Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюрокрацията по пътя на общините към зелената енергия:

Кметът Димитър Николов призова за опростени правила за фотоволтаиците

Необходими са ни не за да печелим от тях, а да захранваме социални домове и градската инфраструктура, подчерта градоначалникът

Снимка: БНР/А

8 милиона лева са необходими, за да бъде компенсирана повишената цена на тока и горивата само за община Бургас, ако бъдат включени и общинските търговски дружества, сумата набъбва до 13 милиона лева. Продължава масовата смяна на осветителни тела с енергоспестяващи като за тази година за това са отделени 450 000 лева, стана ясно при представянето на проекта за бюджет на Община Бургас за тази година. Той предстои да бъде гласуван на заседание на Общинския съвет на 7 април. В ход е и изграждането на пилотната за страната ни анаеробна инсталация. Третият аспект, на който се залага, са фотоволтаиците. 

Районът около "Меден Рудник" е подходящ за изграждането на фотоволтаици, защото наблизо има електрическа подстанция. Оглеждат се още няколко терена в промишлената зона в Българово, кварталите „Черно море“, „Рудник“ и Индустриалните зони. 

Нормативната уредба обаче е изключително бюрократична, подчерта кметът Димитър Николов:

"Сблъскахме се с много препятствия Община Бургас да стигне до финал за получаването на разрешително за изграждането на такива инсталации. Има безконечни екологични оценки, процедури по предварителни съгласувания с EVN, с ЕСО. След това се оказва, че тези съгласувания са напразни, тъй като, примерно, електроразпределителното дружество дава точка на присъединяване на няколко километра от тази наша инвестиция. И тези няколко километра струват повече, отколкото да изградим самата фотоволтаична инсталация. Примерно, за да свържем една фотоволтаична инсталация в "Меден рудник" точката на присъединяване се дава на 4 км. Представете си как Община Бургас ще изгради 4 км довеждаща инфраструктура-през колко парцела, отчуждавания и съгласувания трябва да се мине и колко ще струва това тази фотоволтаична централа да задейства." 

Николов призовава за опростени процедури и съкратени срокове за местните общности и общините, които имат желанието и енергията да реализират подобни проекти за зелена енергия. Тези инсталации са ни необходими не за да печелим от тях, а да захранваме социални домове, образователни обекти и градската инфраструктура, подчерта градоначалникът. 

Повече чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Затруднен е трафикът по пътя Варна - Бургас, в района на Обзор

Временно движението по пътя Варна – Бургас, в района на Обзор, се осъществява двупосочно в една лента. това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е ремонт на ВиК авария.  Движението се регулира с пътни знаци.

публикувано на 29.05.24 в 09:52

МС решава за участието на военни кораби в операцията на противоминната група в Черно море

Предварителният дневен ред на правителството предвижда днес министрите да разрешат участието на военни кораби и военнослужещи в операцията на противоминната военноморска група в Черно море. Организацията беше създадена през януари от България, Румъния и Турция. Кораби на трите страни ще работят по отстраняване на минни заплахи в териториалните си води,..

публикувано на 29.05.24 в 08:19

Станислав Илиев: Всеки глас има значение

Важно е да се гласува на предстоящите избори, аз ще го направя, всеки глас има значение, каза за БНР Бургас Станислав Илиев. Ако искаме да има действие, това означава, че и ние трябва да действаме. Лесно е да се оплакваш, че нещо не ти харесва. Дай  предложение то да стане по-добро, направи го ти по-добре, дай решение, за да се реши даден..

публикувано на 28.05.24 в 17:45

ЮИДП-Сливен ще участва в кампанията „Горска класна стая“ на ИАГ

Изпълнителната агенция по горите стартира кампания „Горска класна стая“, която ще се проведе на територията на повече от 20 държавни горски стопанства в цялата страна. В нея участие ще вземат представители на шестте Държавни горски предприятия, държавни горски и ловни стопанства, Регионални дирекции по горите, дирекции на Природни паркове, лесозащитни и..

публикувано на 28.05.24 в 16:46

Премиерът Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“

Министър-председателят Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък предстои да посетят в близките дни българо-турската граница при ГКПП „Малко Търново“ заради проблема с тежкия трафик и задръстванията. Това беше договорено на днешната среща в Министерския съвет, във фокуса на която беше необходимостта от съвместни..

публикувано на 28.05.24 в 14:59

С близо 1 млн лева ремонтират 130-годишното читалище във Воден

Ключови инфраструктурни проекти започват в община Болярово.  Основен ремонт и саниране ще се извърши на сградите на читалището в село Воден и на общинската администрация. В началото на юни предстои и подписването на договорите за основен ремонт на водопроводната мрежа в селата Малко Шарково и Мамарчево. Факт от тази седмица са вече..

публикувано на 28.05.24 в 14:43

Бургас ще e домакин на форум за енергийна ефективност и зелена енергия

Бургас ще бъде домакин на "Дни на енергийната ефективност и зелената енергия". Те ще се проведат в периода 30 май – 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн. Организатори са Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект и Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия.  Основен акцент ще бъде представянето на проекта за първата в..

публикувано на 28.05.24 в 14:31