Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.
Днес това е Донка Добрева, която приготвя здравословни десерти-торти, чийзкейкове, бисквити, мъфини и бонбони. Тя е на 38 години, от 6 години живее в Поморие. Отначало е в групата като купувач:
„Страхотни неща има, не смеех да пускам моите, защото не всеки се храни по този начин. Установих обаче, че има доста хора, включително и деца, които имат проблеми. Освен това хората с годините взеха да внимават какво слагат в устата си. Така реших да се включа с моя мъж-той дава идеи за тортите и е „виновникът“ като цяло и за включените в страницата ми неща“.
Сладкарството започва като хоби. Но причината отново е здравословна-с автоимунно заболяване е, което ограничава храненето й:
„Като всяка жена много обичам сладкото и реших, че няма да то откажа, а ще намеря друг начин. Започнах с преработването на рецепти. Не се получаваха. Започнах повече да чета, да влизам в чуждестранни сайтове и групи.“
След това идват сладкарските курсове, които не дават отговори на въпросите, които Донка търси, но път дават солидна основа за „алхимичните“ й опити. Минава и през веган курсове. Тортите й привличат вниманието и започват да я питат дали не могат да поръчват. Така създава страницата „Сладко и здравословно“. Каузата й:
„Исках да видят, че сладкото може да бъде и здравословно. Основно работя с ядкови брашна, млечни продукти не използвам. Главният ми заместител е кокосовата сметана и кокосовото мляко. Подслаждам предимно с кокосова захар, защото тя е с нисък гликемичен индекс. Мед също ползвам, но не за всичко, както и фурми, които дават много голяма сладост. Плодове и ядки.“
Всички продукти винаги са с описание, за да могат хората да си преценят дали могат да ги консумират, уточнява Добрева. Много въображение и усет за цветове обаче превръщат тортите й в радост за очите и неустоимо изкушение. Казва, че водещ за дизайна е личността на човека, за когото ги прави. Затова рецептата е еднаква, но украсите са винаги различни.
Любимите й рецепти, които прави и за семейството си, са за бадемовата „Наслада“, която е преработила основно и за безглутеновите бисквити. От ефира на БНР-Бургас Донка Добрева казва:
„Колкото и да е горчив живота, човек винаги трябва да гледа положително. И всяка сутрин да се събуждаме с благодарност, че сме живи и здрави, дишаме и в днешния ден, виждаме слънцето. Моят мъж така казва-трябва да сме благодарни!“
Повече чуйте в звуковия файл.Сливен днес се превърна в притегателно място на ретро возила от близкото и далечно минало, съобщиха от общината. Дванадесетото издание на инициативата събра на „Ритейл парк“ 215 колекционери на стари автомобили, мотоциклети и велосипеди от цялата страна, включително един представител от Румъния. Заместник-кметът Стоян Марков беше сред..
С модно ревю на цветни тоалети с вплетени живи цветя бе открито 40-тото юбилейно издание на Националната изложба „Флора-Бургас“. Над 100 са участниците тази година. Изложението представя най-доброто в сферата на цветарството, флористиката и ландшафната архитектура. Началото на цветния празник даде посланикът на Австрия у нас нейно..
Пролетна чорба от коприва представиха днес в Етнокухнята на бургаския музей на улица "Славянска" 69. Кулинарната демонстрация направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Рецептата е от котленския край. Показани бяха стъпките за приготвянето на чорбата, необходимите съставки и кулинарните тънкости, които правят супата от коприва питателна и..
Николай Пеев отбеляза 100 –я си рожден ден. Сред най-близките си, с любимия официален костюм и в любимо заведение. Освен подаръци от деца, внуци, правнуци и роднини, бившият офицер от гранични войски получи поздравление и подарък от кмета Димитър Николов, който му пожела крепко здраве и бодър дух. На 100 години има много неща, които не се променят..
Започва работата по пълнометражен игрален филм, посветен на живота на Лили Иванова. Филмът ще бъде съвместна продукция между Фондация „Лили Иванова“ и продуцентската компания „Междинна Станция“, създадена от Иван Христов и Андрей Арнаудов. Новината бе оповестена навръх рождения ден на примата. "Благодаря на Иван и Андрей и на целия екип на..
Успехът в "Стани богат" е комбинация от знания и късмет. Това сподели пред БНР-Бургас секретарят на Община Созопол Янко Костадинов, който спечели 3 000 лева от шоуто. Той обяви, че ще дари част от сумата за благотворителна кауза. Без да се замисли той знаеше, че Шошони, Кроу и Юта са индианиски племена, а комиксовият герой, който не носи маска, а..
Над 100 участници ще покажат своите умения в сферата на цветарството, флористиката, ландшафтната архитектура, ботаниката и всичко свързано с отглеждането на растителност, поддръжка на градината и арт труд в 40-то издание на Национална изложба на цветя "Флора" Бургас. Цветното изложение започва на 26 април и ще продължи до 6..
Успехът в "Стани богат" е комбинация от знания и късмет. Това сподели пред БНР-Бургас секретарят на Община Созопол Янко Костадинов, който спечели 3 000..
С модно ревю на цветни тоалети с вплетени живи цветя бе открито 40-тото юбилейно издание на Националната изложба „Флора-Бургас“. Над 100 са участниците..
Пролетна чорба от коприва представиха днес в Етнокухнята на бургаския музей на улица "Славянска" 69. Кулинарната демонстрация направи лично директорът на..