Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли изграден паметник на кан Тервел в Бургас?

Снимка: Областна администрация Бургас / Рисунка: Васил Горанов

Да бъде ли изграден паметник на кан Тервел в Бургас? Тази възможност са обсъдили областният управител проф. Мария Нейкова и съпредседателят на Националния комитет „Кан Тервел – спасителят на Европа“ проф. Николай Михайлов.

„Идеята паметник на кан Тервел да намери място в бургаска област е обективна и реално възможна. Историята казва, че внукът на хан Кубрат е бил велик стратег, дипломат, владетел и спасител на Европа от ислямизация. Неговото дело е  признато от европейски и световни историци“, сподели проф. Нейкова. Тя допълни, че този проект е част от редица инициативи, които тя, като областен управител, е предприела относно опазването и социализацията на национално културно историческото наследство и познаването на българската история и величието на българските владетели.

Двамата коментираха и възможността за създаване на инженерно-управленска специалност в Бургаски свободен университет. Тя ще бъде съвместен проект на Висшето строително училище „Любен Каравелов“, „Института по транспортно строителство и  инфраструктура“ и Бургаския университет. Областният управител сподели, че ПГСАГ „ Кольо Фичето“ в Бургас, създадена през шестдесетте години, е едно от предпочитаните училища в областта и реално вместо да продължат образованието си в Бургас, гимназистите отиват в София или Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ученици от Айтос са републикански шампиони по пожароприложен спорт

Oтбopът „Орел 160” пpи CУ „Никола Й. Вапцаров ” град Айтос cтaнa peпyблиĸaнcĸи шaмпиoн пo пoжapoпpилoжeн cпopт.  Областното състезание „Млад огнеборец“ се проведе на стадион „Лазур“ Учениците спечелиха три златни медала. Два в диcциплините – “Бoйнo paзгpъщaнe нa cъcтeзaтeлнa пътeĸa” и “400 м щaфeтнo бягaнe c пpeпятcтвия”, както и един за..

обновено на 05.06.24 в 14:28
снимката е илюстративна

АПИ: Стартира основният ремонт на пътя с. Росен - Ясна поляна

Стартира основният ремонт на 21,4-километровия път от село Росен до Ясна поляна, съобщават от АПИ. Участъкът ще се рехабилитира от пътния възел с второкласния път Бургас – Царево, до селата Росен и Веселие и завършва след село Ясна поляна. Инвестицията е за над 30 млн. лв. и средствата са от републиканския бюджет. Третокласният път е дублиращо трасе на..

публикувано на 05.06.24 в 14:25

ВиК: Спирания на водата в Синеморец ще има до 28 юни

Спирания на водата ще има в Синеморец от днес до 28 юни във времето от 8 до 17 часа, съобщават от ВиК – Бургас.  Причината е извършването на ремонт на водопровод.

публикувано на 05.06.24 в 12:04

Нова зона за детски игри и отдих е изградена в КТК "Ченгене скеле"

Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ се разшири с атрактивна зона за детски игри и отдих, посветена на морската флора и фауна, както и на рибарския занаят. За целта Община Бургас подготви проект, с който за част от дейностите осигури външно финансиране от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Вложени са и общински средства...

публикувано на 05.06.24 в 10:31
Община Тунджа

Разкриват подслон за хора в кризисна ситуация в село Скалица

Подслон за хора в кризисна ситуация ще бъде разкрит в село Скалица, община Тунджа от 1 юли. Той ще е с капатитет за 10 души и ще се помещава в сградата на центъра за спешна медицинска помощ, която е с отпаднала необходимост.  В него временно ще могат да бъдат настанявани бездомни и семейства в безопасна среда.  Разкриването на новата социална..

публикувано на 05.06.24 в 09:39

Ракетната система Himars не е сред перспективите на Българската армия

Придобиването на артилерийската ракетна система Himars не е част от непосредствените перспективи на Българската армия. Това заяви заместник-началникът на отбраната ген. л-т Михаил Попов след приключване на най-голямото учение на Сухопътни войски "Тракийски воин 24", което се проведе едновременно на полигоните "Корен" и "Ново село".  В..

публикувано на 04.06.24 в 16:56

По-скъп ток и по-евтино парно за клиентите на EVN от 1-ви юли

С 1,46% ще поскъпне електроенергията за битовите клиенти на ЕВН, стана ясно от публикуваните от КЕВР прогнозни цени от 1-ви юли тази година.  Дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще бъде покрит с пари от Бюджета Токът поскъпва средно с 2% от 1 юли По- сериозно е увеличението на нощната тарифа, което е с 2,54%,..

обновено на 04.06.24 в 15:57