Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Еразъм+“: По-висок бюджет за мобилност, обучение и стажове през 2022 година


Увеличеният бюджет от близо 4 млрд.евро за следващата година на програмата „Еразъм+“ дава нови възможности за обучение в чужбина, стажове, обмен на персонал и проекти за трансгранично сътрудничество в различни области. Това е най-успешната европейска програма, посочи евродепутатът Асим Адемов:

„Въпреки тези две трудни години, които минаха заради пандемията, новините на програмата  „Еразъм+" са добри, защото благодарение на комисията по култура и образование в Европейския парламент, в която работя и аз, успяхме да увеличим парите за следващия програмен период. Програмата ще продължи да подкрепя дейности и да ги финансира в областта на образованието, обучението, младежта и спорта.

Това е най-успешната европейска програма, най-емблематичната - символ на европейската интеграция. Програмата вече е отворена за ученици, студенти, учащи в професиналните училища, възрастни учащи се, участници в младежкия обмен. 
Ще се използват и средства за трансгранично сътрудничество. Те могат да бъдат между висши учебни заведения, инициативата  „Европейски университети", училища, институти за подготовка на учители. 

През следващата година „Еразъм+“ ще отбележи 35 години от създаването си. Важно е приобщаването на младите хора да продължи. Ние сме длъжни и трябва да успеем да предизвикаме интереса на младите хора  към демократичния процес, към изборния процес, към възможностите за диалог и партньорство между младите хора в Европейския съюз, които дава програмата „Еразъм+“. При взимането на управленски решения на местно, на регионално и европейско равнище ще доведе до една много по-успешна интеграция. Колкото повече младежи, високообразовани се включат в процеса за силна и солидарна Европа, толкова повече в нашите общества  демокрацията ще е по-силна, по-устойчива,  по-стабилна. 

Можем и да обобщим, че Европейският съюз е един добър свят, но младите хора след нас трябва да създадат един още по-добър свят, много по-екологичен, много по-приобщаващ и много по-солидарен.", допълни Асим Адемов. 

Бургаският свободен университет е от  първите четири висши училища в страната, който се присъедини към инициативата „Еразъм без хартия”. Така се спестяват излишни разходи за администраторите по  европейската програма. Предвидена е дигитализация на целия административен процес за европейската студентска карта, посочи ректорът проф.Галя Христозова:

„От няколко години програмата „Еразъм+“ вече действа и в други континенти. Ние взехме много лесно това решение, защото при всички случаи когато трябва да подписваме споразумение или когато трябва да приемаме входящи студенти, или да изпращаме наши студенти се налага да се подготвят различни документи, които до този момент изпращахме по пощи, както и чрез сканиране, които бавят процеса на контакти. "Еразъм без хартия" дава възможност да осъществяваме контакт на електронна платформа, в която всеки един университет си въвежда всички данни, свързани с контактите с другите висши учебни заведения, а документите се подписват с електронен подпис, имаме в БСУ опит в това.

Всяка година  „Еразъм+“ разширява своите възможности. Два от приоритетите през 2022 година са свързани с учителските академии и алианс за иновации. Приоритет ще бъде и младежката заетост.  Във връзка с Европейската година на младежта има различни инициативи, които са много полезни за студентите, като разширяване на възможностите за учене в друг университет, най-вече с възможността за практика."


По думите на проф.Христозова в последната година се повишава интересът към студентските практики, като има заявени вече няколко такива. В новия период на програмата  „Еразъм+“ е заложено и обучение на администрацията.  


#РестартирайЕвропа



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Просветното министерство публикува верните отговори от изпита по БЕЛ за 7 клас

Подробен преразказ по произведението "Изборът" на Кристин Димитрова и съставяне на теза по цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов. Това бяха две от общо 26 задачи, с които трябваше да се справят седмокласниците на национално външно оценяване по български език и литература.  Министерството на образованието и науката публикува на сайта си..

публикувано на 19.06.24 в 16:31

Млад преподавател от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ отличен на лекарски форум

Доктор Христо Хлебаров, асистент по обща хирургия към Медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, бе отличен с приз в категория „Най-добър клиничен случай от млад лекар“. Това се случи на провелия се ежегоден венозен форум – Phlebacademy 2024, организиран под егидата на Българското  национално дружество по съдова и..

публикувано на 19.06.24 в 10:20

Над 59 000 седмокласници на НВО по български език и литература

Очаква се над 59 000 седмокласници да се явят на Национално външно оценяване по български език и литература. Изпитният вариант за него ще бъде изтеглен в 7 ч. в Министерството на образованието и науката. Изпитът, резултатите от който участват във формирането на бала за кандидатстване в гимназии, ще започне в 9:00 ч. и ще се проведе в 1665 училища в..

публикувано на 19.06.24 в 07:45

Три нови магистърски програми на СУ ще се изучават в бургаския филиал

Три нови магистърски програми на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се изучават в бургаския филиал от тази година, съобщават от ВУЗ-а. Те са в професионално направление „Науки за земята“ и имат за цел подготовка на специалисти за справяне с проблемите, предизвикани от измененията на климата и..

публикувано на 18.06.24 в 13:48

В Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието

Кметът Димитър Николов и представители на учителските синдикати в Бургас подписаха новия Колективен трудов договор в сферата на образованието. В документа са договорени условията на труд и заплащане в учебните заведения.  Предвидено е увеличение на допълнителните плащания и увеличение на заплатите на квалифицирания непедагогически персонал в училищата и..

публикувано на 18.06.24 в 12:14

Курс по японски език и култура за ученици през юли в Бургас

Двуседмичен курс „Мацури - магията на японските летни фестивали“ ще се проведе в Бургас. Организатори са Филиалът в Бургас на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Факултета по класически и нови филологии, Катедра Японистика.  Курсът е предназначен за ученици от 7 до 12 клас и ще се провежда всеки делничен ден в периода от 29 юли до 10..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Тракийският университет в Царево започна кандидатстудентската си кампания

В Общинския исторически музей в Царево  Тракийски университет – Стара Загора даде официален старт на кандидатстудентската си кампания в черноморския град. За втора поредна година старозагорското висше училище предлага възможности за изнесено обучение по редица свои специалности в базата си в Царево. На информационен щанд представители от..

публикувано на 15.06.24 в 08:43