Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В резултата на енергийната криза

В пъти по - високи сметки за отопление в училищата в Бургаско (обновена)

Директори искат нова стратегия за финансиране на училищата

От началото на годината училищата се оказаха с високи сметки за отопление, заради увеличението на цените на ток, газ и пелети. Как се справят в тази ситуация? Могат ли да осигурят нормален учебен процес? Какъв е изходът от тази ситуация?  - въпросите зададохме към директорите на две бургаски училища.

Най – голямото бургаско училище „Бр. Миладинови“ има в пъти по - висока сметка за газ. Значително увеличение има и при сметката за електроенергия. Нужни са допълнителни средства, за да оцелеем, коментира директорът Бочко Бочев:

„Последната ни сметка за газ е за декември и е 15 500 лв, а през 2020 г. сме платили 5 500 лв. Тогава сме платили ток – 1 300 лв, а за декември 2021 г. сумата е вече 5 200 лв. Засега  плащаме на време, защото знаете, че ако не се плати следва изключване. Ние не можем да допуснем децата да бъдат на студено и на тъмно, все пак не живеем в каменната епоха и трябва да осигурим нормални условия за обучение!“  

Необходима е нова стратегия за финансиране на училищата, защото при тези завишени в пъти разходи, ние не можем да се справим при досегашните бюджети, добави Бочев.

повече може да чуете в звуковия файл:

В основно училище „Найден Геров“ отоплението е на пелети, по договор до края на миналия месец те са доставяни на старите цени – 500 лева за тон, а сега вече цената ще е 720 лв. Това ще утежни бюджета ни и само с икономии няма да можем да се справим при тази ситуация, коментира директорът Лазар Налбантов:

„Все още имаме налични пелети на старата цена, но в един момент, от средата на месеца ще започнем да ползваме пелети на по – високата цена. На този етап се справяме с разходите като на магия, но проблемът си остава и трябва да бъде решен от държавата.“

Според Налбантов нужно е значително увеличение на стандарта за издръжка на училищата и те трябва да са защитени институции.  повече може да чуете в звуковия файл:



Не е по различна ситуацията и в училищата  в региона.

В  училище „Христо Ботев“ в Карнобат очаква сметката за ток на учебното заведение  за януари да е до 3-4 пъти по – висока от досегашните. До декември те са имали договор с енергоразпределително дружество и са плащали по договорените по – ниски цени, но сега ситуацията е друга, посочи директорът Иван Стоянов:

„Училищата сме в ситуацията на изключителна непригодност, още повече ние не виждаме и какво ще бъде увеличението на единните разходни стандарти през 2022 г., за да можем да преценим дали ще можем да се справим с цената на тока или не. В края на годината получихме едни пари, с които трябва да покрием разходите за високите цени на електроенергията, за увеличените цени на стоки и услуги и за ковд мерките, но просто това няма как да стане!“

Поблемът е, че все още няма яснота за бюджетите на училищата през тази година и е много трудно ръководителите им да планират разходите, отбеляза още Иван Стоянов.

Близо 4 пъти по – висока сметка за ток са платили в училище „Светлина“ в айтоското село Тополица . Там се обучават 74 ученика,  отоплението е с локално парно на твърдо гориво, съобщи директорът Тодорка Русинова:

„Като киловатчасове ние имаме едни постоянен разход, а сега сметката ни е 1 173 лв, което е 3 пъти повече. Тези разходи не са планирани, колкото и да сме били предвидили няма как да предвидим такъв скок и такава разлика в цените! Няма значение колко голямо е едно учебно заведение и колко ученика има, навсякъде трябва да е топло и светло за децата".

Според Русинова държавата трябва да компенсира завишените разходи на училищата.

повече може да чуете в звуковия файл:

След извънредно заседание на правителството през тази седмица беше обещано, че бизнесът, училищата и болниците ще получат компенсации за високата цена на тока за декември и януари. За декември помощта е 130 лв./MWh, а за януари – 250 лв./MWh. Предвидените 450 млн. лв. ще подпомогнат над 630 хил. клиенти. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е домакин на технологична конференция за изкуствения интелект

Бургас е домакин на технологична конференция, на която ще се обсъди бъдещето на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса и обществото. Тазгодишното издание на Burgas Digital ще се проведе Central Park – Бургас и поставя акцент върху приложението на изкуствения интелект в различни индустрии, както и възможностите за финансиране и развитие..

публикувано на 27.09.24 в 13:24

Английската гимназия в Бургас гради "умен покрив" с благотворителен концерт

Бургаска английска гимназия „Гео Милев“ стартира  проект за изграждане на фотоволтаична централа с пермакултурна градина на част от покрива на училището. Инициативата е наречена  „Умен покрив за бъдеще". Сред съмишлениците на идеята са областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметът на града Димитър Николов. Високите температури в..

публикувано на 25.09.24 в 14:44

Два нови факултета ще бъдат обособени в университет "Проф.д-р Асен Златаров" в Бургас

Обособяването на два нови факултета и разкриването на квалификационни курсове ще бъде една от целите на ръководството на  университет „Проф д-р Асен Златаров“ тази академична година. Тя беше открита днес с шествие и представяне на обновени корпуси на учебното заведение. Студентите са над 3700.  Увеличават се желаещите да учат в нашия..

публикувано на 24.09.24 в 13:15

23 бургаски училища имат нови директори след конкурсите

23 училища в област Бургас имат новоназначени директори след проведените конкурси, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова.  Най-оспорвана е била битката за Профилираната гимназия за изучаване на романски езици „Георги Стойков Раковски“ в Бургас, където от петимата кандидати е избрана досегашната зам.-директорка и..

публикувано на 24.09.24 в 11:40
Архив

Българчета в 16 държави учат в училище „Иван Вазов“ в Париж

Над 160 българчета, живеещи в 16 държави ще учат присъствено или дистанционно  тази година   в Българското училище „Иван Вазов“ в Париж. Обучават ги общо шестима преподаватели. Един от тях е  Янета Димитрова, която ги учи на  български език и литература. Пред БНР Бургас т я признава, че за нея е мисия да  съхраним това, което имаме..

публикувано на 23.09.24 в 09:25

Кампанията“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември в Бургас

Втората кампания“Отговорни в училище“ ще бъде открита на 29 септември с щафетно бягане в центъра на Бургас. Тя обединява родители, ученици, учители и институции, за да бъде създадена по-добра училищна среда, обясни инициаторът на акцията и основател на фондация“Оставам тук“ Румяна Гюркан в предаването "Булевард Демокрация". "В кроса ще се..

публикувано на 19.09.24 в 18:05
Галин Цоков, министър на образованието и науката.

МОН тества деветокласниците по природни науки на 14-и и 15 октомври

Измерване на уменията по природни науки в 9. клас ще проведе Министерството на образованието и науката на 14-и и 15 октомври – съобщи пресцентърът му след  Отрасловия съвет в МОН, по време на който образователният министър проф. Галин Цоков е информирал за изпитването представителите на синдикалните и работодателските организации в системата на..

публикувано на 19.09.24 в 13:35