Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бургаска журналистка направи кулинарен канал

Десислава Георгиева меси хляб в you tube, обещава рецепти и за вегани

| обновено на 15.02.22 в 06:37

Нов кулинарен канал „споделя“ рецепти и трикове в кухнята. Автор на „Тихото готвене с Деси“ е бургаската журналистка Десислава Георгиева. Дългогодишен кадър на вестник „Морски труд“, в момента собственик на сайта Сhernomorie-bg.com, Георгиева има зад гърба си и две книги-стихосбирката „Момичето с къдриците“ и "Време без думи" с кратки стихове и миниатюри. Защо сега кулинарен канал?

Приятелите на Десислава Георгиева във фейсбук споделят често вечерята й. Повече от 4 години албумът със снимки „Когато готвя“ е надлежно попълван с вкусотии. От дума на дума, с приятелско побутване снимките прерастват във видеа. Важна роля за тази крачка се пада на дизайнера Христо Петров, който монтира клиповете. Десислава разказа за предаването „Ева в неделя“:

„Искаме да помогнем на хората, които се чудят какво да сготвят като им дадем интересна идея. Всички рецепти могат да бъдат комбинирани с различни съставки според това какво ви е предпочитанието. Предлагам ги по начина, по който ги правя. Това са рецепти, които знам от майка ми, от баба ми, съвременни рецепти, които съм гледала или опитвала-правя си мои варианти. Използвам подправки, които на мен ми харесват. Убедила съм се, че кулинарията наистина е изкуство, но всеки може да готви стига да следва основни стъпки!“

Първото видео се появява навръх Бъдни вечер и е за приготвянето на содена питка. Окончателно идеята за you tube канал се оформя по време на приготвянето на коледен щолен. Братовчед й я провокира да обяснява какво прави, но тя му отговаря с  пълно мълчание. Оттам идва и името на канала. „Тихото готвене с Деси“ набира скорост и вече има 10 видеа, засега основно с традиционни български рецепти, испански ястия и други по-малко познати по нашите географски ширини храни:

„Ще покажа всичко, което аз обичам, което съм опитвала някъде, което искам да направя, експериментирам и успоредно с това ще направя рецепти, провокирана от мои приятели-сред тях има и вегетарианци, и вегани. Ще има изненади!“

Журналистът избира подхода в кадър да бъдат само продуктите и свещенодействието по приготвянето на храната. Златните правила, които препоръчва, са: детайлно запознаване с рецептата, преценка какво в нея да се промени според личния вкус и подготовка на всички нужни продукти преди да започне същинското готвене.

Интериорът, в които се снимат рецептите, също е различен. Например, традиционният бял хляб намира своето точно място в кухнята на Мона Чобан в магичния „Артел 13“ в сърцето на Родопите. Деси Георгиева издава-тази седмица ще бъде качена рецепта за тиролски сладки. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на пъпеша в каварненското село Българево

Седемнадесето издание на празника на пъпеша се провежда в каварненското село Българево. Събитието за поредна година събира местни жители, гости и любители на сладкия летен плод на централния площад в селото. Тазгодишното издание се организира от Община Каварна със съдействието на кметството и Народно читалище „Народен Будител – 1940“ в Българево. В..

публикувано на 27.07.25 в 15:00

Лонгозните гори по Българското Черноморие

Лонгозните гори по нашето Черноморие представляват крайречни гори, разположени в долните течения на някои черноморски реки, където климатичното влияние на морето е най-ясно изразено. Характерният облик на лонгозните гори по Българското Черноморие е свързан с участието на редица растения с дълги увивни стъбла (лиани). Тези горски формации са..

публикувано на 27.07.25 в 13:00

В Малко Търново канят на Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2025

14 – ти Фестивал на занаятите „По Малкотърновски – от извора на Странджа“ 2025  ще се проведе днес и утре в  Малко Търново .  По време на събитието отново ще бъдат представени елементи от  уникалните странджански занаяти, кухня, традиции и фолклор, съобщи Милена Райчева, секретар на читалище „Георги Попаянов 1914“, организатор на..

обновено на 26.07.25 в 10:38

Показват антична мода и гладиаторски битки днес на фестивал в Деултум

Националният археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт ще бъде домакин днес  на античния фестивал „Деултум - малкият Рим в Тракия“. " Събитието отбелязва 45 години от началото на археологическите проучвания на първата римска колония на територията на днешна България, а именно Деултум “ - казва директорът на общинския исторически музей в..

публикувано на 26.07.25 в 09:00

Фестивал на виното за 13-и път в Бургас

Бургас е домакин за 13-ти път на Wine & Spirits Fest 2025. Международният конгресен център на Морска гара ще събере почитатели на виното, спиртните напитки и автентичната фермерска храна в три дни, посветени на вкуса и вдъхновението между 25 и 27 юли.  За първи път събитието ще се проведе под патронажа на Президента на Република България – Румен..

обновено на 25.07.25 в 11:13

Безплатен курс обучава на практични умения по самозащита

За втора поредна година в програмата на Младежкия  международен център-Бургас е включен курс по самозащитата. Занятията са безплатни и се провеждат един път седмично в сградата ММЦ-Бургас в комплекс "Меден рудник".  Радостина Николова притежава II дан по Полицейска лична защита, и на участниците в курса предава своя опит като инструктор към..

публикувано на 23.07.25 в 14:45

В Созопол се намира единствената подводна каменна гора на нашата планета

През 1958 година любители водолази регистрират за първи път отделни дървета, без да знаят, че става въпрос за подводна каменна гора от епохата на Миоцена.  Тя се намира в района на Созопол и засега на науката не е известен друг подобен природен феномен. Геоложките слоеве доказват възраст от 20 милиона години , разказа пред БНР доц...

публикувано на 22.07.25 в 17:00