като пътуването в малки групи и на индивидуални туристи с автобуси е напълно нерелевантно и неприложимо. Освен всичко останало, е и напълно неекологично и оставя голям въглероден отпечатък, което също е фактор, на който съвременният турист обръща внимание при избора на дестинация, съобщават от ведомството.

 Сред обсъжданите идеи са въвеждането на задължителна застраховка на пътниците, гаранции чрез наличието на набор от задължителни документи, че шофьорът извършва именно превоз на организирана туристическа група, въвеждането на допълнителен изпит по подобие на тези за таксиметрови водачи, наличие на договор с туроператор и др.

За допълните изпити министър Стела Балтова обясни:

Тези автомобили ще трябва да бъдат управлявани не от водачи, каквато съм аз, с такава категория, а от водачи, които да бъдат на друго ниво, защото те все пак превозват пътници. Трябва да бъдат въведени допълнителни изисквания.

 Ние само започнахме инициативата, решенията са в министерството на транспорта,подчерта тя.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ  ФАЙЛ:


Добромир Симов, регионален координатор за Бургас на Сдружение"Случаен превоз", коментира новите предложения. Според него реакцията е закъсняла.

Нямаме нищо против да се криминализира дейността на хората, които я извършват нерегламентирано, заяви той.

Ние предложихме фирми, които имаме лиценз за превоз на пътници, да имаме право да извършваме и такъв превоз/ 8+1/. В момента трябва да го правим само с  автобуси. Ковид ситуацията в момента наложи пътуванията на по-малки групи и отделни семейства. Представете си как на летището  едно четиричленно семейство го чака осемнайсетместен автобус, поясни Симов и добави за изпитите:

Добромир Симов заяви, че винаги са контактували с институциите, за да се решат проблемите и са готови да продължат да отстояват правата си.

Шофьорите, които имат право да управляват такъв тип превозно средство според нашия закон  са с категория В. За да получиш категория В държавата е измислила курсове и изпити, на които трябнва да се явиш и да я получиш. След като имаш категория, която ти позволява да караш средство 8+1 месат, не виждам смесъл да се правят допълнителни изпити.

Нашата идея е следната- нека транспортните средства бъдат на фирма, която е лицензиран превозвач, нека шофьорите, всичките, да  бъдат на трудов договор. Да се покаже реално, че това е търговска дейност. Това нещо ние можем да го докажем, ние работим по договори с туроператорите. Те ни плащат, ние пари от пътниците не вземаме.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Царево с престижна награда за утвърдена туристическа дестинация

Община Царево е отличена с награда за “Утвърдена дестинация за морски туризъм” на форум в София. Той се организиран от списание “Дестинация България” и е посветен на Световния ден на туризма.   ”Царево е общината по Южното Черноморие с най-дълга брегова ивица, 21 плажа, различни преживявания в Лозенец, Царево, Варвара, Ахтопол, Синеморец и..

публикувано на 27.09.24 в 15:40

Пламен Копчев, Сл.бряг: Това лято имахме по-малко туристи от 2023 година

В Световния ден на туризма се опитахме да разберем какъв е бил сезонът в най-големия ни Черноморски курорт „Слънчев бряг“. По думите на Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в курорта, още отсега започва подготовката за следващия летен туристически сезон, а този е бил с по-малко туристи от лятото на 2023 година.  „По принцип..

публикувано на 27.09.24 в 14:58

Вход свободен днес за музея на остров Света Анастасия и експозицията на Ченгене скеле

Остров Света Анастасия и културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ днес посрещат посетители с вход свободен, съобщиха от Община Бургас. Поводът е отбелязването на Световния ден на туризма - 27 септември.  Тази година остров Света Анастасия отбеляза 10 години от обявяването си за туристическа дестинация, а експозиционните къщички „Тайфа“,..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Мартин Дановски

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3%

Финансовото министерство подготвя бюджет с дефицит до 3% на начислена основа, потвърди зам.-министър Мартин Дановски. Това е ключов показател от критериите по договора от Маастрихт, необходими за влизането на страната ни в еврозоната.  На въпрос на БНР дали вече има яснота по основните параметри на финансовата рамка за догодина като размер на дълга,..

публикувано на 26.09.24 в 16:32
Зам.-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров

За над 2 млн. лева се модернизира пристанището в Бургас

Два милиона лева са вложени в модернизацията на инфраструктурата на терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ на пристанището. Проектът е съфинансиран по Механизма за свързване на Европа (МСЕ), сектор „Транспорт.  Това стана ясно на среща в Международния конгресен център с участието на  заместник-министърът на транспорта К.д.п. Живко Петров и кметът..

публикувано на 26.09.24 в 16:09

Увеличиха туристическия данък в община Несебър

Хотелиери и къщи за гости в община Несебър ще плащат по-висок туристически данък. Увеличението е с 20 стотинки на нощувка и бе гласувано от общинския съвет в града. От бранша смятат, че на този етап ставките не трябва да се вдигат.  Общинската администрация първоначално поиска по-драстично поскъпване , но в зала коригира докладната..

обновено на 26.09.24 в 15:08

Форум за социално предприемачество ще се проведе в Бургас

Форум за социално предприемачество и стартиране на собствен бизнес в България ще се проведе утре, 27 септември в Бургас. В него могат да участват  всички български граждани и бежанците, живеещи на територията на страната. Той се организира от Кариерния център на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания” в..

публикувано на 26.09.24 в 12:30