Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Созопол и Руен още очакват дърва за огрев

Снимка: БГНЕС


Все още не са доставени на 100 % дървата за огрев в общините Руен и Созопол. Очакваше се хората да си получат заявените количества в края на миналата година. В момента Община Созопол е осигурила необходимата дървесина, но забавяното е заради частните фирми, които трябва да я доставят. Община Руен очаква да получи от горското стопанство в Айтос още около 3000 куб. м.

По високите части на община Руен вече има сняг, но все още някои домакинства не са получили пълното количество заявени дърва за огрев. От 50 000 куб. м., които се полагат за община Руен, към 6 януари са доставени близо 47 000 куб. м., обясни кметът на Исмаил Осман. „Има още около 3 %, които са взели половината дърва и чакат другата. Преди два дни се срещнах с директора на горското стопанство в Айтос. Той ми каза, че максимум до 20 януари хората ще си получат дървата“, допълни той. Проблем с доставките в момента има в селата Добромир, Мрежичко, Струя, Трънак, Каравельово.

На 95 % са раздадени дървата за огрев в община Созопол. Остават още около 400 – 500 куб.м., обясни кметът Тихомир Янакиев. „Това са основно случаи, в които на адреса на една къща заявките са две – на единия етаж живеят родителите, на другия са младите. Ние сме преценили, че след като сме доставили едната част от дървата на този адрес, другата част не е спешна, защото те могат да се обслужват по между си. Иначе при тези, които са сами на адрес, по 5 куб. м., които трябва да получат, на 99 % са доставени“, поясни той.

Забавяне на доставките за някои населени места в община Созопол са се получили и заради констатирани нередности. „Дървесина, която е била с адрес на доставка село Зидарово, контролните органи и на държавното горско и на нашето предприятие „Озеленяване и гори“, констатираха разтоварване на такава дървесина в село Маринка, общ. Бургас. Респективно започнаха да текат съответните проверки, което също забави доставката на дърва до село Зидарово. Ние започнахме да проверяваме всеки един адрес и всеки един човек. Тези хора, за които били платени дървата обясниха, че са с постоянен адрес в село Зидарово, останали им малко дърва и имали стринки и чичовци в Маринка“, обясни Янакиев. Той допълни, че има хора, които се възползват от ниската цена на дървата в Созопол и правят солидни печалби от препродажбата им. „Много често сме забелязвали да се пишат хора, които не се отопляват на дърва, но присъстват в списъците ни и тези на ГРАО като постоянно живеещи в община Созопол. Взимат дърва на тяхно име, а реално дървата се използват за търговия“, поясни кметът.

Община Созопол предвижда тази година да бъде завишена цената на дървата за огрев от 39 лв. на куб. м. на 49 лв. на куб. м. „След като местното население се снабди с необходимите количества, след това обикновено остава още дървесина“, допълни Янакиев. Тя се търгува свободно и цената й също се предвижда да бъде завишена от 49 лв. на куб. м. на над 60 лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас ще е домакин на международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“

Четиринадесетата международна конференция „Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство“ – DiPP2024 ще се проведе в Бургас. Тя ще е от 26 до 29 септември и се организира от Института по математика и информатика при Българска академия на науките, под патронажа на  ЮНЕСКО  и с подкрепата на Фонд „Научни изследвания“..

публикувано на 24.09.24 в 17:15

Сесията в Поморие се провали заради липса на кворум

Сесията на Общинския съвет в Поморие днес се провали заради липсата на кворум.  11 от съветниците от Земеделски народен съюз, ПП-ДБ, ИТН и Алианс за права и свободи не влязоха в зала. Само част от тях са внесли заявление, че ще отсъстват по здравословни причини.  Явно вече влизаме в кампания, коментираха от общинската администрация и посочиха като..

публикувано на 24.09.24 в 17:14

Пътник е починал при полет от Бургас до Ливърпул

"Скай нюз" съобщи, че пътник е починал по време на полет от България за Обединеното кралство. Няма информация за самоличността на пътника. Съобщението за трагедията по време на полет от Бургас за Ливърпул с компанията Jet2 е от днес, но самият инцидент е станал на 16 септември. Около два часа след излитането на полет LS3214 от Бургас е..

публикувано на 24.09.24 в 17:07

Протестиращи от кв. "Инцараки" - Свети Влас: Живеем в кал и тъмнина /ОБНОВЕНА/

Липса на улици и улично осветление и плащане на скъпа вода изкара на протест живущи в квартал „Инцараки“ в Свети Влас. Недоволните обсадиха сградата на Общинския съвет в Несебър. Там те отново поставиха нерешените повече от 20 години въпроси за квартала си.  "Искаме улици!", "Живеем в кал и тъмнина", "Къде ни е градската инфраструктура?"..

обновено на 24.09.24 в 13:48

Проверка е установила на пазара сирене, което съдържа над 75% вода

Сирене, което съдържа над 75% вода, са установили на пазара при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично. В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне 6 лв...

публикувано на 24.09.24 в 13:19

Жители на Свети Влас на протест за улици и осветление в квартал "Инцараки"

Жители на квартал "Инцараки" в Свети Влас ще се съберат на протест пред сградата на Общинския съвет (ОбС) в Несебър днес.  Това съобщиха от Сдружението на собствениците в квартала, което е организатор на протеста. Той е насрочен за 10:30 часа. Недоволството е във връзка с бездействието на Община Несебър и Общинския съвет относно липсата на улици и..

обновено на 24.09.24 в 09:45

Затварят се улици в кв. "Рудник" поради ремонт на водопровод

Затваря се за движение от днес ул.  „Йорданка Николова“ от кръстовището с ул. „Искър“ до кръстовището с ул. „Жечка Карамфилова“ в кв. "Рудник", Бургас. Причината е продължаващите дейности по  извършване на реконструкция и модернизация на участъци от водопроводната и битова канализационна мрежа със сградни отклонение в квартала. Дейностите ще..

публикувано на 24.09.24 в 08:45