Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ден до пладне" - на 9 април

Снимка: Алами/Ройтерс

Докато войната в Украйна продължава да бушува, ЕС забрани вноса на водка и сельодка. Всъщност, може да звучи нелепо, но налагащите санкции сметнали, че става въпрос за милиони и милиарди евро, които влизат в поредния пакет рестрикции към руснаците. А ние отново сме поставени между чука и наковалнята – ще имаме ли газ, с рубли ли ще го плащаме и дали да изпращаме военна помощ от обеднялата ни и амортизирана армия. Една малка държава, от която се очакват велики решения. С каквито ние не разполагаме. А на средностатистическия българин въобще не му е до велики решения, след като вижда прогнозите за растящи и все по-растящи цени и отупва овехтелия си портфейл.

Това е началото на обзорното седмично предаване „Ден до пладне“. Ето и акцентите:

-  Потушиха ли пожара в Малко Търново – търсим връзка с кмета Илиян Янчев.

-  Ще бъде ли запазен товарооборотът на бургаското пристанище – депутатът Златомира Карагеоргиева – Мострова.

-  Туризъм – как изглежда „Слънчев бряг“ в навечерието на сезона и какви са очакванията за него? Пламен Копчев от съюза на собствениците

-  Бюджетите в Бургас и Сливен бяха приети тази седмица. Разпалени дебати предизвика документът в морския град

-  И още – завод за водород да се изгради на територията на бившето летище Равнец. Въпреки писмата на двама министри, общинският съвет даде зелена светлина

-  След две обществени обсъждания – в Поморие ще има частична синя зона

-  И още – как да си направим пола от рециклирани материали показват днес в Бургас

-  Украинецът Володимир Сторозум откри пред седмицата  своята първа изложба в Бургас в галерията на Дружеството на художниците.

-  Група Медикус отбелязва с турне своята 35 годишнина. Днес музикантите ще съберат феновете си на концерт в Бургас.

-  10 дървета засади БНР-Бургас по повод 10-ия рожден ден на обществената медия. С това поставихме и началото на бъдеща горичка

-  Това е предаването „Ден до пладне“. До 12 ч. – с Алекс Пенев и с мен, Мариян Иванов.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във връзка с ВиК ремонт временно се спира движението по ул. „Търговска“

Бургаската улица „Търговска“ (бивша ул. „Комлушка низина“) ще бъде затворена   за движение на пътни превозни средства в участъка от кръстовището с бул. „Захари Стоянов“ до вход-изхода за магазин „Мосю Бриколаж“. Това ще се случи за периода от 19.00 часа на 07.10.2022 год. до 05.00 часа на 08.10.2022 г, както и от 19 часа на 08.10.2022 год. до 05.00..

публикувано на 06.10.22 в 15:30

Лошите новини след преброяването: топим се, намалява работната ръка

Намалява броят на хората в трудоспособна възраст в област Бургас, показват данните от преброяването. Единствената община с положителен прираст в региона е Несебър. Оправданието „не мога да си намеря жена“ не важи за мъжете от областта. В региона на 1 000 жени се падат по 930 мъже. Или, обобщено, има свободни поне 13 820 жени, според..

публикувано на 06.10.22 в 15:13

Осиновителска кампания за кучета тази неделя в Бургас

Осиновителска кампания организира Приютът за безстопанствени кучета на Община Бургас. Инициативата е  под надслов „Любовта няма порода“, а нейни инициатори са Община Бургас и партньорски организации. На 09 октомври, неделя, от 10:00 до 14:00 часа в Морската градина до Пантеона  всеки ще има възможност да се срещне отблизо с харесано от него..

публикувано на 06.10.22 в 14:35

Добрата новина след преброяването: Бургас на второ място по млади жители у нас

Област Бургас е на второ място у нас по най-висок дял на младо население в страната, след региона на Сливен. Това е една от малкото положителни тенденции, на фона на негативните демографски данни, очертали се след последното преброяване.  С 8,5% е намаляло населението на област Бургас „Едната положителна тенденция е, че няма нови..

публикувано на 06.10.22 в 12:54

НАП: Сезонните работници се осигуряват здравно сами

Сезонните работници, които не започват друга работа след приключване на летния сезон или се регистрират на трудовата борса без право на обезщетение, трябва да плащат здравните си осигуровки сами. Срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. За целта сезонните работници, както и безработните,..

публикувано на 06.10.22 в 10:48

Асен Меджидиев: Ще има 600 лева към заплатите на РЗИ, но само за октомври (ОБНОВЕНА)

По 600 лева средно увеличение на заплатите, но само за октомври ще получат служителите на Районните здравни инспекции в страната. Това временно решение обяви в Бургас здравният министър д-р Асен Меджидиев: „ Намерихме временно решение за спешната помощ след обещанието преди 15 дни. След като Министерството на здравеопазването подсигури 10..

обновено на 05.10.22 в 21:16

Затварят уличката срещу спирката в Черноморец

Улицата между автоспирката в град Черноморец и парка ще бъде затворена за движение на автомобили. Това информират от Община Созопол. От 6 октомври автобусите ще спират на   ул. Дружба №7. Това се налага поради започналите ремонтни дейности по спирката. 

публикувано на 05.10.22 в 16:14