Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти с атрактивен проект за центъра на Бургас

Двама млади бургазлии изготвиха атрактивен идеен проект за благоустрояването на старите бараки на Кожния диспансер в Бургас, до паркинга на "Гурко". Те са Александър Желязков, който е студент по архитектура в Дъблин, и Мария Русева, която също учи архитектура, но в Париж. Това лято те караха стаж по специалността си в Община Бургас и получиха свободата и поощрението да развихрят своето въображение.

Наскоро кметът Димитър Николов предложи бараките  да бъдат съборени, а на тяхно място да се изгради малък обществен парк. Местният парламент също подкрепи тази инициатива, но трябва да се изчака промяна в статута на терена, който е предвиден за здравеопазване. Това вече е поискано от ресорното министерство и се очаква неговото решение. 


Проектът на Мария и Александър е идеен. Ако Министерство на здравеопазването одобри промяната в статута на терена, Община Бургас ще може догодина да заложи средства за изготвяне на същински технически проект за благоустрояване, който да даде подобни или съвсем други параметри, стойност за изпълнение, след това да се осигурят парите за строително-монтажни дейности и да стартира тяхното изпълнение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец",..

обновено на 06.05.24 в 08:33
Икона на Св.Георги в храм

Христо Христов: Пожелавам на всички жители на община Болярово здраве, плодородие, семейни радости и благоденствие

Кметът на Болярово отправи поздрав към жителите на общината по повод   началото на Светлата седмица и Гергьовден. В него Христо Христов казва: По стародавна традиция 6 май се почита от народа като празник на земята, на земеделието и на животновъдството, които са водещи икономически сектори в община Болярово.  Стопанисваната..

публикувано на 06.05.24 в 08:19

Литийно шествие за Гергьовден в Ямбол

Тържествено ще бъде отбелязан 6 май в Ямбол. Литийно шествие с икона на св. Георги Победоносец ще премине по централни улици на града, Празникът ще започне в църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“ с утринната служба, а след нея в 9:00 часа започва и на празничната Света литургия. Традиционното литийно шествие, начело с иконата на св...

публикувано на 06.05.24 в 07:47

Зов за помощ: Натали има нужда от спешна операция, за да живее

15-годишната Натали от Бургас е с разновидност на болестта на Хиршпрунг, която засяга дебелото черво, детето спешно се нуждае от операция в чужбина. Дълго време лекарите се лутат преди поставявенето на точната диагноза, а заради забавяне при лечението състоянието й се е влошило и се стига до тежка инфекция и сега Натали живее в..

публикувано на 05.05.24 в 17:00

"Движение на българските майки" - Бургас събра близо 7 хиляди лева чрез Великденски благотворителен базар

"Движение на българските майки" - Бургас проведе традиционния си Великденски благотворителен базар в продължение на три дни около Цветница. Инициативата се организира за 17 - та поредна година.  Чрез продажбата на ръчно направени сувенири дарени от творци от Бургас, София, Варна, Шумен е събрана сумата от  6909 лева, като 644 лева от тази сума..

публикувано на 05.05.24 в 16:00

Ямболии изпълниха храмовете, за да посрещнат Възкресение Христово

Стотици миряни изпълниха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Христовото възкресение.  Поздравът "Христос Воскресе!" изпълни четирите църкви  в града: Пожеланията в празничния ден звучат така: "Да сме здрави, да сме щастливи, изпълнени с вяра в доброто!...  Всички да са щастливи и по - добри...Пожелавам здраве, доброта, красота!..

публикувано на 05.05.24 в 15:30

Обновяват сградата на бившия Профсъюзен дом в Бургас

Обществена поръчка е обявена за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на бившия Профсъюзен дом. Прогнозната стойност на дейностите е над 1 540 000 лв., които трябва да бъдат осигурени от „Националния план за възстановяване и устойчивост“ и собствени средства на партньорите по проекта.  Сградата е построена през 1965г. и към момента..

публикувано на 05.05.24 в 13:30