Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преброяване на електронните зайци

колаж

Преброяването на народонаселението вече успешно започна. Електронно. Е, не от първия път, но у нас електронните неща все не са съвсем електронни.

След като някои будни граждани сън не спаха и успяха да се преброят още преди първи петли да са пропели, други нямаха този шанс. Мъките започнаха още на 7 септември сутринта. След десетина опита да се регистрирам, системата все ме изхвърля на заглавната страница. Решавам да ѝ дам малко почивка, а и тогава се появява първото съобщение за хакерска атака. Мен от хакери ме е страх, защото все ме плашат по електронната поща, че имат мои голи снимки или ми предлагат 10 милиона долара, ако върна имейл на чичо ми Агафунве от Намибия. Обаче гражданската ми съвест ме гризе. Два часа по-късно продължавам да съм активен и цъкам ли цъкам, обаче системата все не ме ще. Накрая капитулира и си признава, че е претоварена. Да съм опитал по-късно. Решавам да ѝ дам още почивка. Към 18 ч. почвам да правя нови опити. И – о, чудо на електрониката! Успявам да вляза в регистрационния панел. О, бинарни богове! Успявам дори и да се регистрирам. Включително със сложната парола - комбинация от главни и малки букви, числа и символи. Цъкам на бутончето за регистрация и… Нищо. Цъкам втори път. Нищо. Трети, пети, десети… Накрая започвам да споменавам всички роднини до девето коляно на електронните преброители и решавам да ѝ дам почивка. Виждам, че системата няма да ме регистрира и започвам наново попълване на данните. О, изкуствений интелект! Стана. Стана, бе. Толкова не съм се радвал и когато Лечков вкара оня гол на германците. Почти мигновено получавам имейл с активна връзка, за да приключим регистрацията. Предупреждават ме, че е активен само два часа, но аз вече съм спокоен. Но, от мен запомнете! Никога не трябва да сте спокойни, ако сте в клетка с тигър и когато ползвате държавни електронни услуги. Връзката със сайта се разпада и не мога да потвърдя регистрацията. Естествено, времето изтича и тя вече не е активна. Успокоявам се, че нищо не е загубено и си сипвам ракия. Аналогова, не електронна. От телевизора ми обясняват, че хакерски атаки били причината. Пия едно и за тяхно здраве.

Нов ден – нов късмет. На втория ден хакерите, очевидно, се поизмориха от неуспешни опити да пробият непробиваемата държавна електронна система и капитулираха. Капитулира и системата, която не само ми позволи да се регистрирам, ами дори успях да се преброя. Дори ме зарадва фактът, че може за целия свят да е другояче, ама поне ще мога да излъжа националната статистика, че съм глава на семейство. Но и това не ми даде. Очевидно кодът им е писан от жени, които са глави на семейства.

Иначе, какво да ви кажа – не е нещо особено преброяването. Радвам се, че създателите на въпросите допускат възможности човек да няма течаща вода, ток и вътрешен клозет, но да се брои електронно. Щото – хора всякакви. А на нас ще ни трябват още десетилетия, докато успеем да създадем електронен продукт, който да заработи без гафове от началото и ползването му да не отеква като онзи надпис „ТУК НЕ Е ИНФОРМАЦИЯ“

---------------
Текстът е авторски коментар и не ангажира медията с позициите, които изразява.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служители в община Болярово преминаха обучение за организация на учрежденския архив

Началници на отдели в община Болярово, директори на социални заведения и представители на учебни и детски институции завършиха успешно курс за организация на учрежденския архив, съобщават от администрацията. Те получиха своите сертификати, а обучението бе организирано  по обновената Наредбата за реда на организирането, обработването и съхраняването..

публикувано на 27.09.24 в 08:20

Основен ремонт на улици и ВиК в Поморие започва до дни

Основният ремонт на улици и ВиК инфраструктура ще стартира в Поморие до дни , стана ясно на обществено обсъждане в морския град. Присъстваха кметът Иван Алексиев, инж. Ивайло Костов от фирмата-изпълнител на проекта, граждани и общински съветници. Прогнозната стойност на проекта е почти 4,2 млн. лева без ДДС . Определени са две фирми-изпълнители,..

публикувано на 26.09.24 в 21:14

Димчево отбелязва своя празник с народни борби и фолклорен концерт

Празничната програма в село Димчево започва на 28 септември от 10 часа  с народни борби, на които специален гост ще бъде легендата в този спорт Станка Златева. Вечерта, от 18:30 часа, започва празничният концерт с участието на Оркестър „Веселие“ със солисти Цветелина и Панайот Стойчеви, Станчо Николов – акордеон, и Петко Стоянов – гайда, ТГ „Иглика“ –..

публикувано на 26.09.24 в 15:04

Промяна в движението по улица „Индустриална“ заради полагането на асфалт

Основният ремонт на ул. „Индустриална“ приключва, съобщават от Община Бургас. Започва финалното полагане на асфалтовото покритие на улицата, което ще се осъществява на етапи.  Първият от тях ще стартира на 28 и 29 септември, като ще обхване ул. „Индустриална“ в участъка от ул. „Спортна“ до ул. „Вая“, т.е. от стадион „Черноморец“ до затвора. През..

публикувано на 26.09.24 в 14:22
Uметът на община Сливен Стефан Радев (вляво) по време на заседанието на общинския съвет.

Община Сливен ще осигури средства за обновяването на старческия дом

Община Сливен ще осигури дофинансиране за обновяване на старческия дом в града, съобщи кметът Стефан Радев, след като общинският съвет прие изменения в общинския бюджет. Предвижда се цялостна реконструкция на сградата. „По тези дейности имаме одобрен проект и подписано споразумение по Плана за възстановяване и устойчивост. Финансирането ще бъде 70%,..

публикувано на 26.09.24 в 14:21

Номинираха Община Сливен за награда за принос в областта на достъпа до информация

Община Сливен е номинирана за наградата "Златен ключ" в категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани". Номинирането се извършва на база оценка на изпълнението на изискванията на Закона за достъп до обществена информация, включително регулярното публикуване на информация на сайта на институцията,..

публикувано на 26.09.24 в 12:54

Православната църква отбелязва Преставяне на свети апостол и евангелист Йоан Богослов

На 26 септември църквата празнува Преставяне на св. апостол и евангелист Йоан Богослов.  Св. Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици. Той е един от тримата свидетели на Преображението на Христос заедно с брат му Иаков (Заведеев) и Петър (Матей 17 глава). Йоан е ученикът, на когото разпнатият Иисус поверява..

публикувано на 26.09.24 в 10:27