Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църква върху мост ще гради Турхут Исмаил

Църквата в Жеравна
Снимка: Турхут Исмаил

Строителният предприемач Турхут Исмаил завършва седмата църква, която реставрира и ремонтира. Един от първите му големи проекти, за който сме разказвали, е храмът „Св. Св. Кирил и Методий" в родното му село Искра, община Карнобат. (вижте повече тук) След това, от знак на благодарност за съдействието и след кончината на проф. Божидар Димитров, той прави два негови паметника - за селото (вижте тук) и за Созопол (и тук). Не се е отказал да монтира и трети негов - в Северна Македония:

„Отливката я взех и е при мен. Сега трябва да намеря време и малко желание от нашите братя - македонци. Да отида там, където е пръсната прахта на Божидар Димитров. Едното е Созопол, а другото - Ново село, Струмишко. В едно войнишко гробище, където, навремето, Божидар Димитров го възстанови. То беше изоставено“, казва Исмаил.

След това Турхут Исмаил ремонтира и реставрира и храмове в селата Тича, Градец, манастирът в Голямо Буково, а последният му проект е в Жеравна - църквата „Св. Николай“ от 1832 г. Тя е една от 100-те туристически обекти у нас, пояснява Исмаил.  Запазихме автентичният ѝ вид, защото строителството по това време е било изцяло от дърво, казва той. Храмът е горял преди години и затова той и екипът му правят своеобразна „пожарна“. Укрепват свлачището край нея, като същевременно правят резервоар, който да се пълни с вода, както и система, която да послужи за гасене на бъдещи пожари, ако има такива. Но най-интересна е историята на камбаната на храма:

„Във въпросния пожар, мандалото било свалено, защото всеки, който минел оттам, хлопал. Става пожарът и хората се оглеждат - няма мандало. И удрят с брадвата, пукат  камбаната. Тръгват да я възстановяват след време. Отиват в Илиянци със същата камбана, да стопят материала и да възстановят същата. Стигат до Илиянци и майсторът - леяр казва „Няма да я стопя. Ако ще петорно да ми платите, няма да я стопя. Вижте подписа - баща ми я е лял тази камбана. Друга ще ви направя, но тая няма да я стопя“, разказва Турхут Исмаил.

Сега църквата има две камбани, пояснява строителят.

Турхут Исмаил работи основно по проекти, но никога не прибира печалбата си. Казва, че от храм не може да печели и я инвестира. Добавя, че може да е малко егоистично, но го прави основно в родното си село.

Новият проект на Турхут Исмаил е насочен отново към Карнобатско – село Венец. Идеята за това дава отец Павел Гърбов, тъй като в селото няма храм. Тъй като районът е лозаро-винарски, той трябва да носи името на Св. Трифон и ще е нещо невиждано, разказва Исмаил:

„Община Карнобат даде разрешение. Това ще бъде единствената църква, така да се каже, във въздуха. Това ще бъде църква върху мост. Там, през центъра на селото, минава хубава рекичка. Там ще съградим един мост, върху моста ще бъде църквата. И сливенският владика е дал благословия и най-интересното е, че църквата ще бъде със стъклен под“, разказа строителят.

Турхут разказва, че искрата у него я е запалил Божидар Димитров, но смята, че родолюбие има у всеки, независимо от вярата му. В това и вярва – че хората са едни и трябва да си помагат, без значение на кой бог се кланят. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се удави след скок от моста в Бургас

Млад мъж се удави този следобед на бургаския плаж след скок от моста. Това е вторият подобен случай за тази седмица. Мъжът е скочил около 16 часа от моста. Той е бил по бански, но никой от плажуващите наоколо не го познава. Това разказа Петър Русев, старши спасител на Северния бургаски плаж: „Един гражданин му хвърлил спасителен пояс да..

обновено на 26.06.24 в 17:19
Ученици преди изпит.

Успехът на бургаските десетокласници е над средния за страната, но и те са с тройки по математика

Успехът на бургаските десетокласници от националното външно оценяване е по-висок от средния за страната , съобщиха от Регионалното управление на образованието, след като по-рано през деня Министерството на образованието и науката представи анализа си на общите резултати. Най-отчетлива е разликата по информационни технологии и дигитални компетенции..

публикувано на 26.06.24 в 14:59

Енергийна общност, с участието на граждани, изгражда ВЕИ на плувния комплекс в "Славейков"

Тази седмица община Бургас ще обяви покана за включване в гражданско сдружение „Енергийна общност“.  В него с парична вноска могат да участват физически и юридически лица. Целта на дружеството е изграждане на фотоволтаична централа, чиято електроенергия общината ще изкупува за нуждите на плувния басейн в к-с „Славейков“. Иновативният проект в..

публикувано на 26.06.24 в 14:13

Вероятността от пожари е по-голяма в западната част на Странджа

В западната част на Странджа, общините Болярово и Средец вероятността от горски пожари е по-голяма и има нужда от по-специално внимание, смята Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Останалата част от планина е по-влажна и там рядко се случват пожари. Според него обаче държавата не прави достатъчно, за да превантира пожарите у нас.  "..

публикувано на 26.06.24 в 13:00
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17