Да пазиш мечтата си, да я преследваш и реализираш-един пример, че когато имаш план всичко е възможно, ни дава Деница Георгиева, която тази година отвори собствена пекарна в Бургас. 35-годишната майсторка, е приела мисията да докаже на бургазлии, че хлябът не е просто бял и черен, а носи душа.
„Аз съм едно обикновено момиче, което прави хляб“, казва за себе си Деница Георгиева. Завършила е Колежа по туризъм, майка е на едно дете, дълги години е работила в магазин за детски играчки. Но винаги в сивото ежедневие е пазила ревниво мечтата си да има свое място, където да радва хората с вкусни печива. На попрището жизнено в средата прави решаващата крачка. Занаятът учи при известен майстор пекар от Пловдив. Отначало той не иска да я вземе била "слабичка", а пекарството е тежък занаят. Упоритостта и волята й го впечатляват:
"Когато човек се докосне до негово нещо, просто го усеща-като любовта. Може би покрай дъщеря ми, нейните детски събития, празниците вкъщи, съм усетила, че това съприкосновение с тестото, с хляба, ме прави щастлива. Дава ми усещане за пълнота и смисъл. Ученичка съм на може би най-добрият пекар в България-Георги Лефтеров, който има ученици и в страната и в чужбина, които създават успешни пекарни. Невероятен човек, с голямо сърце, който видя потенциал в мен и дори ме накара да повярвам в себе си."
Още 2 години трае менторската програма за нови рецепти и как да стигнеш до хората, а денят и нощта се сливат понякога, за да го има прясно изпечения хляб от различни закваски, които дават и разнообразието от вкусове:
"Захранвам си закваските, замесвам хляба, пека го, това отнема много часове, но когато се прави с желание не тежи. Има много видове хляб, работи се с ръж, пшеница, спелта, и чужди и български, с различна едрина на смилане, всичко има значение. Любим е хлябът с лук, ръжено пшеничният с орехи и сини сливи, хляб с масло по руска рецепта. В Бургас се предпочитат 100% ръжените хлябове. Хората са позагубили доверие в хляба, отдръпнали са се, ще се радвам, ако това се промени!"
Коледният дух се усеща и в пекарната на Деница, не само в украсата:
"Моят коледен лист е наречен коледен манифест. Включва големи коледни хлябове с паричка. Спецификата е в оформянето, може да е с орнаменти. Тази година съм намислила, разбира се, който иска, хлябът му да бъде направен със специална просфора, която е копие на 130-годишна такава. Основното е доброто послание, което се влага!"
В коледния манифест има още джинджифилови човечета, дрезденски щолен с ядки и плодове, миланско панетоне, староруски кулич с боровинки и мед, датски ръжен хляб с ядки и сушени плодове.
Чрез Хранителния кооператив, който прави фермерски пазари на площад "Тройката", майсторството на Деница достига до повече хора. Как се намира баланса между бизнес начинанието и мисията да прави хляб с душа:
"Сложно е, но пък и не толкова, аз вярвам, че когато човек има желание ще потърси начин. Най-важно е наистина да се влага много любов, защото хората го усещат, тестото го усеща. Вярвам в поговорката: "Тръгни-пътят сам ще се появи!"
Повече чуйте в звуковия файл.
Четири екипа на „Електроразпределение юг“ работят в момента на терен за бързото възстановяване на елетрозанхранването в средецкото село Росеново. Електропопроводът, който захранва населеното място е изгорял, поради близостта си до изгорелия цех за пластмаса край Средец. Това обясни за БНР Бургас говорителят на дружеството Петър Костадинов...
Системата за ранно предупреждение BG Alert се задейства заради опасно високите температури. Вероятността от възникване на пожари е сериозна. Точно в 10 часа се чу сигнала, който ще звучи в следващите три дни между 10:00 - 11:00 и 16:00 - 17:00. Целта е достигане до възможно най-голям брой граждани и гости на областта с призив за повишено внимание и..
Мобилна станция на регионалната екоинспекция вече прави замервания за качеството на въздуха в района на пожара в Средец . Първите резултати чакаме към обяд, каза кметът Иван Кичев. В цеха за пластмаса на входа на града все още има тлеещи огнища, но пожарът е овладян. Първите изследвания снощи показаха повишени нива на метан и..
Заради очакваните изключително високи температури и повишената пожароопасност, системата за ранно предупреждение BGAlert ще бъде задействана всеки ден в следващите три дни в часовете между 10:00 - 11:00 и 16:00 - 17:00. Това съобщиха от Областна управа. Целта е достигане до възможно най-голям брой граждани и гости на областта с призив за повишено..
Пожарът в Средец се разраства и огънят вече е преминал пътя. Кметът на село Светлина Иван Айрянов, който е сред доброволците на място съобщи, че гори в двора на професионалната гимназия. "Духа много силен вятър и носи отломки, затова е много важно хората да си гледат дворовете да не попадне някоя и да се разрази пожар. Духа много силен южен вятър, който..
След големия пожар във вилна зона „Острицата“ община Бургас форсира преписката за обособяване на улици и изграждане на водопровод там. Тя е окомплектована и внесена от кмета Димитър Николов за разглеждане на заседанието на Общинския съвет на 29 юли. Подробният устройствен план за улична регулация и последващо изграждане на техническа..
Пожар избухна между язовир Порой и несебърското село Оризаре. Горят сухи треви и храсти. Димът се вижда от далече, защото огънят е обхванал голяма площ и заради вятъра се разпространява бързо. Не се налага евакуация на жителите на Оризаре, заяви деректорът на РЗПАБ в Бургас старши комисар Николай Николаев. В 13.36 часа е получено..
След големия пожар във вилна зона „Острицата“ община Бургас форсира преписката за обособяване на улици и изграждане на водопровод там. Тя е..
Рибен фест „Поморие“, организиран от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888′, започва от днес в курортния град. Идеята на фестивала е чрез концерти,..
Мобилна станция на регионалната екоинспекция вече прави замервания за качеството на въздуха в района на пожара в Средец . Първите..