Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ватерполният „Черноморец“ закри сезона с 8 купи, две от които шампионски

С осем купи, от които две шампионски титли, СКВТ „Черноморец“ завърши една успешна 2021 година. В последното състезание за сезона – турнирът за Купата на България, жените се окичиха с бронзовите медали, докато мъжете се класираха на пето място.

Мачовете от двете надпревари трябваше да се играят в края на октомври, съответно в Бургас и София, но заради пандемичната обстановка бяха пренасочени за края на годината в Бургас.

На басейн „Парк Арена ОЗК“ мъжкият отбор на „Черноморец“ започна в турнира с две неочаквани загуби от „Черно море“ със 7:8 и от „Комодор“ с 4:9. В третия мач от груповата фаза момчетата на Петър Йонов се „събраха“ и удариха с разгромното 16:4 „Аква Спорт“. Тези две загуби и една победа изпратиха „Черноморец“ срещу „Локомотив НН“. Във финала за петото място бургазлии бяха категорични и победиха с 16:12 обиграния с опитни състезатели състав от столицата, където от два сезона играе бившият капитан на „Черноморец“ Виктор Арсенов.

„Това отлагане във времето оказа влияние върху нашето представяне. Не е тайна, че преходът от голям на малък басейн през зимата винаги е създавал проблеми на отборите ни в игрово отношение. В допълнение, заради пандемията беше нарушен тренировъчният ни процес. Беше прекъсната и дългогодишната традиция „Черноморец“ да участва в международни турнири, като дори за първи път не беше реализирана Купа Бургас в края на лятото“, коментира старши треньорът Петър Йонов.

„Подценихме първия мач и си мислихме, че ще навлезем в турнира без проблем. С известна доза шанс „Черно море“ ни победи. Срещу „Комодор“ не можахме да намерим противодействие на опитните играчи и да преодолеем вратаря им. Едва в третия мач намерихме своя ритъм, мобилизирахме се, показахме ниво и победихме „Аква Спорт“. Като трети в групата се изправихме срещу третия от другия поток „Локомотив НН“ и спечелихме двубоя за петото място,“ обобщи участието на тима Петър Йонов, като подчерта, че ще бъдат направени анализи и изводи от представянето. Припомняме, че в последните четири години мъжкият ни тим игра финал четири пъти – в първенството и за купата.

Положителното от този турнир е, че в групата „Черноморец“ разполагаше със 17 състезатели, четирима от тях абсолютни дебютанти при мъжете. Отлично включване направи шампионът с U15 Калин Узунов, който е брат на Виктор Узунов – обявен за голмайстор на турнира с 16 гола и „абониран“ за индивидуалната награда.

„Отборът се развива и ще влезем уверено в държавното първенство за мъже“, бе оптимистичният коментар на председателя на СКВТ „Черноморец“.

Паралелно с турнира при мъжете се проведе и битката при жените. На басейна в „Меден рудник“ от четири отбора участници момичетата от „Черноморец“ извоюваха бронзовите медали.

Така през изминалия вече състезателен сезон „Черноморец“ е шампион в две възрасти – юноши U15 и девойки U17, като за дамите това е историческа първа титла в историята въобще на бургаската водна топка. Златото нашите ватерполисти украсиха с още две вицешампионски купи – в първенството на мъжете и при юношите U17. Витрината с отличия възпитаниците на треньора Петър Йонов попълниха и с два бронза – жени и юноши U19, третият бронзов медал извоюва отборът девойки U15 на турнира за Купата на БФВТ.

Резултати в груповата фаза – мъже: Черноморец – Черно море 7:8; Черноморец – Комодор 4:9, Черноморец – Аква Спорт 16:4; Аква Спорт – Комодор 7:7; Аква Спорт – Черно море 5:5; Комодор – Черно море 6:8. ЦСКА – Славия 9:8; Локомотив НН – КПС Варна 6:13; ЦСКА – КПС Варна 4:6; Локомотив НН – Славия 14:12; ЦСКА – Локомотив НН 13:11; КПС Варна – Славия 12:5.

Мач за 5-6 място: Черноморец – Локомотив НН 16:12; Мач за 7-8 място: Аква Спорт – Славия 11:9. Полуфинали: КПС Варна – Комодор 9:5; Черно море – ЦСКА 7:15. Мач за 3-4 място: Комодор – Черно море 9:8; Финал: КПС Варна – ЦСКА 10:9. Носител на Купа България стана тимът от Варна. В класирането следват: ЦСКА, Комодор, Черно море, Черноморец, Локомотив НН, Аква Спорт, Славия.

Резултати жени: Локомотив НН – Арена Бургас 15:9; Ботев 2000 – Черноморец 19:6; Локомотив НН – Черноморец 21:6; Ботев 2000 – Арена Бургас 20:3; Черноморец – Арена Бургас 14:10, Локомотив НН – Ботев 2000 - 9:9. С по-добра голова разлика в турнира Ботев 2000 детронира от върха столичанки и вдигна купата. На трето място е Черноморец, четвърти Арена Бургас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сърбия срещу Англия във фокуса на европейското първенство по футбол

Европейското първенство по футбол в Германия ще продължи днес с нови три мача. В четвърта група, в Хамбург, от 16 часа съперници ще бъдат съставите на Полша и Нидерландия.  Следващите два мача са от 3-та група. От 19 часа в Щутгарт, Словения - Дания. Един от отборите, сочени сред фаворитите за европейската титла - Англия, започва участието си на Евро..

публикувано на 16.06.24 в 08:42
Шихан Тони Петров

Шихан Тони Петров: В нашата работа възпитание и дух са едно цяло, само така се постигат успехи (видео)

В Спортен център ПМГ “Акад. Никола Обрешков” се проведе Традиционният национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана за полицаи и военнослужещи.  Той бе ръководен от Шихан Тони Петров - 7 Дан, международен инструктор и Гранд Мастър по оперативни полицейски процедури с проведени до момента 175 международни семинари на..

публикувано на 16.06.24 в 08:00

През уикенда в Бургас - състезания по джет, уиндсърф, плуване, вдигане на тежести и тенис на маса

Стартът на Джет шампионата на България е в Бургас. Плаж "Крайморие" е домакин на първия кръг от Националния шампионат този уикенд - 14-16 юни. Инициативата и организацията е на местния клуб „Акватракс“ и Община Бургас. Сили ще премерят над 50 състезатели от България, Румъния и Гърция в различните категории. Водещ на състезанието ще бъде най-успешният..

обновено на 15.06.24 в 08:32
Германия - Шотландия

Германия с категорична победа за начало на Евро 2024

Домакинът Германия започна с лека и категорична победа с 5:1 срещу Шотландия на старта на Европейското първенство по футбол. В мач от Група А в Мюнхен германците не оставиха никакво съмнение в превъзходството си срещу островитяните, чиито футболисти се оказаха лесни жертви за своите съперници.  Германия от самото начало взе диригентската палка в мача..

публикувано на 15.06.24 в 07:48

Селекционерът на Германия призова нацията да подкрепя отбора си

Селекционерът на Германия Юлиан Нагелсман призова нацията да подкрепя докрай футболистите, докато домакините се готвят да открият Евро 2024 тази вечер срещу Шотландия. "Искам да се обединим като нация и да подкрепяме германския национален отбор, включително и на стадиона. Това е изключително важно. Трябва да използваме по всякакъв начин домакинското..

публикувано на 14.06.24 в 22:05
Финалът е на 14 юли в Берлин

Пълна програма на Евро 2024

Отборът на Германия открива Евро 2024 с двубой срещу Шотландия тази вечер. Мачовете от груповата фаза ще се играят в три часови пояса - 16:00ч., 19:00ч. и 22:00ч. Осминафиналите ще се провеждат в 19:00ч. и 22:00ч., а полуфиналите и финалът ще са в 22:00ч. Всички часове са в българско време. Финалът на първенството е на 14 юли в Берлин.  Пълна..

обновено на 14.06.24 в 21:59

Сувенирна топка на Христо Стоичков ще бъде разиграна на благотворителен търг в Бургас

22 отбора от пет държави ще се включат на 14 и 15 юни в Спортен комплекс "Славейков" в традиционния благотворителен турнир по футбол, в подкрепа на децата на загинали служители на МВР. Турнирът е част от спортния календар на Община Бургас и Международната полицейска асоциация (ИПА). Международното участие включва два отбора от Румъния, и по един от..

обновено на 14.06.24 в 16:02