Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преместваем ли е обектът на плажа „Смокините – север“?



Изградената постройка на плажа „Смокините –север“ продължава да съществува. През юли редица експерти направиха проверка на плажa по сигнал за поставяне на бетонни фундаменти. Оказа се, че обектът има необходимите разрешителни за създаването на преместваем обект в района. Малко след това обаче след проверка, от ДНСК излязоха със становище, че обектът е строеж от четвърта и пета категория и поради тази причина трябва да бъде премахнат. Към днешна дата обаче това не се случва, а институциите си прехвърлят отговорността кой трябва да извърши това. Проблемът е, че обектът се намира на плажа, който е държавна собственост. Схемата за преместваемите обекти се прави от Министерството на туризма, разрешението за изграждането се издава от Община Созопол, контрол извършва и ДНСК.

От Антикорупционния фонд са подали сигнали по случая до министрите на регионалното развитие и благоустройство и това на екологията. „След наше запитване от ДНСК ни отговориха, че се касае именно за незаконен строеж, тъй като изграденото съоръжение не отговаря на законовите изисквания да бъде преместваем обект. Същото е трайно закрепено за плажа с монолитна конструкция, която представлява стоманено – бетонни фундаменти. Това съоръжение не може да бъде вдигнато без да се наруши неговата цялост. Поради, което същото не е преместваем обект. В същото време ДНСК казва, че тъй като това е строеж от четвърта и пета категория, органът, който е компетентен да издаде заповед за премахване на този незаконен строеж е кметът на Община Созопол“, обясни Лора Георгиева, ст. правен съветник на Фондация „Антикорупционен фонд“.

Другият мотив на институцията е, че постройката надвишава площта, регламентирана за „преместваемите обекти“ по Закона за устройство на територията. В становището си те посочват, че: 

"Монтираните върху "бетонните пети" метална скара и метална и дървена конструкция имат характеристиките на сглобяеми строежи от четвърта и пета категория по смисъла на чл. 137, ал. 1, т. 4, буква „б“ и т.5, буква „а“:

4. четвърта категория:

б) жилищни и смесени сгради със средно застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 кв.м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители.

5. пета категория:

а) жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв.м или с капацитет до 100 места за посетители.

„Касае се за застрояване на 1 дка от територията на морския плаж. Огромно по площ съоръжение и това се вижда на снимки. В същото време излиза, че никой от компетентните органи не е отишъл на място, за да види какво се случва на плажа“, допълни юристът.

Според Община Созопол обаче обектът е преместваем. Кметът Тихомир Янакиев обясни, че е застроено това, което е било зададено като площи от схемата за преместваемите обекти от Министерството на туризма.

„По смисъла на параграф 5 от допълнителните разпоредби на ЗУТ, изградените обекти на плажа „Смокини –север“ са преместваеми, тъй като те са изпълнени чрез сглобяем или монолитен конструктивен елемент, който е неразделна част от преместваемия обект и е предназначен да гарантира конструктивната и пространствена устойчивост на обекта, т.е. за да не се срути. Той е сглобяем. Това не е къща, която примерно, за да премахнеш трябва да я събориш с канго или пък с багер. Не е строеж. Не е излят бетон вътре на пясъка. Това са елементи, които са правени някъде другаде, докарани са и са поставени там. Предполагам, за да гарантират конструктивната цялост на този т.нар. преместваем обект“, обясни той.

През юни тази година Община Созопол е получила писмо от ДНСК, в което се иска оттегляне на разрешенията за поставянето на преместваемите обекти. „Нашият главен архитект на Общината е преценил, че не са налице основания за преразглеждане или оттегляне на издадените разрешения за поставяне, според това, което е написано в съответното писмо“, посочи Янакиев.

Според кмета, няма как Община Созопол да стартира процедура по премахване на обекта, тъй като това не е в правомощията на институцията, а на ДНСК.

По случая има 5 наказателни постановления от ДНСК спрямо главния архитект на Община Созопол за издадените разрешения за монтаж. Те са обжалвани и в момента са в съда, допълни кметът Тихомир Янакиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41

19 души са загинали при трудови злополуки в страната

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19 души са загубили живота си в страната.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година, съобщи директорът на агенция "Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на регионален форум в Ямбол.  Статистиката показва, че трудовите злополуки стават..

публикувано на 17.05.24 в 16:33

Министър Коритарова провери ремонта на Дюлински проход

Започнаха от днес строителните дейности по 34 км от трасето между областите Варна и Бургас. Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова провери как стартира основният ремонт на Дюлински проход, по трасето на третокласния път Старо Оряхово–Гюльовца–Каблешково–път I-9 Слънчев бряг–Бургас за 34 км от трасето...

публикувано на 17.05.24 в 15:46
Президентът Румен Радев е на посещение в Бургас - 17 май 2024 г.

Румен Радев: Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО (ОБНОВЕНА)

Инциденти е имало през всички години, откакто я има службата. Не намирам основание в момента да има промени в ръководството на НСО. Нека всички компетентни органи да установят реалните причини и тогава ще говорим. Така президентът Румен Радев коментира тежкия инцидент с автомобил на службата за охрана на властта, станал снощи при Аксаково, при който..

обновено на 17.05.24 в 15:20

Ловно-рибарското сдружение "Странджа" в Болярово проведе отчетно събрание

Председателят на Управителния съвет на Съюза на ловците и риболовците в България Васил Василев присъства на отчетното събрание на Ловно-рибарско сдружение "Странджа" в Болярово днес, съобщиха от Общината. Ловците отбелязват 140 години от началото на организираното ловно движение в България. Сред гостите на събранието бяха също директорът на Държавно..

публикувано на 17.05.24 в 13:04

"Зеленият уикенд" в Бургас започва с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започва Зеления уикенд днес. Над 150 деца от 22 учебни заведения са заявили участие. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година е "Бургас на три езера", а шествието ще започне в 17.00 ч. от площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на..

обновено на 17.05.24 в 12:15

Ремонтират ул. „Константин Величков“в Бургас в понеделник

Временна организация на движението ще бъде въведена  от 08:00ч. до 17:00 ч. на 20 май по бургаската ул. „Константин Величков“, в района на бл. 20 в ж.к. „Лазур“, съобщават от Общината. Причината е  извършването на строително-ремонтни дейности по пътната настилка. Лентите за движение по улицата ще бъдат затваряни на етапи. Преминаването на превозни..

публикувано на 17.05.24 в 12:07