Доброто е около нас и може да предизвика добро! Доказа го фейсбук групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“, в която жените с нелека съдба показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, а всеки, който желае може да си закупи от творенията им. В тяхна подкрепа създадохме рубриката ни „Радиомагазинче Надежда“. Всяка седмица ви срещаме с един от участниците, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.
Днес това е Донка Добрева, която приготвя здравословни десерти-торти, чийзкейкове, бисквити, мъфини и бонбони. Тя е на 38 години, от 6 години живее в Поморие. Отначало е в групата като купувач:
„Страхотни неща има, не смеех да пускам моите, защото не всеки се храни по този начин. Установих обаче, че има доста хора, включително и деца, които имат проблеми. Освен това хората с годините взеха да внимават какво слагат в устата си. Така реших да се включа с моя мъж-той дава идеи за тортите и е „виновникът“ като цяло и за включените в страницата ми неща“.
Сладкарството започва като хоби. Но причината отново е здравословна-с автоимунно заболяване е, което ограничава храненето й:
„Като всяка жена много обичам сладкото и реших, че няма да то откажа, а ще намеря друг начин. Започнах с преработването на рецепти. Не се получаваха. Започнах повече да чета, да влизам в чуждестранни сайтове и групи.“
След това идват сладкарските курсове, които не дават отговори на въпросите, които Донка търси, но път дават солидна основа за „алхимичните“ й опити. Минава и през веган курсове. Тортите й привличат вниманието и започват да я питат дали не могат да поръчват. Така създава страницата „Сладко и здравословно“. Каузата й:
„Исках да видят, че сладкото може да бъде и здравословно. Основно работя с ядкови брашна, млечни продукти не използвам. Главният ми заместител е кокосовата сметана и кокосовото мляко. Подслаждам предимно с кокосова захар, защото тя е с нисък гликемичен индекс. Мед също ползвам, но не за всичко, както и фурми, които дават много голяма сладост. Плодове и ядки.“
Всички продукти винаги са с описание, за да могат хората да си преценят дали могат да ги консумират, уточнява Добрева. Много въображение и усет за цветове обаче превръщат тортите й в радост за очите и неустоимо изкушение. Казва, че водещ за дизайна е личността на човека, за когото ги прави. Затова рецептата е еднаква, но украсите са винаги различни.
Любимите й рецепти, които прави и за семейството си, са за бадемовата „Наслада“, която е преработила основно и за безглутеновите бисквити. От ефира на БНР-Бургас Донка Добрева казва:
„Колкото и да е горчив живота, човек винаги трябва да гледа положително. И всяка сутрин да се събуждаме с благодарност, че сме живи и здрави, дишаме и в днешния ден, виждаме слънцето. Моят мъж така казва-трябва да сме благодарни!“
Повече чуйте в звуковия файл."Има мит че хора занимавали с интелектуален труд не страдат от деменция, но това не е вярно. Повечето от жените в социалната градина са работили точно в такива сфери, но също страдат от заболяването, което за съжаление е нелечимо. Нужно е хората повече да знаят за това заболяване! Питат ме често сега ли са се увеличили болните от него, но такива..
Бургас се подготвя за Коледа. Украсата тази година ще бъде още по-красива и мащабна, в момента се поставят светещите елементи по централната улица „Александровска“, доукрасява се елхата на пл. Тройката. Обновяват се и светещите елементи по главните пътни артерии на града. "И тази година целта е тук да е най – красивата празнична украса в..
Има ли съкровища в Сливенския край? В миналото много хайдути са бродили в района и много злато и оръжие има заровено. Най-известна е местността Злостен, котелско. За нея се носят какви ли не легенди - за Вълчан войвода и неговото несметно богатство, за монетарници и за хайдушки съкровища. Всичко това поражда и нуждата да бъде намерено. Много иманяри..
Родителите често се изправят пред дилемата как да изберат най-доброто за своите деца, особено когато става въпрос за облекло. Качествените детски дрехи не само изглеждат добре, но и осигуряват комфорт и издръжливост, важни за активния живот на малчуганите. Но как да разпознаем истински качествените стоки сред морето от опции на пазара? Нека..
Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Миклош Борош през тази седмица специално посети Бургас, за да се включи в инициативата на Регионалния музей "Езикът на кухнята: дипломация, история, култура". Дипломатът е от една година в България. Той сподели, че любимият му сладкиш е с ванилов крем, като тестото му е доста подобно..
Първата коледна инициатива в страната тръгна от Бургас през 2007 година. Близо две десетилетия бургазлии обединиха усилия и настроение в украси на входове, блокове и общи пространства. Едномесечната кампания "Да украсим Бургас" е с краен срок 15 декември. Условието за участие е да се създаде атрактивна коледна украса и да се направи снимка или кратко..
След слабото начало на груповия лов на дива свиня в Странджа отчитат добър отстрел. За последните два излета ловците в ловното сдружение Малко Търново са повалили над 15 животни. В сдружението в граничния град членуват 14 ловни дружини. Както обикновено с откриването на сезона на 5 октомври ловците излизат в планината. Късметът им се..
Бургас се подготвя за Коледа. Украсата тази година ще бъде още по-красива и мащабна, в момента се поставят светещите елементи по централната улица..
"Има мит че хора занимавали с интелектуален труд не страдат от деменция, но това не е вярно. Повечето от жените в социалната градина са работили точно..