Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в спор дали да се изграждат фотоволтаици край "Меден рудник"

Снимка: Добрина Добрева, БНР

Докладната записка за изграждане на фотоволтаици в Бургас предизвика дебат в Общинския съвет. Местната администрация предлага това да се случи в района на местността „Шилото“ край комплекс „Меден рудник“. Причината е, че значително са се повишили сметки за ток. 

Общинският съветник Даниела Божинова постави няколко въпроса при разглеждането на предложението - трябва ли на Община Бургас фотоволтаична централа, как ще бъде реализирана, ще има ли концесионер и какво бъде захранвано с нея. Според нея и процедурата по провеждане на общественото обсъждане на предложението не е спазена.

Зам.-кметът Чанка Коралска посочи, че тя не е нарушена. Сроковете са кратки, но са в рамките на закона, поясни тя.  Коралска допълни, че заради енергийната криза, Общината е започнала да търси варианти как да се справи с този проблем. Районът около "Меден Рудник" е подходящ , защото наблизо има електрическа подстанции, посочи тя и допълни, че до реализацията на самото предложение има дълга процедура.

Кметът Димитър Николов обясни, че Общината се опитва да намери дългосрочно решение на проблема с високите сметки за ток  - в момента за Общината те са завишени с 6 млн. лв, а за дружествата с 5 млн. лв.  

В момента се прави оглед на 6-7 терена, където е възможно да бъдат изградени фотоволтаици. „Ние обсъждаме терени, които са близо до подстанции, които са близо до трафопостове, защото става по-лесно присъединяването към EVN. Оказа се, че понякога цената на по-далечна точка струва повече от самото изграждане на такъв парк. Затова сме идентифицирали терени, които са близо до електропеносната мрежа и ще се случи много по-евтино прикачването към мрежата. Следващият терен, който мисля, че е по-напреднал е един южен терен, който е в Промишлената зона в Българово. Той вече е с променено предназначение. Там също има трафопост и подстанция в близост. Такива теерени обследване в кв. „Черно море“ , кв. „Рудник“ и Индустриалните ни зони“, обясни кметът Димитър Николов. Не се предвижда тези паркове да бъдат отдавани на концесия, а ще се търси външно финансиране чрез грантове. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметът на Созопол представи приоритетите за курорта пред министъра на туризма

Приоритетите за Южното Черноморие обсъдиха министърът на туризма Евтим Милошев и кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.  За Созопол е важно да развива туристически продукт извън сезона, подчерта кметът Янакиев. Той представи новата инициатива на администрацията за месец на културата през септември и  фестивала „О, солената риба“ през..

публикувано на 02.06.24 в 21:35

Министърът на туризма Евтим Милошев на визита по Южното Черноморие и Странджа

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети днес Южното Черноморие и Странджа, съобщават от Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", по чиято покана е визитата. Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село..

публикувано на 02.06.24 в 08:31

Община Поморие е готова за туристическия сезон

Община Поморие в готова за летния сезон, приключват основните ремонти, които протичат по улиците „Княз Борис“ и „Мусала“. Това посочи зам.-кметът Янчо Илиев в открито студио на БНР Бургас в Поморие. "Там се привършва един светофар, който ще допринесе за сигурността на движението, за пешеходците. Приключва и пробивът, който е на ул."Европа" и..

публикувано на 01.06.24 в 15:47

Министърът на туризма ще посети Южното Черноморие и Странджа утре

Министърът на туризма Евтим Милошев ще посети Южното Черноморие и Странджа утре по инициатива на Асоциация "Рафаел - инфо, култура и туризъм", съобщават от организацията.  Програмата на посещението му започва от Созопол и ще продължи през южните морски курорти Приморско, Китен и Царево, а вечерта на 3 юни ще посети нестинарските игри в село Българи...

публикувано на 01.06.24 в 13:57

КЕВР утвърди: 8% по-скъп газ през юни

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за юни в размер на 59,55 лв. за мегаватчас без такси и налози. Повишението е на цената е с малко над 8% спрямо май, посочват от енергийния регулатор. "Независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8% анализът  показва, че „Булгаргаз“ е осигурил благоприятна..

публикувано на 01.06.24 в 13:35

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас

Граждани и фирми могат да участват в създаването на Енергийна общност в Бургас. Тя заедно с община Бургас ще инвестира в изграждането на фотоволтаична централа, която ще бъде  поставена върху покрива на плувния басейн "Арена ОЗК". Участниците ще могат да вложат от 750 до 10 000 лева, а лихвата, която ще им носи дивиденти, ще е 3..

публикувано на 30.05.24 в 16:19

Бургаски екскурзоводи също се обявиха против становището на КЗК

Екскурзоводи от цялата страна са възмутени от становище на Комисията за защита на конкуренцията, което беше публикувано миналата седмица. В него се посочва, че нормативната уредба, регулираща дейността им, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището пише, че всеки може да направи подробно проучване на забележителностите на даден град..

публикувано на 30.05.24 в 15:31