Високите цени на торовете, създават проблеми на земеделските стопани. Очакванията са, че те ще останат такива през цялата година. Последствията за реколтата вероятно ще бъдат сериозни.
Себестойността на продукцията се увеличава, а не е сигурно дали ще може да бъде компенсирана, коментира Илия Проданов, който е и председател на Съюза на зърнопроизводителите "Маркели" –Карнобат.
"Цената на торовете е за нас най - големият бич в момента. В началото на лятото цената за амониев нитрат беше 350 - 400 лв, сега вече достига 1400 - 1500 лв. Това е увеличение 400 - 500 % и при положение, че разходът за тор и преди беше основно перо, в момента се превръща в 50 - 60 на сто от себестойността на пшеницата. Разходите стават още по големи, няма как да бъдат покрити и това е пагубно за земеделските стопани!"
Голямо повишение, в пъти има и при цените на машините, не само новите, но и тези втора употреба, добави Илия Проданов.
"Посевите в региона засега са в добро състояние, оцелели са в студените дни през януари. Влагата в почвата е добра и благоприятства развитието им. При рапицата на много места има замръзнали участъци, но след затоплянето ще се прецени какви ще са щетите. При пшеницата има достатъчно време да се развие, ако пролетта е приятна и топла, няма да има проблеми", съобщи още зърнопроизводителят.
повече може да чуете в звуковия файл:
Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват само като допълнение към традиционните, но не и да ги заместят, коментира по БНР основателят на некомерсиалния проект „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. „Закачени са на чадърите на плажа или са..
Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по изграждане и налагане на единен бранд на България в международен план. Това стана ясно от приетата законодателна програма на правителството до края на годината. Стъпки за учредяване на Национален..
Заплатите в Бургас се покачват, но остават под средното за страната: 2 048 лв. срещу 2 572 лв. за България. По този показател областта е на 11-о място. Най-висока средна работна заплата получават наетите в столицата - 3 489 лв., а най-ниското месечно заплащане е в областите Кюстендил - 1 779 лв., Смолян - 1 801 лв. и Видин - 1 818 лева...
Незрящите хора у нас ще се ориентират по специална матрица при въвеждането на еврото. Това обясни пред БНР Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. Има разлика в размера на банкнотите в лева и евро и матрицата ще улеснява разпознаването им. Разработен е и макет с отвори на монетите. Разликата в дължините на някои от..
На работна среща в Малта са обсъдени основните приоритети в Програмата за морско дело и рибарство, която е за периода до 2027 година. Това каза за БНР Бургас изпълнителният директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, след срещата в морската държава. Специален акцент в разговорите в Ла Валета, между зам.-министъра Стефан Бурджев и ресорният министър на..
Около половин милион туристи са посетили остров „Св. Анастасия“ за 11-те години от съществуването на комплекса там. На Успение Богородично островът празнува, както и храмът, разположен на късчето земя край Бургас. Поради силното вълнение на морето и вятъра, обаче, тържествената програма за днес е отменена, съобщиха във Фейсбук страницата си от..
Вероятност от фалити на малки бензиностанции поради липса на добавката биоетанол. Това прогнозира Росинка Бъчварова от сдружението на малките търговци на горива. От март месец тази година има задължителна директива, че бензина в Европейския съюз трябва да съдържа поне 10% от специфичната добавка. Тя се произвежда от житни култури, което е и една..
Заплатите в Бургас се покачват, но остават под средното за страната: 2 048 лв. срещу 2 572 лв. за България. По този показател областта е на 11-о място...
Правителството ще подготви Закон за учредяване на Национален фонд "България днес и утре". Новата структура ще координира стратегическия процес по..
Ресторанти, барове, кафенета и други заведения все по-често имат дигитални менюта с предлаганите от тях храни и напитки. Те обаче могат да се използват..