Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Седмицата на брака се търси семейството с най-много деца




За 11-та  поредна година предстои Седмицата на брака, която се отбелязва в дните между 7 и 14 февруари. Част от самата инициатива е и конкурсът, в който се търси семейството с най-много деца в страната. Това каза за БНР Бургас Михаела Джоргова, координатор на събитието за България:


„Седмицата на брака е международна инициатива, която се чества в над 25 страни по света. Целта ѝ е да обедини обществените усилия за насърчение на брака и на семейството, както и да припомни на съпрузите какво ги е накарало да се влюбят един в друг, както и да не приемат взаимоотношенията си за даденост и да инвестират време в техния брак. 

Конкурсът е част от самата инициатива, в която могат да се включат семейства с 3 и повече деца. Могат да изпратят съобщение във фейсбук страницата "Седмица на брака", в което да изпратят снимка с имената си, да посочат от колко години са заедно, имената на децата и с няколко изречения да кажат какво е за тях семейството. От 9 до 11 февруари те ще бъдат качени в един албум - "Моето голямо семейство". Техните близки приятели ще могат да гласуват за тях. Две семейства ще спечелят награда. Едната е за семейството с  най-много деца, а другото е с най-много харесвания на снимката.

На 12 февруари , по време на 6-тото издание на "Училище за успешен брак", както и във фейсбук страницата ще бъдат обявени победителите. 
До 18 часа на 8 февруари очакваме личните съобщения на участниците. Наградата е привлекателна, почивка в 5 звезден хотел  по Черноморието. 


Имаме много участници, които се включват в инициативите за поредна година. 

В доста градове имаме информация, че са се увеличили браковете за последната година. В това число е и Бургас. До ноември 2021 година 852 са двойките, които са сключили граждански брак, докато със същия период на предходната 2020 година те са били 792.
При разводите нямаме много данни, но отчитаме спад, което е също в полза на браковете. 


Отправихме покана към кметовете на по-големите общини в България. 
От Бургас все още нямаме отговор, но и преди кметът Димитър Николов е подкрепял инициативата. Венчал е двойки в Седмицата на брака.
Предполагам, че и тази година ще се включи. Има участници и от Ямбол, които са потвърдили включването в инициативата.
Предстои в Бургас и семеен семинар, предстоят и други инициативи, някои ще бъдат и онлайн предвид противоепидемичните мерки в страната. 

До 8 февруари е конкурсът, победителите в него ще бъдат обявени на 12 февруари във фейсбук страницата на събитието", посочи Михаела Джоргова.

Звуковият файл съдържа още информация.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новиян български патриарх. Той бе избран след балотаж, в който митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. "Председателят на избирателното бюро обяви Негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, получил повечето гласове, за канонично и..

публикувано на 30.06.24 в 13:29

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският митрополит..

публикувано на 30.06.24 в 11:15

140 делегати избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на Българската православна църква. След това той ще бъде въдворен като патриарх с тържествена..

публикувано на 30.06.24 в 07:39

Петровден е

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 10:07

Крайморие празнува днес

Община Бургас и Народно читалище „Петър Янев 1939“ ви канят на празника на квартал „Крайморие“.  Веселбата ще започне в 10.30 ч. на плажа в „Крайморие“ с посрещане на самия морски бог Нептун! Ще има спортни занимания, много игри и плажни забавления. От 19.30 ч. заповядайте на празничен концерт на лодкостоянката, където ще пеем с Преслава..

публикувано на 29.06.24 в 08:44

Иван Гюлев: Най-натоварени са сега входовете и изходите на Бургас

Бургас се включи с различни инициативи за поредна година в отбелязването на Националния ден за безопасност на движението по пътищата. През 2023-та, в страната са станали 6989 ПТП с 525 загинали и близо 9100 ранени. Две трети от тях са в населени места. От всички смъртни случаи 96 са на пешеходци. Началникът на отдел "Пътна безопасност" в Община..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Затварят улици в района на капаните на Северния плаж заради триатлон

За четвърта година Бургас посреща стотици състезатели по триатлон, които ще се борят за призовите места в първото за сезона състезание от календара на Българска асоциация по триатлон. Арена на събитията ще бъдат Северен плаж, алеята към квартал „Сарафово“ и улица „Поморийска“. Стартът бе даден тази сутрин.  За безпроблемното протичане на..

обновено на 29.06.24 в 07:53