Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите 4 нови електробуса вече возят пътници в Бургас

Първите 4 нови електробуса на Бургас вече возят пътници. Те обслужват линиите Б1 и Б2. Междувременно пристигнаха още 2. Предстои тяхната регистрация и тестване на системите. 

До края на година Общината и „Бургасбус“ ще пуснат в експлоатация общо 11 нови електробуса. Останалите 45 ще пристигат поетапно през 2022 г. Накрая общо 56 нови електрически автобуса ще станат част от автопарка на „Бургасбус“.

Превозните средства са от ново поколение. Те предлагат комфорт за пътниците в градския транспорт от една страна, а от друга пазят околната среда от замърсяване. 

Превозните средства се доставят по проект на Община Бургас и „Бургасбус“ ЕООД, озаглавен „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“, финансиран с АДБФП № № BG16M1OP002-5.004-0003-C02,процедура за предоставяне на БФП BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух”, приоритетна ос 5: „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“

„Смея да твърдя, че това са най-съвременните автобуси на електричество. В условията на икономическа криза е важно, че те са произведени в Европейския съюз и всички части също са произведени в Европейския съюз. Радвам се, че продължаваме да надграждаме мерките за подобряване качеството на въздуха в Бургас!“, каза кметът Димитър Николов.

Новите електробуси на Бургас са с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус. Те са с модерен външен и вътрешен дизайн. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Позициите за тях са обозначени и обезопасени. Новост при този модел е наличието на USB портове за зареждане на лични мобилни апарати в пътническия салон.

С пускането в експлоатация на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по автобусните линии в Бургас, като едновременно с това ще бъде намалено количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Градският транспорт в Бургас става изцяло електрически

Общо 56 нови автобуса, произведени от испанска фирма, ще заменят дизеловите превозни средства на градския автопарк в Бургас. Вече са предоставени първите два, а до месец март поетапно ще пристигнат и останалите. Подвижният състав, който ще се..

обновено на 20.10.21 в 22:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видеостени ще предават пасхалната служба в Бургас

Представители на бургаското православно духовенство ще отслужат Пасхална служба в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започва в 23:30 часа.  Службата ще бъде излъчвана на живо на две..

публикувано на 04.05.24 в 14:15

Пуснаха обществена поръчка за пътни ремонти в Малко Търново

Обществена поръчка е обявена за „Извършване на текущи ремонти на участъци от общинска пътна и уличната мрежа на територията на община Малко Търново“. Прогнозната стойност е около 670 000 лв.  В рамките на обществената поръчка са предвидени дейности по..

публикувано на 04.05.24 в 13:50

Продължава благотворителната кампания за най-стария ямболски храм

Благотворителната кампания за спасяването на най-стария ямболски храм – „Св. Троица“ ще продължи и през следващите месеци, обявиха от църковното настоятелство. От началото на годината за ремонт на храма са събрани близо 10 хил.  Кампанията за спасяването..

публикувано на 04.05.24 в 12:00

В Ямболско багрят яйцата днес

В много от селата в Ямболско се е запазила традицията великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а днес - на Велика събота.  В четвъртък, по-възрастните жени отивали сутринта на черква, за да не пропуснат Великия маслосвет и оставяли..

публикувано на 04.05.24 в 11:00

Работилница за боядисване на яйца организират и в авиомузея

Малки и големи любители на авиацията, Авиомузей Бургас ви очаква днес, за да се насладите на разходка из летателните апарати в музея, както и да посрещнем заедно най-светлия християнски празник - Великден. Сред десетте самолетни експоната ще..

публикувано на 04.05.24 в 10:05

Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас

За Великденските празници и в Зоопарк Бургас има специална празнична програма за посетителите. Там ще бъде представена н ай-голямата колекция от екзотични яйца на диви и питомни птици в България. Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се..

обновено на 04.05.24 в 09:51

Богата и разнообразна е празничната програма днес в Бургас

Богата и разнообразна е празничната програма за Велика събота днес в Бургас. От 10:30 часа в Етнографска експозиция на РИМ – Бургас ще има Кулинарни демонстрации в етно кухнята. Разбира се днес те са свързани с Великден. Традиционна празнична пита, два..

публикувано на 04.05.24 в 09:10