Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С помощта на „Българската Коледа"

5-годишната София вече казва цели изречения

С нея работят речеви рехабилитатори, сменени са части на слуховия й апарат

Снимка: Личен архив, Мария Кърцова


И тази година „Българската Коледа“ подпомага малката София от Бургас, която е със загуба на слуха и на двете уши. Със средства от кампанията 5-годишното момиче прави рехабилитация в столицата, сменени са също скъпи части и батерии на слуховия й апарат. 

София има огромен напредък, вече казва цели изречения, щастлива е майка й Мария Кърцова. На практика поставените й кохлеарни импланти й помагат да чува, така постепенно се научава и да говори. Резултат, според майка й, дава работата с речеви рехабилитатори, които посещават в столицата, със средства от „Българската Коледа“

„София казва не само нови думи, но изречения започва да оформя. По разбираемо е. Напредъкът е доста голям. Много съм доволна, че можем да общуваме. Това е целта на всичко, което правим. Да можем ние да я разбираме и тя да ни разбира и съответно да се социализира“

С отпуснати от кампанията средства са поставен нови части на слуховия апарат, закупени са и батерии. В Бургас малката София работи с ресурсни учители и логопеди. Ходи на детска градина, където също й обръщат индивидуално внимание. Има своите приятели там. 

Майка й благодари на всички дарители, помогнали София да расте като другите деца. 

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Затворници овладяват агресията чрез дихателни техники

„Свобода зад решетките“ е специална програма за занимания на затворници с йога и дихателни упражнения. Тя се реализира напълно безплатно в страната чрез обучени инструктори, част от  международната хуманитарна и благотворителна организация „Изкуството да живееш“.  Един от тях е Константин Драгов. Той е национален координатор и първият..

публикувано на 18.05.24 в 16:33

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх

Над 200 души се събраха днес на традиционния събор в село Камен връх. Отбелязват се  222 години от основаването на селището, 90 години от преименуването му и 153 години от построяването на православния храм „Свети Атанасий", припомни кметът на община Болярово Христо Христов, който отправи поздравления към кметския наместник Красимир Бодуров и към..

публикувано на 18.05.24 в 14:18

Румен Радев в Ямбол:Неприемливо е продължаването на войната между Русия и Украйна

Продължаването на войната е пагубно  за Украйна, Русия и всички нас, заяви президентът Румен Радев и допълни, че е не възможно Русия да бъде победена. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани именно покрай войната в Украйна. Насаждането на нетърпимост и омраза към чуждия..

публикувано на 18.05.24 в 13:13

С благотворително четене събират средства за сдружение "Онкоболни и приятели"

Благотворително литературно четене на авторската стихосбирка „Обич за народа“ ще се проведе днес от 18:00 часа в Културен дом НХК.  Входът е свободен. Целта на дарителската кампания е да се подпомогне Сдружение „Онкоболни и приятели“. Автор на стихосбирката „Обич за народа“ е Стамат Стойчев, който е и организатор на благотворителната инициатива.

обновено на 18.05.24 в 12:29

"Зеленият уикенд" в Бургас започна с Карнавал на биоразнообразието

С Карнавал на биоразнообразието започна Зеленият уикенд . В него се включиха над 150 деца от 22 учебни заведения. Организатори са Българска фондация "Биоразнообразие" в партньорство с Община Бургас и РИОСВ-Бургас. Темата тази година бе "Бургас на три езера" . „Всички ние трябва да се използваме от тази природна даденост, да..

обновено на 18.05.24 в 08:16
Община Болярово

Информационна среща в Болярово по Проект „Еко-кошница, моля!“

На 24 май от 15:30 часа в сградата на НЧ „Възраждане-1912г.“, град Болярово МИГ – Елхово – Болярово, съвместно с община Болярово, организира информационна среща в изпълнение дейностите по Проект „Еко-кошница, моля!“. Проектът е изпълняван съгласно административен договор № РД 50-54/17.03.2023 г. по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за..

публикувано на 17.05.24 в 16:41

19 души са загинали при трудови злополуки в страната

В следствие на трудов травматизъм от началото на годината 19 души са загубили живота си в страната.  Сериозен ръст на трудовите злополуки се отчита и за цялата 2023 година, съобщи директорът на агенция "Главна инспекция по труда" Екатерина Асенова на регионален форум в Ямбол.  Статистиката показва, че трудовите злополуки стават..

публикувано на 17.05.24 в 16:33