Нов кулинарен канал „споделя“ рецепти и трикове в кухнята. Автор на „Тихото готвене с Деси“ е бургаската журналистка Десислава Георгиева. Дългогодишен кадър на вестник „Морски труд“, в момента собственик на сайта Сhernomorie-bg.com, Георгиева има зад гърба си и две книги-стихосбирката „Момичето с къдриците“ и "Време без думи" с кратки стихове и миниатюри. Защо сега кулинарен канал?
Приятелите на Десислава Георгиева във фейсбук споделят често вечерята й. Повече от 4 години албумът със снимки „Когато готвя“ е надлежно попълван с вкусотии. От дума на дума, с приятелско побутване снимките прерастват във видеа. Важна роля за тази крачка се пада на дизайнера Христо Петров, който монтира клиповете. Десислава разказа за предаването „Ева в неделя“:
„Искаме да помогнем на хората, които се чудят какво да сготвят като им дадем интересна идея. Всички рецепти могат да бъдат комбинирани с различни съставки според това какво ви е предпочитанието. Предлагам ги по начина, по който ги правя. Това са рецепти, които знам от майка ми, от баба ми, съвременни рецепти, които съм гледала или опитвала-правя си мои варианти. Използвам подправки, които на мен ми харесват. Убедила съм се, че кулинарията наистина е изкуство, но всеки може да готви стига да следва основни стъпки!“
Първото видео се появява навръх Бъдни вечер и е за приготвянето на содена питка. Окончателно идеята за you tube канал се оформя по време на приготвянето на коледен щолен. Братовчед й я провокира да обяснява какво прави, но тя му отговаря с пълно мълчание. Оттам идва и името на канала. „Тихото готвене с Деси“ набира скорост и вече има 10 видеа, засега основно с традиционни български рецепти, испански ястия и други по-малко познати по нашите географски ширини храни:
„Ще покажа всичко, което аз обичам, което съм опитвала някъде, което искам да направя, експериментирам и успоредно с това ще направя рецепти, провокирана от мои приятели-сред тях има и вегетарианци, и вегани. Ще има изненади!“
Журналистът избира подхода в кадър да бъдат само продуктите и свещенодействието по приготвянето на храната. Златните правила, които препоръчва, са: детайлно запознаване с рецептата, преценка какво в нея да се промени според личния вкус и подготовка на всички нужни продукти преди да започне същинското готвене.
Интериорът, в които се снимат рецептите, също е различен. Например, традиционният бял хляб намира своето точно място в кухнята на Мона Чобан в магичния „Артел 13“ в сърцето на Родопите. Деси Георгиева издава-тази седмица ще бъде качена рецепта за тиролски сладки.
Най-знаковата дума за България през изминалата 2024 година е "Шенген", сочи класацията на традиционното проучване на платформата за грамотност "Как се пише?" за 2024 година. За нея са гласували 37 на сто от участниците в анкетата. Следват "дубайски шоколад" с 26 на сто и "санитарен кордон" с 24% от гласовете. Това се прави за четвърта поредна..
Областната червенокръстка организация в Бургас е оказала хуманитарна помощ на над 47 хиляди души през изминалата 2024 година. Областната структура включва 143 дружества с над 5 хиляди членове и 110 доброволци. Девизът на червенокръстците е „Помагаме заедно с любов, вяра и доброта в името на човечността“. С дейността си те работят..
Карнавали, музика, футбол …културата на португалоезичните държави ще бъдат пренесени в Бургас това лято. Интензивен курс по португалски език ще се проведе за учениците на морския град в края на юни. Летни курсове по португалски език ще се проведат в Бургас Но нека се отправим на виртуално пътешествие до Португалия и далечните брегове на..
Атанасовското езеро празнува имения си ден на 18 януари. Традицията е вече 12-годишна. Организаторите от Зелена Странджа и Българска фондация Биоразнообразие са подготвили различни прояви. От Зелена Странджа организират дълга разходка до кв. "Сарафово" покрай южната част на Атанасовското езеро. По традиция от сдружението отбелязват Атанасовден със..
Календарът на Държавна агенция „Архиви“ за 2025 година разказва истории чрез снимки и рецепти от края на XIX и началото на XX в. Той е на тема „Вкусове и аромати на времето“. Всеки месец е представен с интересна снимка и рецепта от стари времена. Има описания за приготвяне на изтънчени ястия, но има и такива за по – обикновени, които често са..
Датата, която се очертава като хит тази година, е 25.05.2025 г. 12 са вече заявките заради съвпадението на еднакви числа. Денят е и неделя. Управителят на Общинското предприятие „Обредни ритуали“ Магдалена Карастоянова поясни: "Преди обяд ще има бракове на "Вардар", а в следобедните часове в Морското казино. Има заявки и за няколко изнесени..
В най-романтичния месец на любовта, виното и мечтите Етно кафене и музей ще изненада жители и гости на града с едно различно събитие, съобщават от Община Бургас. На 1 февруари от 14:00 часа всеки желаещ може да се присъедини към специална творческа работилница, която е насочена към визуално представяне на целите и мечтите за 2025 година. Организатор..
Най-знаковата дума за България през изминалата 2024 година е "Шенген", сочи класацията на традиционното проучване на платформата за грамотност "Как се..