Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 29 януари

Снимка: Pixabay

2022 година. България е член на Европейския съюз. Живеем във време, в което туристи се разхождат в космоса, а информацията е на части от секундата до нас. А общини в България въвеждат режим на тока за уличното осветление. В някакво странно спокойствие, държавата не бърза да приема мерки, за да помогне не само на бизнеса, който вече не издържа на постоянно растящите цени на електроенергията, но и на болници, администрации, дори църкви.

Една колежка беше ходила навремето на екскурзия в Албания. Там ѝ разказали за режима на тока преди много години. Албанци забелязали, че на съседните гръцки острови свети и нощем и попитали Енвер Ходжа защо. А той отговорил: Защото гърците са много бедни и се налага да работят и нощем.

Не знам дали е виц или истинска история, но ние ще сме на другия полюс – ще гасим, за да не работим, защото сме бедни.

Това е обзорното предаване на БНР-Бургас „Ден до пладне“, ето и акцентите:

-  Започва административна процедура по присъединяването на Каменар за квартал на Поморие. Това реши през седмицата местният парламент.

-  В сигнал до кмета на Бургас и до председателя на Общинския съвет,  от ОЗБГ посочват, че улица Оборище, в участъка между „Богориди“ и „Средна гора“ се нуждае отдавна от ремонт.

-  Фотоволтаичен парк на площ от 140 хектара застрашава местообитания, защитени от зоната "Натура". За това алармират от коалицията „Да запазим природа в България“. Ако има някаква намеса върху зоната, тя ще е минимална, твърдят от фирмата, изготвила екологичната оценка.

-  По темата за високите цени на електроенергията:

-  С около 100 000 лева повече е месечната сметка за ток и парно на областната болница в Бургас в сравнение с преди година. Повече от два пъти са се увеличили разходите и на общинските болници в областта.

-  Още две  бургаски общини тази седмица заявиха, че въвеждат ограничения в потреблението на ток.

-  Високите сметки за ток и газ от края на миналата година притесниха, както промишлените предприятия, така и общинските администрации в цялата страна, потърпевши се  оказаха и болниците  и не на последно място църквите и  манастирите.

-  30 семейства от недовършения небостъргач в бургаския квартал „Меден рудник“ бяха сюрпризирани със сметки за ток над 600лв.за месец декември. Причината е, че сградата няма акт 16 и хората плащат промишлен ток.

-  Общинското предприятие Бургасбус въведе  временни промени в разписанието на градския транспорт. От  движение бяха спрени  тролейбусите в града и отпаднаха  последни курсове на някои автобуси.

-  На фона на скъпия ток и растящата инфлация в Бургас поскъпнаха и лекарствата. Ново поскъпване и на цената на хляба с 20% предстои в Бургас.

-  От тази година може да ползвате данъчно облекчение за извършен ремонт в дома ви.

-  Наближава финалът на първото издание на националния литературен конкурс "Любовта е извор“.

-  Това е предаването „Ден до пладне“, до 12 – с Ваня Желева и с мен, Мариян Иванов


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания за успешна реализация сред ученици от Болярово

Кампания “Пътят на успешната реализация”, сред учениците от СУ “Д-р Петър Берон” в  Болярово проведе мултидисциплинарният екип към Комплекса за интегрирани услуги. Целта на кампанията е насърчаване на учениците  да завършат и продължат своето образование, за да придобият знания, умения и компетенции за успешна реализация. Кампанията  се проведе с..

публикувано на 07.06.23 в 10:24
Снимката е илюстративна

Започва изплащането на пенсиите

От днес до 20 юни ще се извърши изплащането на пенсиите през юни. Преводите на сумите за настоящия месец по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес, съобщиха от Националния осигурителен институт. На интернет страницата на ведомството вече има нова електронна услуга, свързана с правото на лицата да бъде..

публикувано на 07.06.23 в 09:26

Затварят участъци в Бургас и кв. Лозово

Във връзка с реконструкция на ВиК мрежата на гр. Бургас от 10 часа днес  до 17 часа на 9 юни - петък се затваря за движение на автомобили кръстовището на улиците „Фердинандова“ и „Дебелт“.  Също днес се въвежда променена временна организация в кв. Лозово - тя касае ул. „Ясенова гора“ - в участъка от ул. „Ружа“ до ул. „Комуна“...

публикувано на 07.06.23 в 09:11
Снимката е илюстративна.

Симеон Цветков: Спасители и лекарски екип на плажа има достатъчно

В началото на летния сезон хората си задават въпроси – могат ли да разчитат на спасители на плажа и на лекарски екип, които да се отзоват при спешни ситуации, на каква цена са шезлонгите и чадърите и ще има ли места за плажуване. Симеон Цветков, представителят на концесионера на плаж "Бургас – Север", каза за БНР – Бургас: „За момента..

публикувано на 07.06.23 в 08:30

Хърватският посланик откри плоча на Йосип Щросмайер в Сливен

Посланикът на Република Хърватска у нас нейно превъзходителство Ясна Огняновац откри паметна плоча на улица в центъра на Сливен, носеща името на епископ Йосип Щросмайер. Инициативата е на гражданско сдружение, носещо името на епископа и неговият председател Трифон Павлов. Автор на барелефа и плочата е скулптура Светлин Николов.  Улица „Епископ..

публикувано на 06.06.23 в 15:35

Предстоят протести в областта на културата при намален бюджет

Синдикални структури в областта на културата са готови на протестна акция, с която за седмица да оставят България без културни събития. Недоволството е свързано с исканията им бюджетът на Министерството на културата за тази година да не бъде орязан, както и искат увеличение на субсидията за културните институти и за Българското национално радио...

публикувано на 06.06.23 в 13:27
снимката е илюстративна (архив)

Царево внедри система за разделно събиране на отпадъци

През изминалата година в община Царево беше внедрена система за разделно събиране на отпадъците от хотели, заведения и други търговски обекти. От Общината информират, че това лято започва разделното събиране и на отпадъците, изхвърляни от жителите и гостите на общината. За целта на територията на общината ще бъдат разположени специални..

публикувано на 06.06.23 в 13:20