Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - нa 11 септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две десетилетия след опустошителния атентат в САЩ, при който загинаха близо 3 000 души. Тази черна годишнина идва дни, след като Америка изтегля своите войски от Афганистан.

В едно от последните си интервюта, покойният, вече писател Гор Видал критикува президентът Обама, че сякаш азиатската държава е някакъв магически талисман, с който ще се реши проблемът с тероризма. И казва, цитиран от е-vestnik:

“Ние пропаднахме във всеки друг аспект от нашия опит да завоюваме Близкия Изток или каквото щете да го наречете.“ „Войната срещу терора беше измислена. Цялото нещо беше пиар, реклама, също като оръжията за масово унищожение”

Но голямата политика е за големите играчи, а ние сме просто изпълнители. За съжаление – и в това не се справяме достатъчно добре.

Това е обзорното предаване на БНР – Бургас „Ден до пладне“, ето и акцентите:

-  Засилен интерес към ваксинацията срещу коронавирус отчитат през последната седмица в имунизационния кабинет на Медицински център "Св. Николай Чудотворец".

-  А на този фон – защо заведения по морето масово нарушават новите мерки.

-  МРРБ ще проверява бургаското ВиК защо прекрати едностранно договор с царевско предприятие?

-  Изграждането на Детска болница в Бургас и развиването на образователен кампус са сред приоритетите, които си поставя Планът за интегрирано развитие на общината

-  Защо електронното преброяване тръгна с фалстарт? Хакерски атаки ли са причината? Бургаският депутат Ивайло Мирчев по темата

-  И още - какво означава преброяването на населението, каква картина ни дават данните и използва ли се държавата статистиката за разработването на целеви политики за отделните групи? Писателят и демограф Георги Бърдаров.

-  Гроздоберът започна в Бургаско. Стопани вече прибират реколтата от ранните сортове грозде в общините Поморие и Сунгурларе.

-  Първият паламуд вече влезе в рибарските мрежи. Екземплярите са още дребни, но очакванията на морските вълци са скоро да ловят и по-едри.

-  В  Приморско  беше обсъдено предложение за  реализация на екоексперимеинт за спасяване на популацията на черната мида.

-  5-то издание на