Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

WWF призовава: Отвори очи, животните изчезват

Тематичната кампания е посветена на борбата с престъпленията срещу дивата природа

| обновено на 17.11.21 в 09:30



Заедно с климатичната криза и загубата на местообитания, престъпленията срещу дивата природа са поредното тежко предизвикателство срещу околната среда, в която живеем и се развиваме. В тази връзка природозащитната организация WWF започна кампанията „Отвори очи, животните изчезват“, с която иска да насочи общественото внимание към една сериозна заплаха, останала сякаш незабелязана: незаконната търговия с диви животни. Доклад на TRAFFIC за 2018 г. показва драматично увеличение на този тип престъпност в Европейския съюз. Документът сочи още, че:

  • регистрираната незаконна търговия с диви животни в ЕС се е увеличила на на 2,3 милиона евро през 2018 г.;
  • от конфискуваните над 6000 незаконни продукти от природата 1/6са живи птици и влечуги;
  • 79% от конфискациите са направени във Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия.

Престъпленията срещу дивата природа в България

„Изключително трудно е да се определи реалният мащаб на закононарушенията срещу дивата природа у нас, тъй като те са скрити, често са с международен характер и биват подпомогнати от корупция на всички нива. Органите в България, които имат правомощията да разследват престъпления и да наказват виновните лица, са полицията, прокуратурата и съдилищата. Но те не са специализирани в областта на дивата природа и нейното опазване, нямат опит в разследването на подобни нарушения, а също и не разполагат с единна информация за регистрираните престъпления в сферата“, сподели Екатерина Войнова, старши експерт „Опазване на видове“, WWF.

За да помогне  в усилието за превенция и ограничаване на престъпленията срещу дивата природа у нас, WWF подготвя първото обобщено проучване на мащаба на закононарушенията срещу дивата природа в България. Очаква се то да бъде публикувано в края на 2021 г. Експертите от WWF се надяват, че изследването ще помогне на компетентните органи да разширят познанията си и да подобрят работата си в тази област.

Как можем и ние да помогнем?

Престъпленията срещу дивата природа процъфтяват поради незнание, безразличие и неприлагане на националното и международно законодателство. Така че колкото повече знаем за дивата природа, толкова повече можем да повлияем на контрола върху престъпленията срещу нея. Ние можем:

  • да бъдем активни граждани и да подаваме сигнали към полицията, РИОСВ или изпълнителните агенции при съмнения за закононарушение срещу дивата природа. Само така извършителите могат да бъдат разследвани и заловени своевременно;
  • да бъдем осъзнати потребители и да купуваме сертифицирани продукти, които са добити без увреждане на дивите популации и чийто произход може да бъде проследен;
  • да се информираме и да разпространяваме информация, защото от богатото биоразнообразие зависи да имаме здрави екосистеми и земеделие. А увредената природа води до увредено производство на храна, недостиг на суровини за енергия и лекарства и разпространение на опасни болести;
  • да подкрепяме организации, които са превърнали усилието за опазване на околната среда в своя мисия.

Тази Коледа WWF надига глас против престъпленията срещу дивата природа. Всеки, който иска, може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности, като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda.

Нека заедно изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата!

Столична община е официален партньор на кампанията.

Кампанията се реализира и с безвъзмездната медийна подкрепа на БНР-Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се удави след скок от моста в Бургас

Млад мъж се удави този следобед на бургаския плаж след скок от моста. Това е вторият подобен случай за тази седмица. Мъжът е скочил около 16 часа от моста. Той е бил по бански, но никой от плажуващите наоколо не го познава. Това разказа Петър Русев, старши спасител на Северния бургаски плаж: „Един гражданин му хвърлил спасителен пояс да..

обновено на 26.06.24 в 17:19
Ученици преди изпит.

Успехът на бургаските десетокласници е над средния за страната, но и те са с тройки по математика

Успехът на бургаските десетокласници от националното външно оценяване е по-висок от средния за страната , съобщиха от Регионалното управление на образованието, след като по-рано през деня Министерството на образованието и науката представи анализа си на общите резултати. Най-отчетлива е разликата по информационни технологии и дигитални компетенции..

публикувано на 26.06.24 в 14:59

Енергийна общност, с участието на граждани, изгражда ВЕИ на плувния комплекс в "Славейков"

Тази седмица община Бургас ще обяви покана за включване в гражданско сдружение „Енергийна общност“.  В него с парична вноска могат да участват физически и юридически лица. Целта на дружеството е изграждане на фотоволтаична централа, чиято електроенергия общината ще изкупува за нуждите на плувния басейн в к-с „Славейков“. Иновативният проект в..

публикувано на 26.06.24 в 14:13

Вероятността от пожари е по-голяма в западната част на Странджа

В западната част на Странджа, общините Болярово и Средец вероятността от горски пожари е по-голяма и има нужда от по-специално внимание, смята Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа". Останалата част от планина е по-влажна и там рядко се случват пожари. Според него обаче държавата не прави достатъчно, за да превантира пожарите у нас.  "..

публикувано на 26.06.24 в 13:00
Кандидат-студенти на изпит.

Таксите в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават с до 50 лева

Увеличение с 50 лева на годишните такси за обучение в повечето бакалавърски специалности на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ предвижда проект за решение на Министерския съвет за таксите за кандидатстване и обучение в държавните ни университети и висши училища. В специалности с пренасищане на пазара на труда с кадри – като „Икономика“ – е..

публикувано на 26.06.24 в 10:49

Кв. Русалка в Свети Влас ще е без вода до 15 часа

До 15 часа ще бъде спряно водоподаването в кв. Русалка в Св. Влас, съобщават от водното дружество в Бургас. Там се работи по свързване на ВиК връзки. В Бургас без вода от 9 до 17 часа са живущите на ул. "Гладстон" в участъка между ул. "Самуил" и ул. "Княз Борис" и на ул."Любен Каравелов" в участъка между ул. "Гладстон" и ул. "Шейново" . Там се..

публикувано на 26.06.24 в 09:34

Затварят части от ул. „Чаталджа“, ще се работи нощем

Във връзка с изграждане на промишлен водопровод под ул.„Чаталджа“ и необходимостта от прокопаване на улицата, от община Бургас информират, че в пет вечери ще бъдат затваряни участъци от нея. На 26 юни няма да се движат превозни средства в отсечката от ул. „Осогово“ до ул. „Мургаш“.  На 27 юни се затваря зоната от ул. „Мургаш“ до ул. „Ген. Вл...

публикувано на 26.06.24 в 09:17