Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средец светва с интелигентни лампи по проект за 510 000 лева

Ще плаща с около 50% по-ниски сметки за ток



Средец подменя по проект за 510 000 лева уличното си осветление. Ще бъде внедрена и интелигентна система за управлението му. След реализирането на проекта общината ще плаща с около 50% по-ниски сметки за ток. 

Проектът, с който общината печели безвъзмездното финансиране е сключен на 2 март т. г. Средствата идват от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по програмата „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“. 

До 10 дни започва подмяната на над 1000 лампи с нови LED осветители. Ползите според кмета Иван Жабов:

„В края на проекта трябва да се поздравим с икономия, която в момента по предварителни изчисления възлиза на 50-60% от това, което е съществуващо в момента. Осветителните тела могат да се регулират според часовата ставка на денонощието. Когато няма голямо движение може да светят с една осветяемост, а сутринта тя да бъде увеличена. Затова се нарича интелигентна система, която ще се поддържа от експерти в общината“.

Петер Кристиянсен –представител на партньора по проекта от Норвегия посочи:

„От малкото, което видях, има много работа. Изпълнявал съм този проект в повече от четири общини в Норвегия и съм подменил повече от 100 000 осветителни тела“

По проекта се предвижда отново да светне и тъмната от близо 20 години главна отсечка към изхода за Ямбол. Поддръжката на новите осветителни тела ще е по-евтина, трябва само да се пазят, допълни кметът. 

Повече чуйте в звуковия файл: 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще е домакин на международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“

Четиринадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2024 ще се проведе в Бургас. Тя ще е от 26 до 29 септември и се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на  ЮНЕСКО  и с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“..

публикувано на 24.09.24 в 17:15

Сесията в Поморие се провали заради липса на кворум

Сесията на Общинския съвет в Поморие днес се провали заради липсата на кворум.  11 от съветниците от Земеделски народен съюз, ПП-ДБ, ИТН и Алианс за права и свободи не влязоха в зала. Само част от тях са внесли заявление, че ще отсъстват по здравословни причини.  Явно вече влизаме в кампания, коментираха от общинската администрация и посочиха като..

публикувано на 24.09.24 в 17:14

Пътник е починал при полет от Бургас до Ливърпул

"Скай нюз" съобщи, че пътник е починал по време на полет от България за Обединеното кралство. Няма информация за самоличността на пътника. Съобщението за трагедията по време на полет от Бургас за Ливърпул с компанията Jet2 е от днес, но самият инцидент е станал на 16 септември. Около два часа след излитането на полет LS3214 от Бургас е..

публикувано на 24.09.24 в 17:07

Протестиращи от кв. "Инцараки" - Свети Влас: Живеем в кал и тъмнина /ОБНОВЕНА/

Липса на улици и улично осветление и плащане на скъпа вода изкара на протест живущи в квартал „Инцараки“ в Свети Влас. Недоволните обсадиха сградата на Общинския съвет в Несебър. Там те отново поставиха нерешените повече от 20 години въпроси за квартала си.  "Искаме улици!", "Живеем в кал и тъмнина", "Къде ни е градската инфраструктура?"..

обновено на 24.09.24 в 13:48

Проверка е установила на пазара сирене, което съдържа над 75% вода

Сирене, което съдържа над 75% вода, са установили на пазара при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично. В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне 6 лв...

публикувано на 24.09.24 в 13:19

Жители на Свети Влас на протест за улици и осветление в квартал "Инцараки"

Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър днес.  Това съобщиха от Сдружението на собствениците в квартала, което е организатор на протеста. Той е насрочен за 10:30 часа. Недоволството е във връзка с бездействието на Община Несебър и Общинския съвет относно липсата на улици и..

обновено на 24.09.24 в 09:45

Затварят се улици в кв. "Рудник" поради ремонт на водопровод

Затваря се за движение от днес ул.  „Йорданка Николова“ от кръстовището с ул. „Искър“ до кръстовището с ул. „Жечка Карамфилова“ в кв. "Рудник", Бургас. Причината е продължаващите дейности по  извършване на реконструкция и модернизация на участъци от водопроводната и битова канализационна мрежа със сградни отклонение в квартала. Дейностите ще..

публикувано на 24.09.24 в 08:45