Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 29 януари

Снимка: Pixabay

2022 година. България е член на Европейския съюз. Живеем във време, в което туристи се разхождат в космоса, а информацията е на части от секундата до нас. А общини в България въвеждат режим на тока за уличното осветление. В някакво странно спокойствие, държавата не бърза да приема мерки, за да помогне не само на бизнеса, който вече не издържа на постоянно растящите цени на електроенергията, но и на болници, администрации, дори църкви.

Една колежка беше ходила навремето на екскурзия в Албания. Там ѝ разказали за режима на тока преди много години. Албанци забелязали, че на съседните гръцки острови свети и нощем и попитали Енвер Ходжа защо. А той отговорил: Защото гърците са много бедни и се налага да работят и нощем.

Не знам дали е виц или истинска история, но ние ще сме на другия полюс – ще гасим, за да не работим, защото сме бедни.

Това е обзорното предаване на БНР-Бургас „Ден до пладне“, ето и акцентите:

-  Започва административна процедура по присъединяването на Каменар за квартал на Поморие. Това реши през седмицата местният парламент.

-  В сигнал до кмета на Бургас и до председателя на Общинския съвет,  от ОЗБГ посочват, че улица Оборище, в участъка между „Богориди“ и „Средна гора“ се нуждае отдавна от ремонт.

-  Фотоволтаичен парк на площ от 140 хектара застрашава местообитания, защитени от зоната "Натура". За това алармират от коалицията „Да запазим природа в България“. Ако има някаква намеса върху зоната, тя ще е минимална, твърдят от фирмата, изготвила екологичната оценка.

-  По темата за високите цени на електроенергията:

-  С около 100 000 лева повече е месечната сметка за ток и парно на областната болница в Бургас в сравнение с преди година. Повече от два пъти са се увеличили разходите и на общинските болници в областта.

-  Още две  бургаски общини тази седмица заявиха, че въвеждат ограничения в потреблението на ток.

-  Високите сметки за ток и газ от края на миналата година притесниха, както промишлените предприятия, така и общинските администрации в цялата страна, потърпевши се  оказаха и болниците  и не на последно място църквите и  манастирите.

-  30 семейства от недовършения небостъргач в бургаския квартал „Меден рудник“ бяха сюрпризирани със сметки за ток над 600лв.за месец декември. Причината е, че сградата няма акт 16 и хората плащат промишлен ток.

-  Общинското предприятие Бургасбус въведе  временни промени в разписанието на градския транспорт. От  движение бяха спрени  тролейбусите в града и отпаднаха  последни курсове на някои автобуси.

-  На фона на скъпия ток и растящата инфлация в Бургас поскъпнаха и лекарствата. Ново поскъпване и на цената на хляба с 20% предстои в Бургас.

-  От тази година може да ползвате данъчно облекчение за извършен ремонт в дома ви.

-  Наближава финалът на първото издание на националния литературен конкурс "Любовта е извор“.

-  Това е предаването „Ден до пладне“, до 12 – с Ваня Желева и с мен, Мариян Иванов


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във връзка с ВиК ремонт временно се спира движението по ул. „Търговска“

Бургаската улица „Търговска“ (бивша ул. „Комлушка низина“) ще бъде затворена   за движение на пътни превозни средства в участъка от кръстовището с бул. „Захари Стоянов“ до вход-изхода за магазин „Мосю Бриколаж“. Това ще се случи за периода от 19.00 часа на 07.10.2022 год. до 05.00 часа на 08.10.2022 г, както и от 19 часа на 08.10.2022 год. до 05.00..

публикувано на 06.10.22 в 15:30

Лошите новини след преброяването: топим се, намалява работната ръка

Намалява броят на хората в трудоспособна възраст в област Бургас, показват данните от преброяването. Единствената община с положителен прираст в региона е Несебър. Оправданието „не мога да си намеря жена“ не важи за мъжете от областта. В региона на 1 000 жени се падат по 930 мъже. Или, обобщено, има свободни поне 13 820 жени, според..

публикувано на 06.10.22 в 15:13

Осиновителска кампания за кучета тази неделя в Бургас

Осиновителска кампания организира Приютът за безстопанствени кучета на Община Бургас. Инициативата е  под надслов „Любовта няма порода“, а нейни инициатори са Община Бургас и партньорски организации. На 09 октомври, неделя, от 10:00 до 14:00 часа в Морската градина до Пантеона  всеки ще има възможност да се срещне отблизо с харесано от него..

публикувано на 06.10.22 в 14:35

Добрата новина след преброяването: Бургас на второ място по млади жители у нас

Област Бургас е на второ място у нас по най-висок дял на младо население в страната, след региона на Сливен. Това е една от малкото положителни тенденции, на фона на негативните демографски данни, очертали се след последното преброяване.  С 8,5% е намаляло населението на област Бургас „Едната положителна тенденция е, че няма нови..

публикувано на 06.10.22 в 12:54

НАП: Сезонните работници се осигуряват здравно сами

Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плащат здравните си осигуровки сами. Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. За целта сезонните работници, както и безработните,..

публикувано на 06.10.22 в 10:48

Асен Меджидиев: Ще има 600 лева към заплатите на РЗИ, но само за октомври (ОБНОВЕНА)

По 600 лева средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев: „ Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10..

обновено на 05.10.22 в 21:16

Затварят уличката срещу спирката в Черноморец

Улицата между автоспирката в град Черноморец и парка ще бъде затворена за движение на автомобили. Това информират от Община Созопол. От 6 октомври автобусите ще спират на   ул. Дружба №7. Това се налага поради започналите ремонтни дейности по спирката. 

публикувано на 05.10.22 в 16:14