Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помощи de minimis и за производителите на рибни продукти

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС


Предвижда се държавата да подпомогне производителите на рибни продукти с помощи de minimis за 2022 г. За това настояват и от Асоциацията БГ ФИШ. Причината са увеличените цени на електроенергията и на фуража.

За да получат помощта производителите трябва да отговарят на определени условия. До 20 януари те трябва да изпратят попълнени таблици с информация за своите разходи за електроенергия, фуражи, производство на риба, за заплати и осигуровки. След това те ще бъдат предоставени на Министерството на земеделието и храните и държавата ще определи какви точно средства ще бъдат отпуснати за сектора.

В момента в риборазвъждането се наблюдава драстичен скок на цените на фуражите, а някои банки вече започват да предлагат и кредити за това, обясни председателят на Асоциацията БГ ФИШ Йордан Господинов. „Драстично се повиши цената на фуража и предстои от следващия месец според банкерите още увеличения на база на борсовите цени, световните, защото ние не можем да влияем нито на пшеницата, нито на слънчогледа, на соята. Това са добавки и основни компоненти за фуражите. Транспортните разходи за фуражите също растат. Фуражите се произвеждат също с електроенергия. Това е едното от перата, които силно ни притесняват. Ние рибата, която сме я заложили не можем да спрем да я храним, т.е. трябва да продължим да купуваме фуражи. Второто – електроенергията. Рибата е единствената храна, която се замразява дълбоко, шоково и се съхранява при -21 градуса. Това е свързано с много разход на електроенергия“, поясни той.

Господинов допълни, че след поредица от разговори с Министерството на земеделието и храните е изготвена таблица, в която иска да бъде попълнена информация за разходите за фураж на едно стопанство. „Това е един измерител, който може да бъде компенсиран, защото фуражът е закупен с фактури. Не може да е закупен 10 000 тона фураж, а да е отгледан примерно 1000 тона риба, защото коефициентът е приблизително 1 към 1. Има таблици, по които се изчислява колко фураж е закупен, колко е изразходван, а не да е препродаден и същевременно колко риба е произведена и продадена през системите, които гарантират плащане на данъци и прозрачност. Ние настояваме за помощ de minimis  и тя да бъде дадена на базата на изхранен фураж/произведено количество риба. На произведено количество риба няма как да се плати, защото това ще бъде в нарушение на европейското законодателство“, обясни той.

Очаква се схемата да бъде реализирана още в първото полугодие, допълват от Асоциацията БГ ФИШ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Череши

Късните череши - дребни, с цени между 3 и 4 лева за килограм

Пазарни цени между 3 и 4 лева за килограм за късните череши очакват производители от Айтоско. Изкупните цени са двойно по-ниски. В района отчитат слаба реколта, с дребен плод.  Основната причина, според Панайот Которов от земеделска кооперация „Единство“, е сушата. По-късните дъждове не са помогнали съществено, дори при ранните череши са нанесли..

обновено на 21.05.24 в 13:17

Област Бургас е на 12-о място по заплати в България

Заплатите в Бургас нареждат областта на 12-о място от общо 28-те в България, показват предварителни данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината. Средното брутно възнаграждение там е малко над 1700 лева при средно за страната от близо 2 200 лева. Номер едно по заплати у нас остава столицата, където средната..

публикувано на 21.05.24 в 12:32

С нов туристически център и множество атракции Ахелой посреща летовници

С откриването на Туристически информационен център и множество нови атракции Ахелой ще посрещне своите туристи това лято. В курортното селище очакват предимно българи, но традиционни гости са им също германци, украинци, румънци и англичани.  Преди старта на курортния сезон Ахелой мобилизира голяма част от местните жители в двудневна..

публикувано на 21.05.24 в 09:10

Да се игради достъпна среда за хора с увреждания в басейна в "Меден Рудник"

Община Бургас иска да кандидатства за финансиране за изграждането на достъпна среда за хора с увреждания в плувния басейн в комплекс „Меден рудник“. Докладната записка е внесена в местния парламент от зам.-кметът Манол Тодоров.  От декември 2020 г. закритият плувен басейн в „Меден Рудник“ се стопанисва и управлява от ОП „Общински имоти“...

публикувано на 19.05.24 в 13:20

В Несебър президентът даде старт на Лято 2024

В Несебър пред дипломати, служебни министри от кабинет, кметове и представители на държавни институции президентът Румен Радев откри официално летния туристически сезон. Инициативата е под патронажа на държавния глава и се прави за първи път.  В словото си Румен Радев апелира държавата да вложи сили и средства, за да отвоювапрестижно място на страната ни..

публикувано на 17.05.24 в 19:57

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. Днес ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото..

публикувано на 17.05.24 в 12:07

Румен Радев открива сезона в Старинен Несебър

Днес ще бъде официално отрит летния туристически сезон. Церемонията е под патронажа на президента Румен Радев и ще се проведе пред портите на Старинен град Несебър. Ще присъства и ресорният служебен министър Евтим Милошев, както и представители на българските институции и на дипломатическия корпус у нас.

публикувано на 17.05.24 в 08:29