Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу отделянето на Обзор от община Несебър

Снимка: Даниела Костадинова

Близо 50 жители на селата Баня, Паницово, Козница и Емона протестираха срещу отделянето на Обзор и още 6 села от община Несебър. Те се събраха пред кметството на село Баня. В писмо до Министерския съвет и премиера Кирил Петков, протестиращите ще поискат да бъде отменено решението на правителството на Бойко Борисов за създаването на нова община с административен център Обзор. 

Протестиращите са възмущават, че мнението им не се зачита и ,че продължава натиска върху президента Румен Радев за издаването на указ за създаването на нова община с център Обзор.

"Ако се отделим от Несебър, ние няма да имаме никаква възможност да наберем тези финансови средства, които са необходими за честотата и за благоустрояването на града."

"Като млади хора, ние от Паницово искаме да останем в Несебър. Всичко, което се случи с инициативата за образуване на община Обзор беше неясно и се случи твърде набързо." 

"По-голямата част казват, че не искат. Защо това не се вземе предвид?"

"Петте села не искат да са в община Обзор."

Преди една година на референдум 73 на 100 от местните жители гласуваха за образуването на нова административна единица.

Една година продължават протестите и контрапротестите "за“ и "против“ създаването на нова община с административен център Обзор.

В началото на месец юли миналата година се състоя и контрареферендум, на който жителите на четири села се обявиха против отделянето им в нова община. Какъв е поводът за днешния протест на жителите на село Баня, обяснява Росица Ракова:

"Както през последната една година нашето мнение е, че Община Обзор не трябва да има, не е рентабилна, не е в обществен интерес. Продължаваме да твърдим, че това е частен корпоративен интерес и най-вероятно, ако не дай Боже президентството не може да устои на натиска на тези хора, които нямат нищо общо с Обзор, както се е оказало през последната една година, това ще бъде първата частна община в България".

"Цяла една година ние твърдим  и продължаваме да твърдим, че инициирането на референдума и всичко последващо като събития цели не развитието на град Обзор, не развитието на селата около град Обзор, а цели единствено и само поредното заграбване, застрояване, окрупняване и каквото и да било на морски територии в Натура 2000. В крайна сметка ние твърдим от самото начало, че този референдум за отделяне на Обзор от общината е незаконен. Той не покрива законовите нормативи, не покрива нито една точка от основния закон. Най-простото нещо е, че една нова община трябва да има 6000 жители. Това фактически обрича цялата нова община в абсолютна несъстоятелност. Тази община не може да бъде жизнено способна", добави Росица Ракова.

"Броят на населението няма общо със Закона за референдумите". Това каза в интервю за предаването 'Преди всички" по програма "Хоризонт" Даниела Божинова, изпълнителен директор на "Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“:

"Референдумът е признат за законен. Общинската избирателна комисия е излязла с решение. Не е редно, когато една държавна администрация си свърши работата на време и е взела решение за обособяване на общината, да се стига до президента. Той трябва да издаде указ и това се чака вече една година. Имаме критики към президентството, защото ако Министерският съвет си е свършил работата, президентството не е".

Междувременно 50 жители на Обзор внесоха в президентството над 3000 хиляди писма, с които настояват държавният глава да издаде указ за създаване на община Обзор.  Жителите на Обзор внесоха и искане за среща с президента. Кметът на града Христо Янев обясни:

„От многото ни срещи с юристи, с неправителствени организации, с конституционни съдии, се оказа, че няма нито една правна пречка за издаването на указ“.

„Абсолютно всичките субсидии, които се отпускат, отива всичко в община Несебър. За Обзор нищо не се отпуска. Отвсякъде сме отрязани“, каза Тодорка Радева, жителка на Обзор.


Според Президентството до момента някои от условията за създаване на Община Обзор остават неизяснени, а спазването им е важен фактор за правната сигурност, за установяването на стабилна среда за защита на правата на гражданите и юридическите лица и за развитие на свободната стопанска инициатива. По-рано днес 50 жители на Обзор внесоха на „Дондуков“ 2 над три хиляди писма с искане държавният глава да издаде указ за създаване на община Обзор. 

От прессекретариата на президента посочват, че държавният глава ще обяви своето решение след като бъде изяснено изпълнението на законовите изисквания и обстоятелствата в конкретния случай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен книжен базар в Несебър набира средства за лечението на Петър Златинов

Благотворителен книжен базар се провежда днес в средно училище „Любен Каравелов“ в Несебър.  Желаещите да помогнат могат да закупят книги, като изберат от предлаганото голямо разнообразие.  Средствата от продажбата им ще са в подкрепа на Петър Златинов на 24 г. , който пострада при жесток побой и се нуждае от   скъпоструващи операции в България и..

публикувано на 23.05.24 в 10:06
Комисар Марин Димитров

Шествие на 2200 абитуриенти в Бургас тази вечер

Шествие с участието на близо 2 200 абитуриенти ще се проведе в Бургас тази вечер, в навечерието на празничния 24 май, когато зрелостниците ще отпразнуват и завършването на училище с балове в Слънчев бряг. Младежите ще започнат да се събират около 18:30 ч., а парадът ще започне в 19 ч., предвождан от Бургаския духов оркестър. Началото му е..

публикувано на 23.05.24 в 08:59

Бургазлия събира телефони, за да дари на деца в нужда

Доброто е заразно, в това се убеждава бургазлията Иван Димитров. Той събира стари мобилни телефони, за да ги дарява на деца в нужда. Комуникацията в днешно време е всичко, но струва пари, а не всички разполагат с такива. Тук се намесва Иван, който си партнира с Центъра за обществена подкрепа Бургас и фондация "Подай ръка", за да помага на..

публикувано на 22.05.24 в 10:35

ООН: Да спрем загубата на животни, растения и микроорганизми

Призив към всички нас да спрем загубата на различни видове животни, растения и микроорганизми отправят от ООН във връзка с днешния Международен ден на биологичното разнообразие. Според специалисти загубата на биоразнообразие е най-голямата заплаха за живота на земята. "Бъди част от плана" е темата тази година на Международния ден на..

публикувано на 22.05.24 в 08:27

Заради ВиК ремонт ограничават движението по кръстовище в Бургас

Затваря се кръстовището, образувано от ул. „Велико Търново“ с ул. „Юрий Венелин“ от 8:30 часа днес до 17 часа утре /23 май/.  Въвежда се временна организация на движението в района.  Причината е възстановителни дейности на съществуващ водопровод. 

публикувано на 22.05.24 в 07:46

Без вода остава Поморие днес

Без вода ще остане град Поморие днес. Заради ремонт на главния довеждащ водопровод водата в морския град ще бъде спряна от 08:00 до 18:00ч.  От дружеството Водоснабдяване и канализация в Бургас информират, че за 15 часа без вода ще останеш поморийското село Козичено.  Водата там ще бъде спряна от 18:00 до 09:00 часа на 23 - и май. Днес от..

публикувано на 22.05.24 в 07:29