Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.
Днес това е Донка Добрева, която приготвя здравословни десерти-торти, чийзкейкове, бисквити, мъфини и бонбони. Тя е на 38 години, от 6 години живее в Поморие. Отначало е в групата като купувач:
„Страхотни неща има, не смеех да пускам моите, защото не всеки се храни по този начин. Установих обаче, че има доста хора, включително и деца, които имат проблеми. Освен това хората с годините взеха да внимават какво слагат в устата си. Така реших да се включа с моя мъж-той дава идеи за тортите и е „виновникът“ като цяло и за включените в страницата ми неща“.
Сладкарството започва като хоби. Но причината отново е здравословна-с автоимунно заболяване е, което ограничава храненето й:
„Като всяка жена много обичам сладкото и реших, че няма да то откажа, а ще намеря друг начин. Започнах с преработването на рецепти. Не се получаваха. Започнах повече да чета, да влизам в чуждестранни сайтове и групи.“
След това идват сладкарските курсове, които не дават отговори на въпросите, които Донка търси, но път дават солидна основа за „алхимичните“ й опити. Минава и през веган курсове. Тортите й привличат вниманието и започват да я питат дали не могат да поръчват. Така създава страницата „Сладко и здравословно“. Каузата й:
„Исках да видят, че сладкото може да бъде и здравословно. Основно работя с ядкови брашна, млечни продукти не използвам. Главният ми заместител е кокосовата сметана и кокосовото мляко. Подслаждам предимно с кокосова захар, защото тя е с нисък гликемичен индекс. Мед също ползвам, но не за всичко, както и фурми, които дават много голяма сладост. Плодове и ядки.“
Всички продукти винаги са с описание, за да могат хората да си преценят дали могат да ги консумират, уточнява Добрева. Много въображение и усет за цветове обаче превръщат тортите й в радост за очите и неустоимо изкушение. Казва, че водещ за дизайна е личността на човека, за когото ги прави. Затова рецептата е еднаква, но украсите са винаги различни.
Любимите й рецепти, които прави и за семейството си, са за бадемовата „Наслада“, която е преработила основно и за безглутеновите бисквити. От ефира на БНР-Бургас Донка Добрева казва:
„Колкото и да е горчив живота, човек винаги трябва да гледа положително. И всяка сутрин да се събуждаме с благодарност, че сме живи и здрави, дишаме и в днешния ден, виждаме слънцето. Моят мъж така казва-трябва да сме благодарни!“
Повече чуйте в звуковия файл.World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и разнообразни ястия. В зоната на фестивала ще се предлагат класически италиански специалитети, паеля, бургери, сладолед и десерти. През лятото посетителите ще могат да избират и от коктейлно меню...
Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“. Първа подгласничка е петнадесетгодишната Деница Стоянова, най-младата участничка в челната тройка. Втора подгласничка стана осемнадесетгодишната Грациела Кечерова. Конкурсът премина в три тематични тура. Първият бе с визии в спортно-елегантен стил. Вторият тур беше дефиле по..
Щъркелите са най-известните мигриращи птици в света. България е едно от техните местообитания в Европа, където могат да намерят подходящи условия за гнездене и хранене. Миграцията на този обичан от хората вид в района на Бургас протича главно през август, когато покрай Черноморското крайбрежие прелитат и до 250 000 бели щъркела, поясни в интервю..
Фестивалът LUNAR представи близо 6000 минути дигитално изкуство в своето първо морско издание. Във вечерите между 1 и 4 август, курортите Царево, Лозенец, Ахтопол и Синеморец засияха под светлините на осем произведения. Фестът преобрази с изкуство не само градската среда, но и едни от най-завладяващите природни забележителности, разположени на брега на..
Край Созопол потопиха риболовния кораб "Чавдар", за да може плавателният съд да се превърне в изкуствен риф. На събитието присъства и президентът Румен Радев, който се гмурна край кораба. "Ние сме длъжни да утвърждаваме статута на България като морска държава. Не само заради растящото стратегическо значение на Черно море за нашата сигурност и..
Риболовният кораб “Чавдар“, служил в българските води от 1964 година, ще бъде потопен край бреговете на Созопол. Това съобщи в профила си във Фейсбук Михаил Заимов, който е инициатор на идеята за превръщането на плавателния съд в изкуствен риф. Първоначалната дата за потапянето е 6 август, но заради прогнозите за влошаване на времето акцията е изтеглена..
Фестивалът LUNAR: Море от светлини се проведе по крайбрежието на Южното Черноморие – от Лозенец до Синеморец. Събитието представи дигитални проекции и интерактивни инсталации, които превърнаха редица локации в сцени на съвременното изкуство. Програмата включи светлинни структури, реагиращи на движение и звук, както и прожекции върху фасади с..
Теофана Стефанова стана „Мис Созопол 2025“ и „Лице на публиката“. Първа подгласничка е петнадесетгодишната Деница Стоянова, най-младата участничка в..
World Taste Fest 2025 ще се проведе от 15 до 24 август на Морската гара в Бургас. Готвачи от Сърбия, Турция и Испания ще представят национални кухни и..