Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски депутат пита вицепремиер за индустриалните паркове

Деница Николова
Снимка: БГНЕС

До какъв етап е стигнало изготвянето на списъка с ключови, индустриални паркове в България. Този въпрос отправи бургаският депутат от ГЕРБ-СДС Деница Николова към вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Нинова в рамките на парламентарния контрол.

 Народният представител припомни, че този списък е от ключово значение за развитието на бъдещите индустриални зони, както и за възможностите за еврофинансиране по тези проекти. „Списъкът е важен по няколко причини. От една страна, чрез него ще имаме възможността да използваме европейско финансиране, за да подкрепим потенциалните инвеститори за създаване на заетост, на нови технологични производства. От друга страна – важен е балансът при изграждането на ключовите зони. Това е елемент на формиране на дългосрочна, регионална политика“, заяви Деница Николова. Ще бъде ли публично достояние изготвянето на бъдещия списък и къде е мястото на Югоизточен район в него, попита още бургаският депутат.

 Министър Нинова посочи Бургас като добрия и успешен пример по отношение на развитието на индустриалните паркове у нас. От отговора на вицепремиера стана ясно, че до момента в регистъра са включени 9 парка, а срокът за финалното му изготвяне изтича на 12 март. Пое се ангажимент срокът да бъде спазен, въпреки малкото оставащо време. Предстои темата да бъде разисквана и в Комисията по икономика.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският бизнес ще има нужда от близо 262 хиляди работници и специалисти

С над 4 пъти  се превишава броя на заявените потребности от работна сила в сравнение с броя на регистрираните безработни в област Бургас. Тази тенденция е в сила и във Варна и София-град. Това показват резултатите от проучването на потребностите от работна сила, което Агенцията по заетостта проведе в периода май - юли, съвместно с областните комисии по..

публикувано на 24.10.24 в 15:02

Минималната заплата е механизъмът, с който правителството влияе на работодателите

Размерът на минималната работна заплата не следва да се обвързва с необходимите, според синдикатите, средства за  месечна издръжка,  посочи социалният министър Ивайло Иванов и допълни, че в момента е в сила правилото минималното възнаграждение да е 50 на сто от средната заплата за страната. Минималната работна заплата е единственият механизъм, с..

публикувано на 24.10.24 в 14:20

КНСБ: 2616 лв. са необходими на тричленно семейство за месечна издръжка

1454 лева на месец са необходими на един работещ, за да се издържа, а за тричленно семейство от двама възрастни и едно дете сумата е 2616 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания и обучение на КНСБ за третото тримесечие на годината. В сравнение със същия период на миналата година, разходите нарастват..

публикувано на 24.10.24 в 11:47

Минималната заплата става 1077 лв.

Минималната работна заплата се увеличава от 933 лв. на 1077 лв. от януари 2025 г. Това реши Министерският съвет.  Увеличението е с 15,4%. Решението на правителството е в изпълнение на промените Кодекса на труда, с които беше предвидено минималната заплата да е 50% от средната за страната. По-високият размер на минималната работна заплата ще..

публикувано на 23.10.24 в 14:41

Турция е сред най-предпочитаните дестинации за посрещане на Нова година

Турция е сред най-предпочитаните дестинации за посрещане на Нова година. Въпреки това се отчита ръст на желаещите да празнуват и в Гърция, обясни Евелина Пулева, която е заместник-председател на бургаската регионална туристическа камара. Повечето офертите са за дните от 29 декември до 1 януари. Първи се пада сряда и хората трябва да си вземат..

публикувано на 24.10.24 в 09:15

Топ 5 на дестинациите на Летище Бургас за Лято 2024

Летище Бургас отчита добър сезон. Нивата на трафик не отбелязват съществени разлики с предходното лято. Това стана ясно от отчета, направен пред туристическия бранш в Поморие. По традиция в морската община на среща за анализ и оценка канят и представител на летището. Дестинациите, които оформят Топ 5 за Бургас, за това лято са Прага,Чехия,..

обновено на 22.10.24 в 11:58
Министрите на туризма на България и Черна гора Евтим Милошев и Симонида Кордич.

България и Черна гора договориха старта на директна самолетна линия София - Подгорица

Очаква се откриването на директна самолетна линия между София и Подгорица през пролетта на 2025 г., съобщи пресцентърът на Министерството на туризма. Инициативата е била обсъдена между министрите на туризма на България и Черна гора Евтим Милошев и Симонида Кордич, които са подписали съвместен план за сътрудничесто в туризма.  Планът обхваща периода..

публикувано на 22.10.24 в 09:18