Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсенето и проучването на полезни изкопаеми в Болярово - кой има интерес от непроверена информация?*

Проучвателно сондиране на обект Лалково, площ "Иглика", община Елхово
Снимка: БМД, 2020

Във връзка с материала "Община Болярово на война с институциите" публикуваме позицията на една от засегнатите страни „Велосити Минералс”.

*Заглавието е на Болкан Минералс Дивелъпмънт

Текстът се публикува без редакторска намеса.


Откритият диалог с обществото и институциите, които го представляват е сред най-важните приоритети на “Велосити Минералс“, която търси развитие на региона на Община Болярово.

„Намеренията за сътрудничество с местната общност са факт още от миналата година, когато първата стъпка на компанията в Болярово беше посещение на нейна делегация в кметството, за да се представим и изложим идеите си“, коментира инж. Георги Магаранов от БМД, представител за България на компанията „Велосити Минералс”, специализирана в геолого-проучвателна дейност.

През юли 2020 година, на специална среща с кмета на града Христо Христов, зам. кмета Нина Терзиева и еколога на общината бяха представени работните проекти на дружеството във връзка с ТЪРСЕНЕТО и ПРОУЧВАНЕТО на региона за полезни изкопаеми. Подчертаваме – ТЪРСЕНЕ И ПРОУЧВАНЕ, а не добив, както се опитва да се внуши на местното население.

Година по-късно и в изпълнение на намеренията си за открит диалог, компанията внесе в Община Болярово, село Воден, село Ситово и област Ямбол актуалния си проект и работна програма за двугодишното продължение на проучването на площ „Иглика“.

Търсенето и проучването има за цел да изясни има ли в района залежи на злато, мед, цинк или други полезни изкопаеми, широко застъпени в производството на най-съвременните технологии. Разрешение за кариера за добив никога не е било искано, защото в момента никой не може да каже има ли индикации на споменатите подземни богатства и ако има такива дали те изобщо ще бъдат икономически рентабилни за разработка. Това посочват от дружеството в отговор на спекулации от последните дни, че е искано разрешение за 3 кариери за добив злато на територията на Болярово.

Абсолютно некоректна е информацията, че се иска разрешение за кариери. Това се случва само след получаване на търговско откритие, положителен ДОВОС (Доклад за Оценка на Въздействието върху Околната Среда) и предоставяне на концесия за добив. За да се случат тези три неща, се изисква най-първо да се установи наличието на промишлено извлекаеми запаси от полезни изкопаеми. Това се случва според работните програми, одобрени от Министерството на енергетиката, които са съгласувани и с Министерството на околната среда и водите. В тези програми никъде не е упоменато изграждането на „кариери“.

Източник: БМД, 2021.След проучвателното сондиране на обект Лалково, площ "Иглика", община Елхово, Източник: БМД, 2021.

„Учудващото е, че тази информация не е ясна за местната власт и нейните медийни канали, тъй като по инициатива на компанията е внесена на 3 август 2021 г. Входящият номер е № 70-00445“, посочват геолозите от екипа на БМД.

И допълват: Междувременно още няколко лица поискаха същите планове по Закона за достъп до обществена информация, която вече беше налична и на разположение както на местната власт като представител на местната общност. Въпреки недоумението ни, че тя е скрита от обществото, независимо от големия интерес по тези въпроси, дадохме отговор, че не сме против тя да бъде предоставена на трети лица. „Ако искахме да скрием каквото и да било нямаше да даваме разрешение и доброволно да предаваме проекта си“, казват още от екипа на БМД.

Търсенето и проучването на полезни изкопаеми не е разрушаване, опустошаване и ограбване на природата и на красивия крайграничен район, както беше споменато многократно в предизборните речи на някои кандидат-депутати. При реализиране на геолого-проучвателните работи се използват най-съвременни екологосъобразни методи, осигурява се работа и развитие на хората при спазването на всички закони, наредби и европейски нормативи.

За всичко останало има контролни органи, които могат да проверят ситуацията във всеки етап от проучванията и да потвърдят добрите практики, от които се ръководим. В екипа ни има експерти – геолози на световно ниво, които са били част от големи проекти по света.

Във връзка с публикация със заглавия и материали в медиите, че община Болярово е на война с институциите и споменаване в този контекст на „Велосити Минералс”, трябва да заявим, че това е против всякакви журналистически приципи. Компанията не е потърсена за коментар и затова молим да публикувате в цялост горната позиция.

Некоректното третиране на фактите, използването на епитети или думи като ВОЙНА, по презумция не са част от журналистическия инструментариум, независимо при какви условия и времена живеем. Публикуването на материал, в който има непроверени факти и не са потърсени всички замесени страни е пример за едностранчивост и опит за влияние на обществото, както и служба на неясни политически и икономически интереси.

Надяваме се, че това е само пропуск на анонимния автор на материала. Корекцията на текста, който в оригинал се пази подписан и подпечатан от нотариус в Компанията, са нужни, за да се информира обществото кой изнася тези неверени факти и да не допуснете то да бъде заблуждавано.

БМД е готова на диалог и предоставяне на всяка нужна информация, за да може обществеността да бъде информирана и спокойна, а един обезлюден заради липсата на алтернатива и работа затихващ регион като община Болярово да получи нов живот.

С уважение: инж. Георги Магаранов

Болкан Минералс Дивелъпмънт, гр. Болярово, 13 август, 2021г.

СНИМКИ: Болкан Минералс Дивелъпмънт



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Община Болярово на война с институциите (ОБНОВЕНА)

Рекордните 26 заявления за достъп до обществена информация до различни министерства и техни подведомства изпрати ръководството на община Болярово, за да получи документи за планирани от Министерството на енергетиката процедури за разрешения за..

обновено на 11.08.21 в 15:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Сливен дари 160 хил лв за ремонт на НЧ "Зора-1860"

Първото читалище в Сливен „Зора-1860“ ще получи дарение от 160 хиляди лева от община Сливен за ремонт на театралната зала. Днес местния парламент даде съгласие дарението да бъде извършено.  От близо 40 години ремонт на залата на най-старата културна..

публикувано на 27.06.24 в 20:00
Снимката е илюстративна.

Над 2 300 000 лева са задълженията към ВиК - Ямбол

Над 2 300 000 лева са задълженията към държавното дружество ВиК в Ямбол. Периодично се правят акции за принудително спиране на водата към некоректни абонати с неплатени високи сметки за използвана питейна вода. Над 2 млн. лева са задълженията на битовите..

публикувано на 27.06.24 в 16:51

Ясни са одобрените за предоставяне на еко уреди по програма LIFE

Готово е класирането на домакинствата, кандидатствали за преход към алтернативни форми на отопление и подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво, информират от Община Бургас. Проектът се провежда в рамките на четвъртия прием на документи по..

публикувано на 27.06.24 в 14:49
Петър Русев, старши спасител на Северния плаж в Бургас.

Какво се случва при скок от моста в морето: шок, гръбначна травма и кома

Шок, гръбначно-мозъчна травма и кома: това може да се случи с организма на човек, който се хвърля отвисоко в морето, каза старши спасителят на бургаския Северен плаж Петър Русев в интервю за БНР Бургас, след като вчера при скок от моста загина..

публикувано на 27.06.24 в 13:40

МЗХ: Удължава се срокът за подаване на заявления по Кампания 2024

До 8 юли се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по Кампания 2024. Промяната е на база извършен анализ от Министерство на земеделието и храните, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в ИСАК...

публикувано на 27.06.24 в 09:34

Аварии на водопроводи налагат спиране на водата на няколко места в Бургаско

Къде работят днес аварийните групи на ВиК Бургас: В Бургас , к-с Изгрев, авария на кръстовището пред КАУФЛАНД - спряно водоподаването в района до отстраняване. В.Българово, община Камено  – авария със заварка на главен водопровод. Ремонтните дейности..

публикувано на 27.06.24 в 09:09

СЕМ с кампания за медийна грамотност: Провери, преди да се довериш!

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо. Затова… Не се подвеждайте, а проверете информацията!..

публикувано на 27.06.24 в 08:50