Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради тежкия трафик – контрол и сигурност искат хората от Руен и Поморие

4
Камиони преминават през Страцин
Снимка: БНР-Бургас

Трафикът, който беше изведен извън Айтос, след тежката катастрофа, вече се движи из руенските и поморийските села. За този проблем алармирахме в ефира на БНР-Бургас още миналата седмица (подробности вижте тук). Камионите минават на метри от училища и детски площадки.

След като трафикът през Айтос беше ограничен, то камионите все от някъде трябва да минат. И го правят през руенското село Преображенци. И докато там няма голям проблем, тъй като центърът му не е на пътя на камионите, то тежките коли минават минават именно през центъра на следващото населено място – Просеник. Точно до училището и детската площадка. А местните жители са притеснени:

„Оня ден имаше доста камиони. Опасно е, защото има училище…

… Да, опасно е, ако не внимават децата…

… Направо е ужас. Училището, както идват от Страцин големите ТИР-ове. Ужас е. Трябва да се вземат мерки, да не стане като в Айтос…“


Трафикът се увеличи поне тройно, казва кметът на Просеник Стоян Добрев. Ще обезопасим детската площадка с прегради, но повече не можем да направим, пояснява той:

„Доколкото разбрах, общинският кмет е предприел нещо, разговарял е с АПИ, да се сложат кантари, да се ограничат тонажите на тия автомобили. Да се сложат и камери, да се ограничат и скоростите“, добави Добрев.

Само докато сме в селото виждаме няколко големи камиона да преминават. По пътя ни към поморийското село Страцин се натъкваме на още няколко. И там превозните средства минават на метри от училища, спирки, магазини. Опасното е когато са в посока Руен, защото тогава се спускат по нанадолнище, а хората коментират:

„В последните 2-3 дни имаше доста интензивен трафик и в двете посоки. От тежкотоварни камиони, които наистината караха доста силно“


Аналогична е ситуацията и в другото поморийско село – Бата.

Заради този проблем, в четвъртък затварят за движение за транзитния тежкотоварен трафик общинските пътища в Поморие. Това обяви пред БНР-Бургас кметът Иван Алексиев. Той даде срок на институциите до сряда, за да вземат мерки, след като камионите минават през селата, на метри от училища и търговски обекти, в противен случай ще издаде заповедта:

„Общинската пътна мрежа, която не е пригодена за такъв тежък трафик, да бъде оборудвана с кантари, да бъде оборудвана с камери и да осъществяват контрол точно агенциите и държавните институции, които отговарят за този трафик. Пътната агенция, ДАИ, КАТ към полицията. Така че, това за мен е решението. И крайно време е вече държавата да се обърне към нас, кметовете, да поставим ние проблемите и тя да влезе наистина в ролята си на регулатор и контрольор на много от нещата, а не в законите на ни вменяват допълнително функции за контрол“, коментира кметът

Това се случва без никаква финансова и техническа обезпеченост, посочи Иван Алексиев. След въведената забрана в Айтос, тежкотоварният трафик се премести по линията Страцин – Бата и Порой – Гълъбец – Горица.

БНР-Бургас се обърна към няколко институции относно поискания от граждани и кметове контрол на този трафик. Защото той няма как да се спре. Към момента все още нямаме отговор от нито една. По наша информация, от полицията вече са осигурили контрол с видеонаблюдение, който днес е бил позициониран до училището в Просеник, покрай което преминават камионите. Това беше едно от исканията на кмета на Община Руен Исмаил Осман. Очакваме потвърждение от областната дирекция на МВР, както и информация дали и какво друго могат да предприемат, спрямо техните правомощия.


 Обърнахме се с въпроси и към Агенция „Пътна инфраструктура“ дали и какво ще предприемат, ако кметът на Поморие изпълни заканата си и затвори общинската пътна мрежа за транзитния тежкотоварен трафик. Към момента нямаме отговор и от тях. Очакваме и позицията на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ относно друго искане към тях – да се осигури контрол с кантари, които да гарантират, че по пътищата не се движат претоварени камиони, които да създават предпоставки за тежки инциденти, като този в Айтос, при който загинаха млад мъж и двете му деца. Защото трафикът не може и не трябва да бъде спиран, но хората искат сигурност за своите животи. Която се постига с контрол и спазване на правилата. При желание от страна на отговорните институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестър "Канарите" ще свири на Гергьовден в Камено

На 6 май Камено чества името на своя покровител Св. Георги, който е и  патрон на православния храм в града. Музикален концерт, танцови  изпълнения, анимация и базар с местни продукти ще допринесат за доброто  настроение на централния площад. Празничният ден ще започне в 9 часа  с тържествена литургия в църквата "Св. Георги Победоносец"...

публикувано на 01.05.24 в 16:29

"Булевард Демокрация" на 1 май:

Не знам за Вас, но аз съм от онова поколение, на което му цитираха непрекъснато пословици и поговорки докато растеше, че „Трудът краси човека, мързелът го грози“, „Който не работи - не трябва да яде“, а днес ги чуваме в преработен вариант, защото се оказва, че трудът не бил чак толкова голяма добродетел, защото работливите ги натоварвали с още..

публикувано на 01.05.24 в 14:22

Очакват 10 млн лева за подмяна на ВиК мрежата в Мамарчево и Малко Шарково

В крайграничната община Болярово очакват 10 млн. лева от държавния бюджет за реализация на проектите, одобрени за финансиране в края на миналата година. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната мрежа в две села с остаряла и крайно амортизирана ВиК система.   Средствата са предназначени  за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата..

публикувано на 01.05.24 в 13:41

Обходният път за кв. Василико отново е отворен

Обходният път към кв. Василико в Царево отново е отворен, съобщават от община Царево. По него обаче могат да преминават само автомобили до 3,5 тона.  Заради обилните валежи и повишаването на река Черна вчера движението по моста към квартала бе преустановено.  След почистването през изминалата нощ с багери оттичането на водата и преминаването по..

публикувано на 01.05.24 в 11:44

Великденски пакети получиха 230 потребители на социални услуги в община Болярово

Ръководството на община Болярово отново се погрижи всички близо 230 потребители в десетте социални услуги да почувстват топлината на предстоящия празник Възкресение Христово. На 30 април бяха раздадени от името на общинската администрация пакети с козунак, великденски яйца и сувенири за потребителите на защитените жилища в Болярово и Малко..

публикувано на 01.05.24 в 11:36

Иван Костадинов, КТ "Подкрепа": Защита на работещите е целта на усилията ни в синдиката

Има напредък в спазването на правата на работещите у нас, но има и съществени пропуски в прилагането на трудовото законодателство. Това коментира председателят на КТ "Подкрепа" в Бургас Иван Костадинов. Защитата на работещите е целта на нашите усилия в синдиката, посочи той. „Предстои туристическият сезон, а туризмът е един от..

публикувано на 01.05.24 в 09:20

Безплатна синя и зелена зона в Бургас за празниците

Зелената зона няма да бъде активна през предстоящите празнични дни, съобщават от Община Бургас. Тя ще стане отново платена на 7 май, вторник. Работното й време е непроменено – от понеделник до неделя (включително), от 11:00 до 20:00 ч. За целия период от 07.05.2024 г. до 30.09.2024 г. безплатно ще се осъществява престоят на автомобили само на..

обновено на 01.05.24 в 09:17