Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 26 февруари

Последици от обстрел през нощта в жилищен район в Киев, 25 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специализираната военна операция се превърна във война. Докато се води битката за Киев, се видя, че Путин ще определи правилата, по които да бъде сключен мира и кога. Въпреки умиращите в Украйна и от двете страни. Но човешкият живот няма стойност, когато са заложени политически и икономически интереси. Човекът е заменяема стока, която може да бъде търгувана, бракувана и унищожаване. Защото е евтина стока. И това се доказва и с тази война, дори да я наричаме специализирана военна операция.

Това е обзорното предаване „Ден до пладне“, ето и акцентите:

-  Засега  няма да има увеличение на заплатите с 20% на служителите в МВР. Готвят ли се нови протести? Синдикалистът Генади Тенев

-  Лозари от бургаска област протестираха тази седмица. Те поискаха да се увеличат държавните субсидии за сектора.

-  Трябва ли да се сливат държавните университет и какъв ще е ефектът от това – проф. Галя Христозова

-  Войната в Украйна ще коментираме с Валери Тодоров - дългогодишният кореспондент на БНР и БНТ в Москва и външнополитически анализатор  – след новините в 10

-  И още – за случващото се в родината им – украински граждани, които живеят в Бургас

-  И към другите теми в предаването – Министерството на туризма е поискало от хотелиерите да посочат дали са готови да приемат българите, които ще пристигнат от Украйна, както и украински граждани бягащи от войната

-  Възможностите за  целогодишна авиосвързаност на Бургас с близки и далечни дестинации  бяха обсъдени в морския град  през седмицата.

-  Защо мегапроектът на ВиК за воден цикъл на областта се оказва с рискове и намалено финансиране?

-  Нови защитени зони и стари данни продължават да бавят Общия устройствен план на Царево, който ще трябва сериозно да се преработва.

-  Година преди местните избори - революционно предложение: кметовете и общинските съветници да имат право само на до два мандата във властта.

-  Идеята Бургас да има своя пръв социален блок вече е реализирана, той е готов и очаква първите си обитатели.

-  Вокален ансамбъл "Фортисимо" са номинирани за наградата "Музикант на годината" на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт".


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във връзка с ВиК ремонт временно се спира движението по ул. „Търговска“

Бургаската улица „Търговска“ (бивша ул. „Комлушка низина“) ще бъде затворена   за движение на пътни превозни средства в участъка от кръстовището с бул. „Захари Стоянов“ до вход-изхода за магазин „Мосю Бриколаж“. Това ще се случи за периода от 19.00 часа на 07.10.2022 год. до 05.00 часа на 08.10.2022 г, както и от 19 часа на 08.10.2022 год. до 05.00..

публикувано на 06.10.22 в 15:30

Лошите новини след преброяването: топим се, намалява работната ръка

Намалява броят на хората в трудоспособна възраст в област Бургас, показват данните от преброяването. Единствената община с положителен прираст в региона е Несебър. Оправданието „не мога да си намеря жена“ не важи за мъжете от областта. В региона на 1 000 жени се падат по 930 мъже. Или, обобщено, има свободни поне 13 820 жени, според..

публикувано на 06.10.22 в 15:13

Осиновителска кампания за кучета тази неделя в Бургас

Осиновителска кампания организира Приютът за безстопанствени кучета на Община Бургас. Инициативата е  под надслов „Любовта няма порода“, а нейни инициатори са Община Бургас и партньорски организации. На 09 октомври, неделя, от 10:00 до 14:00 часа в Морската градина до Пантеона  всеки ще има възможност да се срещне отблизо с харесано от него..

публикувано на 06.10.22 в 14:35

Добрата новина след преброяването: Бургас на второ място по млади жители у нас

Област Бургас е на второ място у нас по най-висок дял на младо население в страната, след региона на Сливен. Това е една от малкото положителни тенденции, на фона на негативните демографски данни, очертали се след последното преброяване.  С 8,5% е намаляло населението на област Бургас „Едната положителна тенденция е, че няма нови..

публикувано на 06.10.22 в 12:54

НАП: Сезонните работници се осигуряват здравно сами

Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плащат здравните си осигуровки сами. Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. За целта сезонните работници, както и безработните,..

публикувано на 06.10.22 в 10:48

Асен Меджидиев: Ще има 600 лева към заплатите на РЗИ, но само за октомври (ОБНОВЕНА)

По 600 лева средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев: „ Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10..

обновено на 05.10.22 в 21:16

Затварят уличката срещу спирката в Черноморец

Улицата между автоспирката в град Черноморец и парка ще бъде затворена за движение на автомобили. Това информират от Община Созопол. От 6 октомври автобусите ще спират на   ул. Дружба №7. Това се налага поради започналите ремонтни дейности по спирката. 

публикувано на 05.10.22 в 16:14