Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF с кампания, посветена на борбата с престъпленията срещу дивата природа



В ХXI век търсенето на диви животни и на продукти от тях нараства. Огромен е интересът към слоновата кост, кожи на тигри и мечки, коруби от костенурки, рога на елени и кози, яйца от застрашени птици, хайвер от диви есетри... Повечето животни, обект на трафик, се продават и купуват онлайн – в социални мрежи, мобилни приложения и специализирани форуми. Съвместен доклад на WWF и TRAFFIC определя престъпленията срещу дивата природа като „втората най-значителна заплаха за биоразнообразието след загубата на местообитания“.

За по-малко от 50 години сме загубили 68% от дивите животни на планетата. Освен това каналите за нелегален трафик на диви животни подпомагат и други престъпни дейности катофалшификации, отвличания и пренос на наркотици. Заедно с трафика на дрога и оръжие, престъпленията срещу дивата природа се нареждат сред най-печелившите криминални дейности в световен мащаб, генерирайки приходи от над 17 милиарда евро годишно.

„Много животни се търгуват като домашни любимци, други се използват като суровини за традиционната медицина, от трети се изработват луксозни стоки, четвърти служат като трофеи, а пети са източници на храна. Когато животински или растителни видове са от особен търговски интерес, техните популации могат бързо да бъдат унищожени, още повече ако това е съчетано и със загуба на техните местообитания. Ето защо незаконната търговия с диви животни е една от основните причини за изчезването на видове. Освен това често води и до проникване на инвазивни видове, както и до разпространение на опасни зоонозни болести“, коментира Екатерина Войнова, старши експерт „Опазване на видове“, WWF.

  • Как WWF опазва дивите животни?

Като природозащитна организация WWFБългария от години работи за превенция на незаконните дейности, особено в защитени зони като Пирин, Странджа, Рила, Витоша, на безразборно строителство и сечи в едни от последните диви кътчета у нас. Спасителният мечешки отряд полага усилия за предотвратяване на конфликта човек-мечка, а експерти-ихтиолози работят с дунавските и черноморските рибари така, че да опазват критично застрашените есетри. В момента WWF подготвя и първото по рода си проучване за мащаба на закононарушенията срещу дивата природа, каквото засега липсва на национално ниво.

Природозащитниците продължават и досегашната си работа по възстановяване и опазване на дома на дивите животни – българските гори, реки и защитени местности. Предстои изработването на четвърти анализ за обема на незаконния дърводобив у нас. Според последния доклад скритите приходи, придобити от нерегламентирани сечи, възлизат на 150 милиона лева годишно. Но освен финансовите щети, нелегалното изсичане на гори води и до загуба на местообитания на дивите животни.

Тази Коледа WWF надига глас против престъпленията срещу дивата природа. Всеки, който иска, може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda.

  • Нека заедно изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата!

Столична община е официален партньор на кампанията.

  • Кампанията се реализира и с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР-Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас

Представители на бургаското православно духовенство ще отслужат Пасхална служба в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30 часа.  Службата ще бъде излъчвана на живо на две видеостени, които ще бъдат разположени пред храма, за да може всички присъстващи да бъдат съпричастни..

публикувано на 04.05.24 в 14:15

Пуснаха обществена поръчка за пътни ремонти в Малко Търново

Обществена поръчка е обявена за „Извършване на текущи ремонти на участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община Малко Търново“. Прогнозната стойност е около 670 000 лв.  В рамките на обществената поръчка са предвидени дейности по текущо поддържане и ремонт за участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община..

публикувано на 04.05.24 в 13:50

Продължава благотворителната кампания за най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил.  Кампанията за спасяването на храма започва през 2017 годна и до момента са събрани около 130 хил. лева, като с тях е започнат..

публикувано на 04.05.24 в 12:00

В Ямболско багрят яйцата днес

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли боядисването на яйцата за събота. Баба Маринка от село Ботево си припомня вече отдавна забравен начин за..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Работилница за боядисване на яйца организират и в авиомузея

Малки и големи любители на авиацията, Авиомузей Бургас ви очаква днес, за да се насладите на разходка из летателните апарати в музея, както и да посрещнем заедно най-светлия християнски празник - Великден. Сред десетте самолетни експоната ще може да разгледате и да се запознаете с историята на легендата Ту -154, както и  Ан - 12 с..

публикувано на 04.05.24 в 10:05

Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас

За Великденските празници и в Зоопарк Бургас има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове. Едни от най-красивите са тези на..

обновено на 04.05.24 в 09:51

Богата и разнообразна е празничната програма днес в Бургас

Богата и разнообразна е празничната програма за Велика събота днес в Бургас. От 10:30 часа в Етнографска експозиция на РИМ – Бургас ще има Кулинарни демонстрации в етно кухнята. Разбира се днес те са свързани с Великден. Традиционна празнична пита, два пъти премесена, ще направи бургаската журналистка Диана Фъртунова. Ще се боядисват и яйца като..

публикувано на 04.05.24 в 09:10