Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът за водния цикъл - рисков, 180 милиона по-малко евросредства

Подписването на договора през 2020 г.
Снимка: Пресцентър МОСВ

Датата е 16 юни 2020 г. Тогавашният министър на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на ВиК – Бургас Ганчо Тенев подписват в София договор за интегрирания воден проект на областта. Мащабният проект се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лв., като ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ от 323,7 млн. лв.

"Бургас ме изненада с безкрайната си амбиция. Ганчо Тенев е единственият директор на ВиК, който направи предложение за дълготрайно решение за водоснабдяване на цялото Черноморие за десет години напред. Благодаря на ВиК, че дойдоха с такъв великолепен продукт. Радвам се, че имам възможност да им съдействам“, заяви министър Димитров при подписването на договора, цитиран от пресцентъра на подопечното му ведомство.

„Проектът предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК структура, както и изграждане на нови системи и съоръжения в тринадесет населени места – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

C ycпeшнoтo му изпълнeниe 324 566 жители ще имат достъп до подобрено пречистване на отпадъчните води, а 279 011 жители ще се ползват от подобрени услуги във водоснабдяването. Дейностите по проекта включват реконструкция на над 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на над 80 км нова ВиК мрежа. Предвидено е строителството на една нова пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Карнобат и реконструиране на ПСОВ-Бургас, ПСОВ-Меден рудник и ПСОВ-Обзор. Ще бъдат реконструирани две пречиствателни станции за питейни води - ПСПВ Камчия и ПСПВ Ясна Поляна. Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е 43 месеца“, пише още в прессъобщението.

Годината вече е 2022, а вече се отчита, че има „слаб физически и финансов напредък и риск от неизпълнение на проекта в предвидените срокове“.

Има реална опасност той да не бъде завършен в срок и да не бъдат усвоени средствата. Това става ясно от отговор на екоминистъра на питане на бургаския депутат от „Има такъв народ“ Златомира Карагеоргиева – Мострова. В процеса на изпълнение на проекта са получени бележки от Европейската комисия относно за разработване на консервационни цели в Натура – зоните, посочи тя:

„Тъй като за някои от тези зони, включително тези в област Бургас, процесът по разработването не е приключил, Европейската комисия поставя едно условие в решението за одобряване в периода 2014-2020 г., да бъде предоставена безвъзмездната финансова помощ само за тези инвестиции в урбанизираните територии и тези извън Натура 2000, на стойност 145 млн. лв., а за инфраструктурата, която попада в Натура на територията на област Бургас, е договорено с ЕК да се посочи като източник на финансиране собственият принос на бенифициента – това е ВиК – Бургас“, поясни депутатът.

Разработването на тези цели е възложено с договор на Австрийската агенция по околна среда, поясни Златомира Карагеоргиева – Мострова. Тази дейност, обаче е оценена като високо – рискова, добави депутатът.

Така размерът на безвъзмездната финансова помощ вече не е над 320 милиона лева, а малко над 145 милиона. Страната ни е поела ангажимент да извърши консервационни цели на Натура - зоните и след това целият проект да бъде ревизиран и повторно представен пред Европейската комисия за одобрение. Едва след това е възможно тези средства да бъдат отпуснати от оперативната програма. Евентуално. Договор за тези дейности е сключен през август 2021 г. с „Умвелтбундесамт“ (Федерална агенция агенция по околна среда на Република Австрия“). Той е за „Разработване на специфични и подробни природозащитни цели на ниво защитена зона за 21 защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000“. Срокът му е до януари 2023 г. А срокът за изпълнение на целия проект е 31 май 2024.

Самият проект вече е разделен на две части. Първият етап е този, който обхваща населените места извън границите на защитените територии. Вторият е в техните граници и той трябва да се изпълнява със средства на ВиК.

От дейностите, до момента, е изпълнена само една – подготовката на проекта, останалите са в етап на изпълнение. Трябва да бъдат сключени 18 договора за инженеринг, до момента са сключени 5, 4 от тях са на етап проектиране. Стартирали са единствено строителните дейности за реконструкцията на ВиК мрежата в „Меден рудник“. На 30% е проектирането на ПСОВ – Карнобат; на 80% - проектирането на мрежата за кварталите „Изгрев“; „Зорница“; Централна градска част“; „Акации“ и „Победа“ в Бургас. Почти са готови проектите за реконструкция на ВиК – мрежата за Бургас – Запад и за ПСОВ в „Меден рудник“.

Тези рискове се отчитат от Управляващия орган на оперативната програма, които са поискали от ВиК да предоставят План за действие на изпълнение на проекта, с прогноза – краят на 2023 г. За да бъде изпълнена и втората част на проекта, която включва населените места в Натура – мрежата, между дружеството и екоминистерството е сключен меморандум за сътрудничество. Обнадеждаващото е, че проектът е в графа „възможни за фазиране“. Тоест – да бъдат прехвърлени за следващия програмен период.

До момента, по сключени договори, са наложени 6 финансови корекции, като две от тях са по 25% от стойността на контрактите, останалите – по 5.  

От ВиК – Бургас отказаха официален коментар, посочиха, че за първи път у нас се реализира проект с подобен мащаб и голяма част от него минава през Натура-зони, където срещат административни трудности. Първият етап, който не е през тях, ще бъде реализиран, категорични са от ВиК. Очаква се австрийската агенция да изготви проекта за зоните. От дружеството посочиха, че финансовите корекции са решение на управляващия орган и не могат да ги коментират.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 15:51
Снимката е илюстративна

Затруднен е трафикът по пътя Варна - Бургас, в района на Обзор

Временно движението по пътя Варна – Бургас, в района на Обзор, се осъществява двупосочно в една лента. това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е ремонт на ВиК авария.  Движението се регулира с пътни знаци.

публикувано на 29.05.24 в 09:52

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните си води,..

публикувано на 29.05.24 в 08:19

Станислав Илиев: Всеки глас има значение

Важно е да се гласува на предстоящите избори, аз ще го направя, всеки глас има значение, каза за БНР Бургас Станислав Илиев. Ако искаме да има действие, това означава, че и ние трябва да действаме. Лесно е да се оплакваш, че нещо не ти харесва. Дай  предложение то да стане по-добро, направи го ти по-добре, дай решение, за да се реши даден..

публикувано на 28.05.24 в 17:45

ЮИДП-Сливен ще участва в кампанията „Горска класна стая“ на ИАГ

Изпълнителната агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства, Регионални дирекции по горите, дирекции на Природни паркове, лесозащитни и..

публикувано на 28.05.24 в 16:46

Премиерът Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“

Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък предстои да посетят в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това беше договорено на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше необходимостта от съвместни..

публикувано на 28.05.24 в 14:59

С близо 1 млн лева ремонтират 130-годишното читалище във Воден

Ключови инфраструктурни проекти започват в община Болярово.  Основен ремонт и саниране ще се извърши на сградите на читалището в село Воден и на общинската администрация. В началото на юни предстои и подписването на договорите за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата Малко Шарково и Мамарчево. Факт от тази седмица са вече..

публикувано на 28.05.24 в 14:43