Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заличената пешеходна пътека на Подземната улица не отговаряла на условията

6
Снимка: Ивайло Пеев




Пешеходната пътека при кръстовището на Подземната улица в Бургас е премахната, защото не е отговаряла на условията. Решението не е окончателно. Пешеходците поискаха светофар. 

Маркировката на пешеходната пътека е заличена с черна боя след съвместен оглед с „Пътна полиция“, съобщи Иван Гюлев, председател на Общинската комисия по безопасност на движението. Дейностите са част от традиционните огледи преди есенно-зимния сезон и началото  на учебната година: 

Премахваме остатъци от бои, които са насложени във времето и много остарели. Конкретно на това място маркировката беше М8.2, която се поставя на светофарно регулирани кръстовища. Във всички останали случаи, когато имаме място за пресичане, обозначено за пешеходци, тя трябва да е зебра и да бъде сигнализирана с пътни знаци."

Надписът „погледни“ трябва да заостри вниманието на пешеходците да се огледат във всички посоки, уточни Гюлев.

Стъпка в грешна посока. Така изличаването на пешеходната пътека определи Михаил Попов от Института за пътна безопасност:

„Не може в 21 век в центъра на града да се премахва пешеходна пътека и да се дава предимство на автомобилите. По-добрият начин е да се отрегулира, така че колите, които излизат от улиците, да не са с предимство.“

Собственикът на близък търговски обект Красимир Янков е свидетел на дейностите и на многобройните конфликтни ситуации в кръстовището:

"Това ново решение е по закон, така трябва да бъде. Явно трябва да се премахнат всички пешеходни, които не са тип зебра, които подвеждат пешеходците и те пресичат спокойно и се създава опасност за тях. Много е лошо кръстовището. Колите, които преминават по "Стефан Стамболов", нямат никакви видимост на ляво поради дърветата, те са разположени по начин, който създава стена."

Пешеходците поискаха обезопасяване на трафика със светофар.

Още на няколко места в града са заличени пешеходни пътеки. Едно от тях е на друга натоварена улица -„Калоян“ в комплекс „Възраждане“.  

Те ще бъдат наблюдавани дали отговарят на условията са обособяване на пешеходна пътека като по наредбата основните критерии са броят на преминаващите и автомобилите, уточни Иван Гюлев. Окончателното решение ще бъде взето на Комисия по безопасност на движението до края на месеца. 

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличие за платформата Smart Burgas

Община Бургас беше отличена на церемонията Annual Business Awards 2024 в категорията, отчитаща приноса на местната власт към развитието на бизнеса. Това се случи по време на Десетото юбилейно издание на Балканските бизнес награди. От името на кмета Николов златната статуетка прие заместникът му Станимир Апостолов. Сред мотивите за отличаването на..

публикувано на 09.05.24 в 10:28

Отбелязваме Деня на Европа и на победата над нацизма. Т. нар. "Безмъртен полк" повежда шествие в Бургас

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и на победата над нацизма, която слага край на Втората световна война. На тази дата през 1950 година френският външен министър Робер Шуман предлага обединение  на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни. То е първата реална крачка към създаването на Европейския съюз...

публикувано на 09.05.24 в 09:36

С концерт, рибен курбан и миди с ориз празнуват Летен Никулден в Бургас

Летен Никулден ще бъде отбелязан днес в Бургас. За първи път това ще стане с празнични събития на пл. Тройката. Ще има рибен курбан, ястия с миди и концерт. В  храм „Св. Николай Чудотворец“ ще бъде отслужена тържествена литургия, а в етнографския музей ще бъдат пресъздадени обичаите „Герман“ и „Пеперуда“ съобщи ръководителят на отдел..

публикувано на 09.05.24 в 08:20
Димитър Главчев в МС.

Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

Служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Това обяви самият Главчев в началото на заседанието на кабинета. Проверката е възложена на НАП и Агенция "Митници". Пред министрите Главчев обяви, че от утре започва и изплащането на помощите в размер на близо 300 милиона лева на 51 000..

публикувано на 08.05.24 в 15:54

Френски студенти изготвят проекти за рехабилитация на сгради в община Царево

Френски студенти ще изготвят безвъзмездно проекти за рехабилитация на сгради в Царево, Ахтопол, Лозенец и Синеморец. Тяхната преподавателка арх. Цвета Сурчева се срещна днес с кмета на Общината Марин Киров. Архитектът е преподавател по Устойчива урбанистика, кръгови технологии и екологични методи за рехабилитация на сгради във Висшето училище по..

публикувано на 08.05.24 в 14:44

Община Царево финансира доизграждането на медицинския център

Одобрен е списъкът на обектите, които ще се финансират от Община Царево. Това става с решение на Общинския съвет за рефинансиране на стар заем като остатъкът е предвиден да се вложи в  няколко стратегически обекта за населените места от общината.  Сред тях са п роектирането и изграждането на осветление в „Зона север“ в Царево, както и п..

публикувано на 08.05.24 в 14:07

Трудова борса за хора в неравностойно положение ще се проведе в Бургас

Над 10 работодатели и фирми ще участват в трудовата борса, която се организира от Кариерен център – Бургас на Фондация „Благотворителна католическа организация Каритас Витания“. В нея могат да се включат лица в неравностойно положение, които си търсят работа - безработни младежи до 29 г., хора с увреждания и социално-слаби лица,..

публикувано на 08.05.24 в 13:24